Moestuin

 76 Posts 26 Comments 75185 Views

In de bonen

Het jaar 2016 is het internationale jaar van de boon aldus de Verenigde Naties. Reden genoeg om (eigenlijk net als de afgelopen jaren) een flink stuk moestuingrond te reserveren voor peulvruchten. In mijn moestuin wissel ik de teelt van bonen af met aardappels om de kans op ziekten te beperken. Maar hoe zit dat nou eigenlijk allemaal met die peulvruchten? (meer…)

Hartige taart met spinazie uit de moestuin

Spinazie houdt van kou. Zodra de temperaturen hoger worden, schiet deze groente snel door en krijg je leuke bloemetjes, maar de smaak wordt er niet beter op. Aangezien dit voorjaar aan de koude kant was, doet mijn spinazie het momenteel nog uitstekend! De hoogste tijd om er iets lekkers mee te maken. Vandaag maak ik spinazie-ricotta taartjes. (meer…)

Voortgangsgesprek met mijn moestuin

Zo ongeveer halverwege het moestuin seizoen las ik elk jaar een soort evaluatiemoment in. Het klinkt een beetje zweverig, maar eigenlijk is het niets meer dan bekijken welke groenten en fruit het goed doen, welke niet. Wat ik nog kan veranderen aan de groei, misschien bijmesten of snoeien, misschien juist helemaal niets. Een stukje reflectie. (meer…)

Pleidooi voor de aardpeer

Afgelopen jaar teelde ik voor het eerst aardperen, of topinamboer in mijn moestuin. Ik had een mooi plekje over en aangezien ik een voorliefde heb voor antieke, vergeten en bijzondere groenten, kwam de aardpeer in aanmerking. Het was een dusdanig succes, dat ik dit  jaar niet kan wachten tot ze de grond weer uitkomen. Lees hier mijn pleidooi voor de aardpeer! (meer…)

De hogere wiskunde van de wortel

Van alle groenten die je kunt verbouwen in je moestuin of op je balkon, lijken wortelen niet de meest ingewikkelde. Althans, dat leek mij zo toen ik drie jaar geleden begon met mijn moestuin. Ondertussen is het mij tot op heden niet gelukt om wortelen te telen in mijn moestuin. Helemaal niets. Dit jaar ga ik de strijd aan en ben ik een heus wortelproject gestart. Het zal me lukken! (meer…)

Je eigen afvalverwerkingscentrale

Afgelopen zaterdag 19 maart, was het Landelijke Compostdag. Bij veel gemeentewerven kon je je gratis portie compost afhalen. Soms een zak, in andere gemeenten zelfs een aanhangwagen vol. Maar wat is compost nu eigenlijk? Hoe belangrijk is het voor je tuin en kun je het ook zelf maken? Vandaag lees je alles over het verterende deel dat het cirkeltje van Moeder Natuur weer rond maakt. (meer…)

Klassieke Italiaanse Porchetta

Een Italiaanse Porchetta heeft qua uiterlijk wel wat weg van de Nederlandse rollade. Alleen uiterlijk, want het touwtje dat eromheen zit, is eigenlijk de enige overeenkomst. Het vlees is totaal anders en de kruiden maken al helemaal een wereld van verschil. Afgelopen week kon ik een Big Green Egg lenen, dus ik zag mijn kans schoon en maakte een Porchetta op houtskool, volgens de traditionele, Italiaanse receptuur. (meer…)

De echte smaakmakers

Naast mijn moestuin bestier ik ook een kruidentuin. Het is natuurlijk heerlijk om je zelfverbouwde groenten te eten, maar kruiden zijn eigenlijk de echte smaakmakers in de keuken. Ik kan me ook moeilijk voorstellen hoe het moet zijn om zonder kruiden te koken. Aangezien het moestuinseizoen voorzichtig alweer is begonnen, lijkt het mij een uitstekend moment om het eens over de kruiden te hebben. (meer…)

De beste Zweedse aardappel ooit

Voor moestuiniers is het telen van aardappels vaak een lastige keuze. Wanneer de ruimte beperkt is, worden de piepers vaak overgeslagen. Je koopt ze per slot van rekening het hele jaar door, voor weinig geld in de supermarkt. Soms worden alleen de vroege rassen geteeld, zodat er na het oogsten weer ruimte is voor bijvoorbeeld bonen. Ik teel graag aardappels, zoveel mogelijk soorten, ook om te bewaren voor de winter. Vandaag bereid ik mijn aardappels op een traditioneel Zweedse manier.…