Barbecue

 30 Posts 2 Comments 77295 Views

Kreeft op de barbecue

Het is een beetje tweeledig. Aan de ene kant wil ik graag heel nobel zijn en wat propaganda maken voor de visconsumptie in Nederland. Aan de andere kant ben ik gewoon dol op kreeft. Dus met dit artikel sla ik persoonlijk twee vliegen in één klap, want het is ontzettend lekker! Vandaag dus hele kreeften op de barbecue. (meer…)

Beenham op de barbecue

Dat de barbecue in deze maanden vaker aan gaat dan de kookplaat in mijn keuken, kan inmiddels geen nieuws meer zijn. Maar het hoeft niet altijd zo moeilijk te zijn om iets heel lekkers klaar te maken. Een beetje beheersing van de temperatuur van je barbecue doet al wonderen. Neem nu bijvoorbeeld een beenham. Ik maakte een klein beenhammetje klaar, met een marinade van honing en mosterd. Beenhammen koop je in veel maten. Van een paar kilo, tot misschien wel…

Ambachtelijk brood uit de houtoven

Mocht je mijn blogs vaker lezen, dan heb je waarschijnlijk al eerder wat succesnummers uit mijn houtoven voorbij zien komen. Pizza's, kippen en nog veel meer. Maar eigenlijk bakte ik nooit eerder mijn eigen brood. Ik maakte wel pizzadeeg, maar nooit ambachtelijk brooddeeg zoals het hoort. Met meel, gist water en zout. Voor mij reden genoeg om de kunst van het broodbakken onder de knie te krijgen. Vandaag bak ik een ambachtelijk witbrood in mijn houtgestookte oven. (meer…)

Spaanse Fideua op een houtvuur

Koken op een houtvuur is één van mijn persoonlijke, favoriete bezigheden. Lekker in de buitenlucht, maar dan ook nog eens in een soort oervorm, met houtblokken en een bijl. De Spaanse paella maak ik graag op een houtvuur. Mocht je mijn artikelen vaker lezen, dan ben je daar waarschijnlijk wel van op de hoogte. Maar de paella heeft een minder bekend broertje: Fideua. Omdat dit heel erg lekker is en eigenlijk een stuk sneller en eenvoudiger te bereiden is dan…

Aardappels, groenten, vlees maar dan anders

Alsof ik de ‘schijf van vijf’ van tientallen jaren geleden herhaal. Ik geef vandaag de meest gebruikelijke drie-eenheid in de Nederlandse keuken een nieuwe invulling. Deels afkomstig uit mijn moestuin, deels van de ambachtelijke slager en mijn houtgestookte barbecue en voor het laatste deel gebruik ik een beetje van mezelf en een beetje uit Spanje. (meer…)

Spareribs op mijn manier

Afgelopen weekend ging de kamado weer eens aan. De weersomstandigheden hielpen niet echt mee, maar zoals je wellicht weet, ben ik een barbecue fanatiekeling. Dus geef me de kans en ik sta buiten te koken. Onder barbecueliefhebbers vindt al jarenlang een vreemdsoortige strijd plaats in de zoektocht naar de ultieme spareribs. De zogenaamde 3-2-1 methode geeft een mooi resultaat, maar je bent er toch wel zes uur druk mee. Vandaag deel ik mijn recept met jou, voor botermalse spareribs die…

Ceasar salade met zelfgerookte kipfilet

Omdat we in de afgelopen weken toch een paar keer lekker zijn gemaakt met een paar zomerse dagen, leek mij het recept voor een mooie Ceasar salade een uitstekend plan. Uiteindelijk was ik te positief, want de planten in mijn moestuin knokken momenteel tegen de gevolgen van nachtvorst. Maar dat mag de pret niet drukken. Ik maak een Ceasar salade met zelfgerookte kipfilet. (meer…)

Picanha met gegrilde prei

Weer of geen weer, het is lastig om mij bij de barbecue vandaan te krijgen. Inmiddels heb ik een redelijk arsenaal aan barbecues opgesteld staan in mijn achtertuin. Maar vandaag is het de beurt aan de kamado. Een goed stuk vlees wordt doorgaans nog lekkerder wanneer het op de barbecue is klaargemaakt. Vooropgesteld dat dat natuurlijk op de juiste manier wordt gedaan. Vandaag ga ik mij wagen aan een staartstuk van een Black Angus rund. Volgens mijn slager is dit rund…

Paella Valenciana op traditionele wijze

Ik was in het Spaanse Valencia en had het voorrecht om een echte, traditionele Paella Valenciana voor mijn ogen gemaakt te zien worden. Met alle traditionele ingrediënten. Dus alles van het land, het vlees, de groenten en zelfs het hout voor het vuur waar op wordt gekookt. Dit is hoe een traditionele Paella Valenciana al generaties wordt bereid. De paella is volgens velen hét nationale gerecht van Spanje. Dat kan ik bij deze uit de wereld helpen. Paella is namelijk…