Recepten

 74 Posts 8 Comments 123016 Views

Andijvie-aardappelkoekjes

Elk voorjaar ben ik weer te enthousiast met het planten van andijvie in mijn moestuin. Ik hou natuurlijk rekening met wat uitval door slakken en ander ongedierte, maar uiteindelijk blijft er elk jaar een flink aantal kroppen andijvie over en die mogen nu, in de zomer, geoogst worden. Maar het is nu niet echt stamppottenweer. Dus wat te doen met die andijvie? (meer…)

Indonesische kipspiesjes op de barbecue

Mijn barbecue maakt overuren sinds de vroege zomer van dit jaar van start ging ergens in april. Sterker nog, ik ben bijna vergeten hoe mijn gasfornuis er uit ziet. Naast vis, groenten, mooie stukken rund- of varkensvlees, is het natuurlijk ook heerlijk om eens wat gevogelte op de barbecue te bereiden. Vandaag ga ik aan de slag met kippendijen. Eerst marineren en dan aan spiesjes rijgen om ze vervolgens te bakken op mijn houtgestookte barbecue. (meer…)

Short ribs lekker langzaam op de barbecue

Het weerbericht zit mee in deze weken. Hoge temperaturen, veel zon, als je niet beter zou weten, zou je denken dat het zomer was. Om bij deze temperaturen achter een vlammend hete grill te staan, is redelijk afzien. Maar de barbecue moet natuurlijk wel aan, dus ik kies voor de low & slow variant. Urenlang garen op een lage temperatuur en als je het goed doet, hoef je er echt niet de hele tijd bij te blijven staan. Vandaag maak…

Aspergesoep gemaakt van schillen

Een paar weken geleden schreef ik al over 'het witte goud' dat momenteel volop uit de grond wordt gestoken in Nederland. Asperges zijn in het seizoen en dat blijven ze nog wel een paar weken. Maar asperges zijn ook prijzig en bewerkelijk om klaar te maken. Wanneer je ze dan eindelijk hebt geschild en gekookt, loont dat alle moeite. Maar die schillen, die gooi je toch gewoon weg? Vandaag doe ik het anders. Ik maak van de aspergeschillen een heerlijke…

Dorade met aardappels en venkel uit de oven

Ik ben groot voorstander van het eten van vis. In mijn blogs heb ik daar al eerder over geschreven, omdat ik het persoonlijk heel raar vind dat in Nederland relatief weinig vis wordt gegeten, terwijl er wel heel veel wordt gevangen. Bovendien is het eten van vis niet alleen lekker, maar ook nog eens heel gezond. En vandaag ga ik het goede voorbeeld geven. (meer…)

Kipcurry met kokos uit Malawi

Het zit niet altijd mee. Vorige week stond ik nog elke avond in een t-shirt achter de barbecue en deze week is het koud, nat en winderig. Tijd om de culinaire activiteiten naar binnen te verplaatsen. Voorlopig dan. Want hopelijk keert de zomer snel weer terug. In de tussentijd maak ik een heerlijke curry uit het gebied waar de zon eigenlijk altijd schijnt: Malawi, in Oost-Afrika. (meer…)

Zelfgemaakte tortilla’s met biefstuk van de barbecue

Afgelopen week hing er een rookwolkje boven Nederland, afkomstig van alle barbecues die weer werden aangestoken. Het schitterende weer van afgelopen week heeft veel mensen ertoe aangezet om hun barbecue onder een dikke laag stof vandaan te halen en weer eens culinair bezig te gaan in de buitenlucht. Nu ben ik een dusdanig fanatiek buitenkok dat de barbecue in mijn achtertuin het hele jaar aanblijft. Maar hoe haal je nu nóg leukere gerechten van je grill, dan het gebruikelijke? Ik…

Mediterrane lamsribben uit de oven

Lamsvlees wordt steeds vaker gebruikt in Nederland. Het is erg mals en heeft naar mijn mening een heerlijke smaak. Ondanks het feit dat er best veel schapen en dus ook lammetjes rondhuppelen in de Nederlandse weilanden, is lamsvlees nog steeds best prijzig. Daarnaast komt het meeste lamsvlees dat in Nederland te krijgen is, nog altijd uit het buitenland. Ik ging op zoek naar een goedkoop stuk van het lam dat net zo mals is als het rack of de bout.…

Babi Pangang van de barbecue

De barbecue ging weer eens aan. Dit keer voor een gerecht dat uit een keuken komt waar ik doorgaans niet heel vaak iets uit maak. De Chinees-Indonesische keuken staat in Nederland met name bekend als de 'afhaalchinees' en daar is niks mis mee. We hebben ons allemaal weleens gewaagd aan nummer drieëndertig met extra sambal en kroepoek. Maar vandaag ben ik vastbesloten om die nummer drieëndertig helemaal zelf te maken. Ik maak babi pangang op de barbecue. (meer…)