Moestuin

 79 Posts 26 Comments 79140 Views

Herfst in de moestuin

Ik ben volop aan het oogsten. Dat doe ik eigenlijk al een hele tijd, want vanaf het voorjaar eet ik al heel veel groenten uit mijn moestuin. maar de herfst is toch altijd een soort keerpunt in het seizoen van de moestuinier. Wat staat er nog in de tuin, wat kan ik nog planten en wat doe ik om mijn toen klaar te maken voor de winter? (meer…)

Lamsbout met herfstgroenten uit de houtoven

Wanneer je eerder een artikel van mij hebt gelezen, weet je misschien dat het mij eigenlijk niet zoveel uitmaakt wat voor weer het is. Wanneer ik zin heb om buiten te koken, dan doe ik dat in principe ook. Inmiddels is het officieel herfst en met een extra trui is het in mijn geval uitstekend te doen om de houtoven aan te steken. Vandaag gebruik ik veel herfstgroenten uit mijn moestuin, gecombineerd met een mooie lamsbout. (meer…)

Sweet chilisaus uit eigen kas en keuken

De herfst is officieel begonnen. Aangezien de herfst bekend staat als oogstperiode, voeg ik deze weken de daad bij het woord en oogst ik er stevig op los in mijn moestuin. Mijn tomatenplanten doen hard hun best om de laatste tomaatjes van het seizoen te produceren, De witte kolen zijn al bijna klaar voor de zuurkool en ook de pepers in mijn kas zijn klaar voor de oogst. Vandaag ga ik de eerste pepers verwerken tot chilisaus. (meer…)

Meloen uit mijn Nederlandse moestuin

Het was een toevallige samenloop van omstandigheden. Ik liep in het voorjaar door een tuincentrum en wist dat ik nog een plekje overhad, achterin de hoek van mijn kas. Mijn oog viel op een meloenplant. Zoals je wellicht weet, ben ik altijd wel in voor een experiment en een uur later stond die meloenplant het lege plekje in mijn kas op te vullen. Maar meloen in Nederland? (meer…)

Koude tomatensoep met munt

De zomerse temperaturen hebben dit jaar heel erg lang op zich laten wachten. Maar nu mogen we dan eindelijk genieten van een paar dagen met temperaturen die doorgaans bij een zomer horen. De hoogste tijd om iets verfrissends te maken met de groenten uit de moestuin. Vandaag maak ik een koude tomatensoep met munt. Lekker fris op een dag als vandaag. (meer…)

Tijm is het moedigste plantje in je tuin

Kruidentuinen beginnen een steeds belangrijkere rol te spelen in veel moestuinen. De Nederlandse keuken gebruikt traditioneel niet heel veel kruiden, maar aangezien wij allemaal steeds exotischer gaan koken, komen daar ook de bijbehorende kruiden om de hoek kijken. In mijn eigen kruidentuin groeien inmiddels meer dan dertig soorten keukenkruiden. Sommige gebruik ik zelden, maar anderen bijna dagelijks. Vandaag ga ik op zoek naar de herkomst en het gebruik van een kruid dat ik heel vaak nodig heb: tijm. (meer…)

Halverwege het seizoen dwars door de moestuin

Afgelopen jaar deed ik het ook, even door mijn tuin lopen en goed kijken wat allemaal wel en niet goed ging. Toen noemde ik het nog een reflectieverslag, nu doe ik gewoon een rondje langs de velden. Ik loop dus mijn moestuin in en ga heel kritisch kijken naar wat wel en niet werkt en hoe alles groeit en bloeit ten opzichte van de afgelopen jaren. (meer…)

Rozemarijn vergeet je nooit meer

Ergens tussen de laurier, dragon en het bonenkruid staat een enorme rozemarijnstruik in mijn kruidentuin. Toen ik mijn moestuin ruim vijf jaar geleden aanlegde, plantte ik daar een klein exemplaar van het tuincentrum. Je weet wel, in zo'n plastic potje. Blijkbaar is mijn rozemarijn heel blij met haar plekje in mijn kruidentuin, want ondanks het feit dat ik er erg veel van gebruik, moet ik inmiddels bijna omlopen om erlangs te komen. Waar komt rozemarijn vandaan? Waar groeit het het allerbest…

Boerenkool in je moestuin

Het is wellicht een raar moment om erover te beginnen, zo midden in de zomer. Maar het is nu toch echt de tijd om je boerenkool uit te planten, zodat je in de komende winter ook uit eigen tuin kunt eten. Ik koop mijn boerenkool elk jaar als pootgoed, ofwel kleine plantjes die ik direct in de volle grond kan zetten. Vanaf dat moment is het afwachten en slakken wegjagen tot de winter komt. Maar hoe zit dan nu eigenlijk…