Salade van witlof, peer en zoete aardappel

Salade van witlof, peer en zoete aardappel

Het zijn de dagen van de allerlaatste opruiming van de moestuin. In mijn kelder had ik nog een kuip met een paar stronkjes witlof staan. Er lagen nog wat zoete aardappelen en de laatste rode bietjes moesten ook uit de grond om plaats te maken voor nieuw poot- en zaaigoed voor komend seizoen. Wat kun

voorzaaien alles voor de smaak

De moestuin en de glazen bol

Laat ik er niet omheen draaien: het is fantastisch weer! Zelfs op een gemiddelde dag in mei zouden de huidige temperaturen niet misstaan. Maar het is nog steeds februari. Wat doe je nu met je moestuin? Ga je al volledig van start met het risico alles kwijt te raken door een late vorst? Wat zie

To spit or not to spit

De tijd is weer aangebroken waarin de fanatieke moestuiniers weer en wind trotseren om hun grond om voor te bereiden op een nieuw seizoen. Maar hoe moet je die grond voorbereiden? Sterker nog, elk jaar rijst weer de vraag: wel of niet omspitten? Wat doe jij? Om maar met de deur in huis te vallen,

De bikkels van de kruidentuin

Wanneer ik mijn moestuin in wil lopen, moet ik eerst door mijn kruidentuin. Zo loopt het paadje nu eenmaal en dat is ook geen enkel probleem. Maar toen ik afgelopen week door mijn kruidentuin richting de boerenkool in de moestuin liep, viel me op hoe mooi de verschillende kruiden eruitzien. Heel veel kruidenplanten zijn winterhard

Gegratineerde spruitjes uit eigen tuin

Januari loopt inmiddels op z’n eind en nog steeds zet ik graag met hoge regelmaat eten op tafel dat voor een groot deel uit mijn moestuin komt. Inmiddels kan ik stellen dat mijn experiment om het hele jaar door uit eigen tuin te kunnen eten, is geslaagd. Vandaag maak ik gegratineerde spruitjes. Wanneer het vers

De start van een nieuw moestuinseizoen

Alsof ik een soort ingebouwde kalender heb, begin ik elk jaar bijna automatisch rond deze datum met de voorbereidingen op een nieuw moestuinseizoen. Wat kun je nu al doen? Om mij heen zie ik al de nodige, ongeduldige moestuiniers die al compleet gevulde zaaibakken in de vensterbank hebben staan. Ik begrijp dat wel, want het

Zeebaars, krieltjes en Kalettes

Onlangs schreef ik een artikel over Kalettes. Deze relatief nieuwe groente houdt het midden tussen spruitjes en boerenkool en wordt bestempeld als ‘superfood’. Afgelopen jaar zaaide, teelde en oogstte ik mijn eerste Kalettes en vandaag heb ik ze voor het eerst gegeten. De zaadjes die ik ergens in maart in de grond stopte, kocht ik

Kalettes een nieuwe groente

Eigenlijk ben ik fan van het authentieke. In mijn moestuin verbouw ik graag klassieke gewassen en ik kook graag authentieke gerechten. Dit wil niet zeggen dat ik nooit iets nieuws probeer, want met hoge regelmaat zet ik uitheemse gewassen in mijn tuin of kas. Maar in dit geval gaat het om een ‘nieuwe groente’. Het

Mijn eindeloze moestuinseizoen

Voor mijn gevoel stond ik een paar weken geleden nog aardbeien te plukken in mijn moestuin en nu is het ineens december. Nederland heeft natuurlijk een bijzondere zomer achter de rug waarin alles veel langer doorgroeide dan normaal, maar na zes jaar moestuinieren krijg ik het gevoel dat de periode waarin er niets in mijn

Spruitjes met kippendij uit de wok

In mijn moestuin staat dit jaar een indrukwekkende hoeveelheid spruitjes. Elk jaar stem ik de beplanting van mijn tuin af op basis van mijn eigen behoefte en natuurlijk op basis van wat goed groeit in het Nederlandse klimaat. Spruitjes zijn toch wel een persoonlijke favoriet. Maar wat kun je eigenlijk nog meer maken met spruitjes