Moestuin

 94 Posts 33 Comments 117842 Views

Betuwse snijbonen in zout

Tijdens mijn vakantie is het thuisfront bedolven onder een enorme hoeveelheid snijbonen. Nu ik terug ben, kan ik dus meteen aan de slag met conserveren. Ik zet de snijbonen op zout en leg de basis voor een klassiek gerecht uit de Betuwe: 'blote billetjes in het groene gras.' (meer…)

Aardappeleters

Afgelopen weekend haalde ik voor de tweede keer aardappelen uit de grond van mijn moestuin. De vroege rassen oogstte ik een paar weken geleden al, maar nu waren de late rassen aan de beurt. Waarom eten wij in Nederland zoveel aardappelen? Waar komen ze vandaan en hoe kun je ze lang bewaren? (meer…)

Wat in het vat zit, verzuurt

Bij het hebben van een moestuin, hoort eigenlijk niet alleen het eten van groenten en fruit uit eigen tuin, maar ook het conserveren ervan. Van alle conserveringsmethoden is fermenteren toch wel degene die tot de verbeelding spreekt. Iets wat maanden staat te pruttelen in een potje en vervolgens kan worden gegeten is natuurlijk fantastisch! Vandaag maak ik de klassieker van de fermentatie: Zuurkool. (meer…)

Gevulde courgette uit de houtoven

In het hoogseizoen van de moestuin moet je er natuurlijk voor zorgen dat alles wat je oogst, ook wordt benut. Conserveren is een goede optie, maar sommige dingen zijn niet lekker om te conserveren, of zijn simpelweg veel te lekker als ze vers uit de tuin komen. Een overdaad aan courgettes is heel goed mogelijk en daarom zijn creatieve recepten altijd handig! Vandaag maak ik gevulde courgette in mijn houtoven. (meer…)

Zelfgemaakte zoetzure augurken

De hoogtijdagen van de moestuin breken aan. Alles staat volop in bloei en persoonlijk eet ik al veel uit mijn tuin. Daar hoort meestal ook een klein stukje overcapaciteit bij, wat inhoudt dat er geconserveerd moet worden. Het voordeel van conserveren, is dat je je eten niet alleen langer kunt bewaren, maar dat je ook de smaak aan kunt passen. Vandaag maak ik zoetzure augurken. (meer…)

Het verhaal van sjalot

Van alle uien is de sjalot misschien wel degene met de meest verfijnde en lekkere smaak. Ze groeien anders dan de meeste leden van de lookfamilie en hebben vaak ook een andere vorm. Wat is het het verhaal van dat tegendraadse uitje? Het verhaal van sjalot. (meer…)

In de bonen

Het jaar 2016 is het internationale jaar van de boon aldus de Verenigde Naties. Reden genoeg om (eigenlijk net als de afgelopen jaren) een flink stuk moestuingrond te reserveren voor peulvruchten. In mijn moestuin wissel ik de teelt van bonen af met aardappels om de kans op ziekten te beperken. Maar hoe zit dat nou eigenlijk allemaal met die peulvruchten? (meer…)

Hartige taart met spinazie uit de moestuin

Spinazie houdt van kou. Zodra de temperaturen hoger worden, schiet deze groente snel door en krijg je leuke bloemetjes, maar de smaak wordt er niet beter op. Aangezien dit voorjaar aan de koude kant was, doet mijn spinazie het momenteel nog uitstekend! De hoogste tijd om er iets lekkers mee te maken. Vandaag maak ik spinazie-ricotta taartjes. (meer…)