Blog

MoestuinReceptenTechnieken

Zelfgemaakte zoetzure augurken

De hoogtijdagen van de moestuin breken aan. Alles staat volop in bloei en persoonlijk eet ik al veel uit mijn tuin. Daar hoort meestal ook een klein stukje overcapaciteit bij, wat inhoudt dat er geconserveerd moet worden. Het voordeel van conserveren, is dat je je eten niet alleen langer kunt bewaren, maar dat je ook de smaak aan kunt passen. Vandaag maak ik zoetzure augurken. (meer…)

Recepten

Italiaanse spaghetti marinara

Vis eten is goed voor je! Eigenlijk weten we dat allemaal wel, maar we eten er nog steeds te weinig van. Afgelopen week kwamen de eerste nieuwe haringen in de viswinkels te liggen. Veel vet en dat is goed voor je. Maar naast de Hollandse Nieuwe zijn er nog veel meer mooie gerechten met vis te bedenken zonder de visstick of de kibbeling. Vandaag maak ik bijvoorbeeld spaghetti marinara. (meer…)

BarbecueRecepten

Rib roast van de grill

De afgelopen weken voerden groenten de boventoon in mijn artikelen. Het is per slot van rekening het seizoen van de groenten en de moestuin. Desondanks blijf ik een enorme liefhebber van mooi vlees. Om die reden maak ik vandaag een rib roast op mijn barbecue. Begeleid door een sausje met kruiden uit mijn moestuin. Dat dan weer wel. (meer…)

Moestuin

In de bonen

Het jaar 2016 is het internationale jaar van de boon aldus de Verenigde Naties. Reden genoeg om (eigenlijk net als de afgelopen jaren) een flink stuk moestuingrond te reserveren voor peulvruchten. In mijn moestuin wissel ik de teelt van bonen af met aardappels om de kans op ziekten te beperken. Maar hoe zit dat nou eigenlijk allemaal met die peulvruchten? (meer…)

Moestuin

Voortgangsgesprek met mijn moestuin

Zo ongeveer halverwege het moestuin seizoen las ik elk jaar een soort evaluatiemoment in. Het klinkt een beetje zweverig, maar eigenlijk is het niets meer dan bekijken welke groenten en fruit het goed doen, welke niet. Wat ik nog kan veranderen aan de groei, misschien bijmesten of snoeien, misschien juist helemaal niets. Een stukje reflectie. (meer…)

Moestuin

Pleidooi voor de aardpeer

Afgelopen jaar teelde ik voor het eerst aardperen, of topinamboer in mijn moestuin. Ik had een mooi plekje over en aangezien ik een voorliefde heb voor antieke, vergeten en bijzondere groenten, kwam de aardpeer in aanmerking. Het was een dusdanig succes, dat ik dit  jaar niet kan wachten tot ze de grond weer uitkomen. Lees hier mijn pleidooi voor de aardpeer! (meer…)