Blog

MoestuinRecepten

Chips van rode bieten

Het was een vreemd moestuinseizoen, met veel droogte en warmte, maar toch ook met heel veel oogst. Op dit moment is mijn moestuin nog redelijk gevuld, met name met de gewassen die de winter in moeten. Maar de rode bieten die dit jaar enorm zijn geworden, moeten er binnenkort toch echt uit. Daarom ga ik vandaag iets anders doen dan het gebruikelijke. Ik ga chips maken van rode biet. (meer…)

Recepten

Zelfgemaakte membrillo van kweeperen uit eigen tuin

Een paar jaar geleden was ik op vakantie in Spanje en kreeg daar bij het kaasplankje iets vreemds geserveerd. Het waren blokjes in een bruin-rode kleur met een gelei-achtige structuur. Ik vond het heerlijk, zeker bij de kaas. Het bleek membrillo te zijn; een pasta van kweeperen. Vanaf dat moment wist ik het zeker. Ik moest kweeperenbomen in mijn tuin. Inmiddels staan er vier van die bomen op een rij in mijn moestuin en dit jaar kon ik voor het…

MoestuinRecepten

Zelfgemaakte cassis

Toen ik jaren geleden druk bezig was met het aanleggen van mijn moestuin, heb ik in al mijn enthousiasme twee zwarte bessen struikjes gekocht. In de daaropvolgende zomer stond ik naar diezelfde struikjes te kijken, ik proefde de bessen en vroeg me af waarom ik eigenlijk deze planten had gekocht. Sindsdien verdwijnt een groot deel van mijn zwarte bessen oogst in de jam die ik elk jaar maak. Maar er moet toch meer mee kunnen? Zwarte bessen vormen de basis…

MoestuinRecepten

Ovenschotel met moestuingroenten uit Menorca

Ik geef toe dat het moestuinseizoen inmiddels bijna op z'n eind is. Zelden heb ik in de afgelopen jaren zo'n opmerkelijk seizoen meegemaakt. mooi weer vanaf het vroege voorjaar en een kurkdroge zomer. Toch heb ik ontzettend veel groenten en fruit uit mijn tuin kunnen oogsten. Zelfs zoveel dat ik soms met overschotten kwam te zitten en wat doe je dan? Inderdaad, creatief worden want weggooien is zonde. Ik maakte een ovenschotel die typisch is voor het Spaanse eiland Menorca,…

Nieuws

Vakantie!

De afgelopen tweeënhalf jaar heb ik je elke week van een nieuw verhaal voorzien over eten, drinken, tuinieren, conserveren of buitenkoken. Zoals je misschien kunt begrijpen, ben ik inmiddels wel een beetje aan vakantie toe. (meer…)

Moestuin

Physalis het eetbare lampionnetje

Elk jaar probeer ik iets nieuws uit in mijn moestuin. Ik experimenteer graag met nieuwe of aparte groenten of fruit. Dit jaar heb ik een paar nieuwe gewassen als experiment in mijn tuin en kas staan, waaronder de Physalis. Wellicht ken je die oranje besjes wel, die verstopt zitten in een soort lampionnetje. Ze worden vaak gebruikt om gerechten mee te garneren en ze zijn heerlijk. Maar waar komen ze vandaan en hoe verbouw je ze? (meer…)

MoestuinRecepten

Andijvie-aardappelkoekjes

Elk voorjaar ben ik weer te enthousiast met het planten van andijvie in mijn moestuin. Ik hou natuurlijk rekening met wat uitval door slakken en ander ongedierte, maar uiteindelijk blijft er elk jaar een flink aantal kroppen andijvie over en die mogen nu, in de zomer, geoogst worden. Maar het is nu niet echt stamppottenweer. Dus wat te doen met die andijvie? (meer…)