Moestuin

 62 Posts 22 Comments 43663 Views

Paella Valenciana op traditionele wijze

Ik was in het Spaanse Valencia en had het voorrecht om een echte, traditionele Paella Valenciana voor mijn ogen gemaakt te zien worden. Met alle traditionele ingrediënten. Dus alles van het land, het vlees, de groenten en zelfs het hout voor het vuur waar op wordt gekookt. Dit is hoe een traditionele Paella Valenciana al generaties wordt bereid. De paella is volgens velen hét nationale gerecht van Spanje. Dat kan ik bij deze uit de wereld helpen. Paella is namelijk…

Rare tuinboon

Afgelopen week lag er nog een flink pak sneeuw op de bedden van mijn moestuin. Boontjes kunnen daar absoluut niet tegen. Slabonen en snijbonen zijn per direct zwart en dood wanneer de buitentemperatuur onder het vriespunt komt. De tuinboon trekt zich hier niets van aan, die groeit gewoon door. Hoe zit dat nou eigenlijk? (meer…)

zaailing alles voor de smaak

Groenten voorzaaien, hoe doe jij dat?

Er is volgens mij geen fanatieke moestuinier te vinden bij wie het in deze tijd van het jaar niet begint te kriebelen. De dagen worden langer en meer daglicht biedt meer mogelijkheden in je vensterbank. De groenten in je moestuin, hoe zaai jij ze voor? Hieronder in ieder geval een aantal valkuilen en wat manieren om die te ontwijken. (meer…)

Pimientos de Padrón, de riskante pepertjes uit Galicië

Zoals ik wellicht al eerder heb verteld, kom ik graag en vaak in Spanje. Iets dat je alleen in Spanje op je bord krijgt, zijn de zogenaamde ʻpimientos de Padrónʼ. Dit zijn kleine, groene pepertjes die een kruising lijken tussen een mini puntpaprika en een chilipeper. In Nederland zijn ze niet te koop, alleen de zaden kom je zo nu en dan op internet tegen. ik kocht ze in Spanje en ga dit jaar mijn eigen Padrón pepers telen. (meer…)

Mercat Central in Valencia voor de échte liefhebber

Dankzij mijn Spaanse schoonfamilie vertrok ik op tweede kerstdag naar Valencia voor een familiebezoek van ruim anderhalve week. Naast het aangename klimaat, ben ik inmiddels ook verliefd op alles wat in Spanje met eten en drinken te maken heeft. Het was voor mij zeker niet de eerste keer, maar ik bezocht de Mercat Central en laat je zien hoeveel moois er te eten is in Valencia. (meer…)

Met mijn moestuin het jaar rond

Toen ik vier jaar geleden met een meetlint, een schep, wat touwtjes en piketpaaltjes in de achtertuin stond, had ik geen flauw benul van wat me te wachten stond. Nu, vier moestuinseizoenen later, ben ik heel veel wijzer en blijkt mijn hobby zich niet alleen te beperken tot drie kwartalen. Een moestuin heb je het hele jaar door. (meer…)

Boerenkool, de vorst erover

De weilanden zijn weer wit wanneer ik 's ochtends van huis ga. Temperaturen onder nul dienen zich aan en daarmee ook de winterse gerechten. In mijn moestuin staan de spruiten, Chinese kool en prei naast de boerenkool. Want boerenkool hoort bij winter! Maar hoe zit dat nou eigenlijk met die enorme boerenkolen? (meer…)

Tamme kastanjes uit het wild

Zelf ben ik niet zo'n wildplukker. Ik ben dol op paddenstoelen, maar tegelijkertijd bang dat ik de verkeerde soort mee naar huis neem. Een vriendin van mij ging laatst naar het bos en kwam terug met een enorme zak tamme kastanjes, uit het wild dus. Die durf ik aan, tijd om te roosteren! (meer…)