Moestuin

 74 Posts 24 Comments 70920 Views

Tijm is het moedigste plantje in je tuin

Kruidentuinen beginnen een steeds belangrijkere rol te spelen in veel moestuinen. De Nederlandse keuken gebruikt traditioneel niet heel veel kruiden, maar aangezien wij allemaal steeds exotischer gaan koken, komen daar ook de bijbehorende kruiden om de hoek kijken. In mijn eigen kruidentuin groeien inmiddels meer dan dertig soorten keukenkruiden. Sommige gebruik ik zelden, maar anderen bijna dagelijks. Vandaag ga ik op zoek naar de herkomst en het gebruik van een kruid dat ik heel vaak nodig heb: tijm. (meer…)

Halverwege het seizoen dwars door de moestuin

Afgelopen jaar deed ik het ook, even door mijn tuin lopen en goed kijken wat allemaal wel en niet goed ging. Toen noemde ik het nog een reflectieverslag, nu doe ik gewoon een rondje langs de velden. Ik loop dus mijn moestuin in en ga heel kritisch kijken naar wat wel en niet werkt en hoe alles groeit en bloeit ten opzichte van de afgelopen jaren. (meer…)

Rozemarijn vergeet je nooit meer

Ergens tussen de laurier, dragon en het bonenkruid staat een enorme rozemarijnstruik in mijn kruidentuin. Toen ik mijn moestuin ruim vijf jaar geleden aanlegde, plantte ik daar een klein exemplaar van het tuincentrum. Je weet wel, in zo'n plastic potje. Blijkbaar is mijn rozemarijn heel blij met haar plekje in mijn kruidentuin, want ondanks het feit dat ik er erg veel van gebruik, moet ik inmiddels bijna omlopen om erlangs te komen. Waar komt rozemarijn vandaan? Waar groeit het het allerbest…

Boerenkool in je moestuin

Het is wellicht een raar moment om erover te beginnen, zo midden in de zomer. Maar het is nu toch echt de tijd om je boerenkool uit te planten, zodat je in de komende winter ook uit eigen tuin kunt eten. Ik koop mijn boerenkool elk jaar als pootgoed, ofwel kleine plantjes die ik direct in de volle grond kan zetten. Vanaf dat moment is het afwachten en slakken wegjagen tot de winter komt. Maar hoe zit dan nu eigenlijk…

Aardappels, groenten, vlees maar dan anders

Alsof ik de ‘schijf van vijf’ van tientallen jaren geleden herhaal. Ik geef vandaag de meest gebruikelijke drie-eenheid in de Nederlandse keuken een nieuwe invulling. Deels afkomstig uit mijn moestuin, deels van de ambachtelijke slager en mijn houtgestookte barbecue en voor het laatste deel gebruik ik een beetje van mezelf en een beetje uit Spanje. (meer…)

Garrofòn, de Spaanse reuzenboon

Afgelopen week heb ik twee rijtjes met garrofòns uitgeplant in mijn moestuin. Deze typische, Spaanse reuzenbonen zijn in Nederland eigenlijk niet te koop, maar horen officieel in een echte Paella en nog veel meer Spaanse gerechten. Reden voor mij om afgelopen maart een paar zakjes garrofòns uit Spanje mee te nemen en ze dit jaar in mijn eigen, Nederlandse tuin te gaan verbouwen. Echte garrofòns zijn gespikkeld. Eigenlijk hele grote, witte bonen met paarse spikkels. De meeste bonen die je…

From Brussels Witlof

Vorig jaar deed ik een eerste test met het telen van mijn eigen witlof. Zoals je wellicht weet, probeer ik graag alles zelf te verbouwen. Dat gaat ver, want momenteel probeer ik verse kurkuma te laten kiemen en mijn kas staat vol met een dikke rij peperplantjes waarvan ik de zaadjes alleen in Spanje kon kopen. Witlof ligt iets dichter bij huis (Brussels lof) maar het is een uitdaging voor de fanatieke moestuinier, omdat je de stronkjes pas op je…

Rode bieten in de moestuin

De tijd van zaaien en planten is nu echt aangebroken in de moestuin. In de afgelopen weken ben ik nog druk bezig geweest met spitten, bemesten en de laatste nachtvorst het land uit wensen. maar nu begint het er toch echt op te lijken. Een van de groenten die ik elk jaar graag verbouw, zijn rode bieten. Veel mensen vinden ze niet lekker, maar ik ben dol op de aardse, lichtzoete smaak van zelfgeteelde bieten. hoe zit dat nou eigenlijk…