BarbecueRecepten

Indonesische kipspiesjes op de barbecue

Mijn barbecue maakt overuren sinds de vroege zomer van dit jaar van start ging ergens in april. Sterker nog, ik ben bijna vergeten hoe mijn gasfornuis er uit ziet. Naast vis, groenten, mooie stukken rund- of varkensvlees, is het natuurlijk ook heerlijk om eens wat gevogelte op de barbecue te bereiden. Vandaag ga ik aan de slag met kippendijen. Eerst marineren en dan aan spiesjes rijgen om ze vervolgens te bakken op mijn houtgestookte barbecue.

Vroeger werd in Nederland heel veel kipfilet gegeten. Dat is nog steeds wel zo, maar in veel gevallen stapt men gelukkig over op kippendijen. Het dijvlees van de kip, ofwel de bovenpoten, is veel malser en veel minder droog dan het borstvlees waar de kipfilet van wordt gesneden. Vooral op de barbecue wordt kipfilet heel snel droog en daarom kies ik eigenlijk al heel lang voor kippendijen om spiesjes van te maken.

De marinade die ik gebruik, is enigszins Indonesisch getint. Mede door het gebruik van ketjap en gemberpoeder. Heel eenvoudig om te maken, ze hoeven maar kort in de marinade en zijn heerlijk bij een mooie salade.

Ingrediƫnten:

  • 750 gram kippendijen zonder bot
  • 2 theelepels zout
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 3 theelepels paprikapoeder
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 3 geperste knoflookteentjes
  • 2 sjalotjes
  • 3 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels citroensap

Extra benodigdheden:

  • stevige barbecuespiesen
  • barbecue
  • mengkom

Bereidingswijze:

Snij de kippendijen in stukken die groot genoeg zijn om aan de spiesjes te rijgen. Doe ze in een kom en voeg vervolgens alle overige ingrediƫnten toe. Meng alles goed door, dek de schaal af en zet deze voor een uurtje in de koelkast.

Steek de barbecue aan en laat deze goed heet worden, liefst met een koude en warme zone. Ik bak zelf graag op eikenhout, maar houtskool of briketten kan natuurlijk ook prima.
Rijg nu de gemarineerde stukken kippendij aan de spiesjes en plaats deze op het rooster aan de hete kant van de barbecue.

Draai na een paar minuten de spiesen om en grill nu ook de andere zijde. Verplaats de kipspiesen nu naar de koudere helft van je barbecuerooster en laat ze hier rustig doorgaren.

Keer regelmatig om en verplaats de spiesjes af en toe naar de hete kant om ze een mooi kleurtje te geven. Na ongeveer twintig minuten zijn je Indonesische kipspiesjes perfect gaar en mooi van kleur.

Eet er een mooie salade bij en geniet van het mooie weer!

Een foodie bij uitstek. een voorvechter van authentieke smaken en technieken. Hij heeft een enorme moestuin, fermenteert, weckt , droogt, kookt en bakt alles zelf. Hij gaat op zoek naar de oorsprong van gerechten en ingredienten en kookt het liefst buiten.

 134 Posts 31 Comments 176065 Views

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *