Moestuin

 76 Posts 26 Comments 74957 Views

Een pittig verhaal

Dat pittige goedje in zo’n klein flesje met een rode dop, Tabasco inderdaad. Van oorsprong afkomstig uit Amerika, uitgevonden door ene Mc Ilhenny in 1868. Hoe wordt dat gemaakt? Afgelopen jaar ben ik op zoek gegaan, want ik wil het natuurlijk zelf maken. Aangezien de bereiding van deze pittige saus doorgaans drie jaar duurt, leek het in eerste instantie wat ambitieus, maar na het lezen van de ervaringen van een aantal kenners, blijkt het gelukkig ook in drie maanden te…

Kas en zijn kleine broertjes

In Nederland is het moestuinseizoen lang genoeg om te telen wat wij van oudsher gewend zijn te eten. Maar in de afgelopen generaties zijn we steeds meer gewend geraakt aan gewassen die van oorsprong niet in ons kleine kikkerlandje voorkomen. Dit vraagt om wat aanpassingen zodat we naast heel veel kool, bieten en aardappels, ook van tomaten, paprika’s en aubergines uit eigen land kunnen genieten. Ik heb het over de tuinkas. Het Westland staat er vol mee, maar daar wordt het…

Het jaar van de smeertomaat

Van alle groenten die je kunt verbouwen in je eigen tuin of vensterbank, zijn tomaten in eerste instantie zeker niet de moeilijkste. In het tuincentrum kun je een plant aanschaffen die meestal al gevuld is met groene tomaatjes. Een beetje zonlicht, wat water en liefde en je kunt je salades vullen met je eigen tomaten. Maar wanneer je dit vermaarde lid van de nachtschade familie succesvol uit zaadje op wil kweken, komt er veel meer werk bij kijken. Jaar in…

Een moestuinier is een conflictbemiddelaar

Steeds meer mensen in mijn omgeving starten een moestuin. Eigenlijk net als vroeger, maar de beweegredenen lopen tegenwoordig wat meer uiteen. Waar het vroeger nog een stukje noodzaak was om je eigen groenten te telen vanwege het sluitend krijgen van het huishoudboekje, komt het tegenwoordig steeds meer voort uit nieuwsgierigheid of duurzaamheid. Voor een deel van de kersverse moestuiniers is het ook gewoon trendgevoeligheid. Maar wat komt er eigenlijk bij kijken om die moestuin te laten groeien en bloeien? (meer…)

Rottigheid uithalen

Naar aanleiding van mijn eerste blog waarin ik verklaar dat ik groot genoegen schep in het bestieren van mijn eigen mini-kwekerij, wil ik je vandaag meenemen terwijl we iets dieper ingaan op de materie. Ik ga rottigheid uithalen om precies te zijn! (meer…)

Met je blote handen in de klei

Naarmate de dagen langer worden, ben ik weer meer en meer in mijn moestuin te vinden. Drie jaar geleden zette ik de eerste spade in de grond en inmiddels ga ik door het leven als trotse bezitter van bijna 600 vierkante meter moestuin waar alles naar hartenlust groeit en bloeit. Van de gebruikelijke gewassen, tot de hippe ‘vergeten groenten’. Ik kweek alles! (meer…)