Moestuin

 79 Posts 26 Comments 89254 Views

Physalis het eetbare lampionnetje

Elk jaar probeer ik iets nieuws uit in mijn moestuin. Ik experimenteer graag met nieuwe of aparte groenten of fruit. Dit jaar heb ik een paar nieuwe gewassen als experiment in mijn tuin en kas staan, waaronder de Physalis. Wellicht ken je die oranje besjes wel, die verstopt zitten in een soort lampionnetje. Ze worden vaak gebruikt om gerechten mee te garneren en ze zijn heerlijk. Maar waar komen ze vandaan en hoe verbouw je ze? (meer…)

Andijvie-aardappelkoekjes

Elk voorjaar ben ik weer te enthousiast met het planten van andijvie in mijn moestuin. Ik hou natuurlijk rekening met wat uitval door slakken en ander ongedierte, maar uiteindelijk blijft er elk jaar een flink aantal kroppen andijvie over en die mogen nu, in de zomer, geoogst worden. Maar het is nu niet echt stamppottenweer. Dus wat te doen met die andijvie? (meer…)

Van stuifmeel tot honing. Alles over de bij deel 2

Afgelopen week kon je hier het eerste deel lezen van de avonturen die ik beleefde als assistent-imker in de achtertuin van Albert Wup. Albert is inmiddels ruim twintig jaar in het bezit van bijenvolkjes, haalt liters eigen honing en is één brok kennis op het gebied van de bij. Vandaag deel twee, waarin we daadwerkelijk honing uit de bijenkasten gaan halen. (meer…)

Peultjes uit de moestuin

De zomer in dit land is vroeg van start gegaan dit jaar en dat merk ik in mijn moestuin. Inmiddels eet ik alweer een paar weken groenten uit mijn eigen tuin en bijna elke week komt er wel een nieuw gewas bij dat ook gegeten kan worden. Deze week heb ik aan de lijst van komkommers, tuinbonen, sla en andijve, ook peultjes kunnen toevoegen. Maar hoe zit dat nou met die peultjes? Wat is het verschil tussen peulen, sugar snaps…

Daslook is er maar even

In mijn moestuin zijn een paar planten verstopt die je maar een hele korte periode van het jaar ziet. De rest van het jaar zitten ze onder de grond en om die reden wil ik ze zelf ook nog weleens vergeten. Jammer eigenlijk, want in dit geval is het een heel smaakvol plantje dat het ideaal doet in een salade, maar ook perfect is om een pesto van te maken. Ik heb het over daslook. Qua smaak een soort kruising…

Plantjespootdag

Ergens in ieder voorjaar komt een moment waarop het ineens tijd is om de moestuin vol te planten. Ik doe dat dit jaar voor de zesde keer en ik hou ook keurig een logboekje bij waarin ik de data noteer waarop welk gewas de grond in gaat. Een soort naslagwerkje. De dag waarop ik elk jaar plantjes ga poten heeft in de afgelopen zes jaar steeds rond de tiende van april gezeten. Soms was het zes april, soms de twaalfde,…

Mijn zelfontworpen sla bak

Wie vaker mijn artikelen leest, is ongetwijfeld bekend met de slakkenoverlast in mijn moestuin. Al veel vaker heb ik mijn enorme frustratie geuit over het feit dat soms wel driekwart van mijn jonge aanplant in een etmaal is verdwenen door die glibberige slakken. Nu ben ik absoluut geen voorstander van bestrijdingsmiddelen en zeker niet in mijn moestuin. Uit die grond groeit namelijk mijn eten. Daarom ben ik in de afgelopen jaar steeds vindingrijker geworden in het bedenken van verantwoorde manieren…

Het proces van mijn aardbeienplanten

Ik zie het hebben en bestieren van mijn moestuin als een soort voortdurend leerproces. Weinig mensen beginnen met een groentetuin en weten direct al precies wat ze moeten doen, zijn alle problemen voor en krijgen direct de oogst die ze voor ogen hadden. In de afgelopen jaren heb ik steeds weer een beetje bijgeleerd en dat doe ik eigenlijk nog elk seizoen. Dit geldt voor alle gewassen en dus ook voor mijn aardbeienplanten. Die zijn vandaag aan de beurt, want…