BarbecueRecepten

Pizza Calzone uit de houtoven

Het seizoen van buitenkoken is weer van start gegaan en dat houdt voor mij persoonlijk in dat sowieso de houtoven zo snel mogelijk moet worden opgestookt. Deze keer maak ik een pizza calzone, of wel een dubbelgevouwen pizza.

Zoals je wellicht weet, komt de traditionele pizza uit Napoli ofwel Napels. De focaccia (dat platte brood met rozemarijn, zeezout en olijfolie) komt uit Apulië. De calzone is afgeleid van beide gerechten en komt uit het zuidelijkste puntje van Italië. het is eigenlijk een pizza, maar dan voor de helft belegd en vervolgens dubbelgevouwen. Hierdoor wordt de inhoud van een pizza calzone niet gebakken, maar eigenlijk gestoomd. Vreemd genoeg betekent het woord calzone ‘broek’ in het Italiaans.

img_5488

De vulling van een calzone mag net als het beleg van een pizza, variëren, maar er wordt sowieso kaas gebruikt. Vandaag doe ik dat dus ook. Naast mascarpone en mozzarella, vul ik mijn calzone met tomatenblokjes, champignons, salami, ham en paprika.

img_5473

Ingrediënten voor 2 calzones:

  • 1 puntpaprika
  • 1 bol mozzarella
  • 4 eetlepels ricotta
  • 250 gram pizzabloem (00)
  • 7 gram droge gist
  • 1 theelepel suiker
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel olijfolie
  • salami
  • ham
  • paprika
  • champignons
  • 150 milliliter warm water
  • tomatenblokjes
  • zout
  • peper
  • oregano

Extra benodigdheden:

  • houtoven
  • bakpapier
  • deegroller

Bereidingswijze:

Voeg de gist en de suiker toe aan het warme water en roer dit door totdat een papje ontstaat.

img_5477

Schenk dit papje bij de pizzabloem en voeg er het zout en de olijfolie aan toe. Roer goed door en begin vervolgens te kneden totdat een mooi deeg ontstaat. Ik gebruik een kneedmachine, dat maakt het allemaal nog veel makkelijker.

Deze diashow vereist JavaScript.

Zet het deeg apart in een kom op een warme plek en dek het af met een vochtige theedoek. laat het deeg minimaal twintig minuten rusten en rijzen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Snij ondertussen de champignons en mozzarella in plakjes en de paprika in blokjes en verwarm de houtoven voor op ongeveer driehonderd graden.

img_5493

Haal het deeg uit de kom, verdeel in twee gelijke delen en rol deze uit op een keukenblad of snijplank totdat je twee mooie cirkels hebt. Beleg nu elke cirkel voor de helft met de overgebleven ingrediënten en zorg dat je aan de rand ongeveer twee centimeter deeg, onbelegd laat.

fullsizerender-16

Vouw vervolgens het onbelegde deel van het deeg, over het belegde deel. Nu ontstaat een soort halve maan. Vouw nu de rand van de halve maan naar binnen tussen duim en wijsvinger, zodat een soort kartelpatroon ontstaat.

fullsizerender-6

Maak met een mes een paar gaatjes in de calzone. Dit is om de stoom die er straks afkomt, te laten ontsnappen. Die je dit niet, dan loop je het risico dat je pizza straks ontploft of openscheurt.
Leeg de calzones op bakpapier en schuif ze op de steen van de voorverwarmde houtoven.

img_5494

Na tien minuten zijn je calzones klaar!

img_5496

Buon appetito!

Tips:

  • Leg de mozzarella even op een stukje keukenpapier nadat je deze hebt gesneden. Het vocht dat er nog uitkomt, kan je calzone wat klef maken.
  • Smeer je calzone nog even in met een geklutst eitje voordat deze de oven in gaat. Hierdoor gaat de buitenkant mooi glimmen.

Een foodie bij uitstek. een voorvechter van authentieke smaken en technieken. Hij heeft een enorme moestuin, fermenteert, weckt , droogt, kookt en bakt alles zelf. Hij gaat op zoek naar de oorsprong van gerechten en ingredienten en kookt het liefst buiten.

 107 Posts 26 Comments 78737 Views

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *