Moestuin

 88 Posts 32 Comments 104423 Views

Tomaten ingemaakt in olijfolie

Zo tegen het eind van een goed moestuinseizoen puilt mijn keuken uit. De laatste oogstrondjes leveren nog ontzettend veel groenten en fruit op. Dit is traditioneel gezien, het moment waarop je je voorraadkast gaat vullen voor de winter die komen gaat. De tomaten conserveer ik vandaag in olijfolie. (meer…)

Moestuinierend de winter in

De maand september is uitzonderlijk warm dit jaar, hierdoor blijven al je moestuingroenten het wat langer volhouden. Maar over het algemeen is de piek van het moestuinseizoen inmiddels al voorbij. Toch zijn er nog heel veel groenten waar je de komende maanden nog flink mee vooruit kunt. (meer…)

Betuwse snijbonen in zout

Tijdens mijn vakantie is het thuisfront bedolven onder een enorme hoeveelheid snijbonen. Nu ik terug ben, kan ik dus meteen aan de slag met conserveren. Ik zet de snijbonen op zout en leg de basis voor een klassiek gerecht uit de Betuwe: 'blote billetjes in het groene gras.' (meer…)

Aardappeleters

Afgelopen weekend haalde ik voor de tweede keer aardappelen uit de grond van mijn moestuin. De vroege rassen oogstte ik een paar weken geleden al, maar nu waren de late rassen aan de beurt. Waarom eten wij in Nederland zoveel aardappelen? Waar komen ze vandaan en hoe kun je ze lang bewaren? (meer…)

Wat in het vat zit, verzuurt

Bij het hebben van een moestuin, hoort eigenlijk niet alleen het eten van groenten en fruit uit eigen tuin, maar ook het conserveren ervan. Van alle conserveringsmethoden is fermenteren toch wel degene die tot de verbeelding spreekt. Iets wat maanden staat te pruttelen in een potje en vervolgens kan worden gegeten is natuurlijk fantastisch! Vandaag maak ik de klassieker van de fermentatie: Zuurkool. (meer…)

Gevulde courgette uit de houtoven

In het hoogseizoen van de moestuin moet je er natuurlijk voor zorgen dat alles wat je oogst, ook wordt benut. Conserveren is een goede optie, maar sommige dingen zijn niet lekker om te conserveren, of zijn simpelweg veel te lekker als ze vers uit de tuin komen. Een overdaad aan courgettes is heel goed mogelijk en daarom zijn creatieve recepten altijd handig! Vandaag maak ik gevulde courgette in mijn houtoven. (meer…)