Moestuin

 62 Posts 22 Comments 43632 Views

De mysterieuze ñora

Als trouwe lezer weet je misschien dat ik een paar weken geleden in Spanje was. Al veel vaker haalde ik daar een enorm stuk inspiratie vandaan voor mijn moestuin, recepten en blogs. Net toen ik dacht dat ik in Spanje en de Spaanse keuken het meest wel kende en had gezien, kwam ik een ñora tegen. Een soort combinatie van een peper en een paprika. Deze groente wordt eigenlijk nooit vers gegeten, maar altijd gedroogd. Natuurlijk nam ik er een paar…

Overwin je winterdip met laurier

Het is herfst. De wintertijd is inmiddels ingegaan en de de dagen worden nu toch wel heel snel korter. Als vanzelfsprekend verandert daarmee mijn persoonlijke voorkeur voor eten in de richting van stoofpotten en stamppotten. Ik eet nu eenmaal graag wat de seizoenen me te bieden hebben. Een heel belangrijk onderdeel van bijna elke stoofpot is het laurierblaadje. Ik kan me bijna geen klassieke stoofpot voorstellen zonder op z'n minst één zo'n hard, gedroogd blaadje. Maar waar komt dat toch…

Herfstgroenten uit de oven

Mijn vorige blog schreef ik nog in Spanje, bij temperaturen die dichter bij de dertig dan bij de twintig graden zaten. Inmiddels ben ik weer thuis en hier is het herfst. Echt herfst. Reden genoeg om een mooi ovengerecht te maken met alleen maar groenten en fruit uit mijn moestuin. (meer…)

Herfst in de moestuin

Ik ben volop aan het oogsten. Dat doe ik eigenlijk al een hele tijd, want vanaf het voorjaar eet ik al heel veel groenten uit mijn moestuin. maar de herfst is toch altijd een soort keerpunt in het seizoen van de moestuinier. Wat staat er nog in de tuin, wat kan ik nog planten en wat doe ik om mijn toen klaar te maken voor de winter? (meer…)

Lamsbout met herfstgroenten uit de houtoven

Wanneer je eerder een artikel van mij hebt gelezen, weet je misschien dat het mij eigenlijk niet zoveel uitmaakt wat voor weer het is. Wanneer ik zin heb om buiten te koken, dan doe ik dat in principe ook. Inmiddels is het officieel herfst en met een extra trui is het in mijn geval uitstekend te doen om de houtoven aan te steken. Vandaag gebruik ik veel herfstgroenten uit mijn moestuin, gecombineerd met een mooie lamsbout. (meer…)

Sweet chilisaus uit eigen kas en keuken

De herfst is officieel begonnen. Aangezien de herfst bekend staat als oogstperiode, voeg ik deze weken de daad bij het woord en oogst ik er stevig op los in mijn moestuin. Mijn tomatenplanten doen hard hun best om de laatste tomaatjes van het seizoen te produceren, De witte kolen zijn al bijna klaar voor de zuurkool en ook de pepers in mijn kas zijn klaar voor de oogst. Vandaag ga ik de eerste pepers verwerken tot chilisaus. (meer…)

Meloen uit mijn Nederlandse moestuin

Het was een toevallige samenloop van omstandigheden. Ik liep in het voorjaar door een tuincentrum en wist dat ik nog een plekje overhad, achterin de hoek van mijn kas. Mijn oog viel op een meloenplant. Zoals je wellicht weet, ben ik altijd wel in voor een experiment en een uur later stond die meloenplant het lege plekje in mijn kas op te vullen. Maar meloen in Nederland? (meer…)

Koude tomatensoep met munt

De zomerse temperaturen hebben dit jaar heel erg lang op zich laten wachten. Maar nu mogen we dan eindelijk genieten van een paar dagen met temperaturen die doorgaans bij een zomer horen. De hoogste tijd om iets verfrissends te maken met de groenten uit de moestuin. Vandaag maak ik een koude tomatensoep met munt. Lekker fris op een dag als vandaag. (meer…)

Tijm is het moedigste plantje in je tuin

Kruidentuinen beginnen een steeds belangrijkere rol te spelen in veel moestuinen. De Nederlandse keuken gebruikt traditioneel niet heel veel kruiden, maar aangezien wij allemaal steeds exotischer gaan koken, komen daar ook de bijbehorende kruiden om de hoek kijken. In mijn eigen kruidentuin groeien inmiddels meer dan dertig soorten keukenkruiden. Sommige gebruik ik zelden, maar anderen bijna dagelijks. Vandaag ga ik op zoek naar de herkomst en het gebruik van een kruid dat ik heel vaak nodig heb: tijm. (meer…)