Salade van witlof, peer en zoete aardappel

Salade van witlof, peer en zoete aardappel

Het zijn de dagen van de allerlaatste opruiming van de moestuin. In mijn kelder had ik nog een kuip met een paar stronkjes witlof staan. Er lagen nog wat zoete aardappelen en de laatste rode bietjes moesten ook uit de grond om plaats te maken voor nieuw poot- en zaaigoed voor komend seizoen. Wat kun

Ravioli met saus van bloemkool

Toen ik vroeger nog bij mijn ouders woonde en braaf aanschoof voor het avondeten, werd er met enige vorm van regelmaat bloemkool met kaassaus op tafel gezet. Heerlijk, maar dat was een saus op basis van bloem en melk (roux), aangevuld met geraspte kaas. Vandaag maak ik de saus bij de ravioli van de bloemkool

Nederlandse spiering gefrituurd op Spaanse wijze

Al jaren kom ik graag in Spanje. Het land is prachtig, het klimaat is heerlijk en het eten is fantastisch. Lang geleden at ik op een terras in Valencia voor de eerste keer ‘pescaditos fritos’. Kleine, met huid en haar gefrituurde visjes, die je als een soort krokant hapje helemaal op eet. Sinds dat moment

Crèmesoep van rode biet en aardpeer

Vol trots vertelde ik je een aantal weken gelden al, dat ik tegenwoordig het hele jaar door uit mijn moestuin kan eten. Keerzijde van dat feit is, dat mijn moestuin nu eigenlijk ‘leeg’ moet. Want ik moet bemesten en voorbereiden op een nieuw seizoen. Nu zit ik nog met een aanzienlijk hoeveelheid rode bieten, wortelen,

Gegratineerde spruitjes uit eigen tuin

Januari loopt inmiddels op z’n eind en nog steeds zet ik graag met hoge regelmaat eten op tafel dat voor een groot deel uit mijn moestuin komt. Inmiddels kan ik stellen dat mijn experiment om het hele jaar door uit eigen tuin te kunnen eten, is geslaagd. Vandaag maak ik gegratineerde spruitjes. Wanneer het vers

Rode bietentaart met geitenkaas

Voor mij is het elk keer weer een uitdaging om het hele jaar door uit mijn moestuin te kunnen eten. Natuurlijk haal ik in het ene seizoen meer uit de tuin dan het andere, maar zelfs in de winter is er genoeg om op z’n minst elke dag één ingrediënt uit de moestuin op mijn

Zeebaars, krieltjes en Kalettes

Onlangs schreef ik een artikel over Kalettes. Deze relatief nieuwe groente houdt het midden tussen spruitjes en boerenkool en wordt bestempeld als ‘superfood’. Afgelopen jaar zaaide, teelde en oogstte ik mijn eerste Kalettes en vandaag heb ik ze voor het eerst gegeten. De zaadjes die ik ergens in maart in de grond stopte, kocht ik

Spruitjes met kippendij uit de wok

In mijn moestuin staat dit jaar een indrukwekkende hoeveelheid spruitjes. Elk jaar stem ik de beplanting van mijn tuin af op basis van mijn eigen behoefte en natuurlijk op basis van wat goed groeit in het Nederlandse klimaat. Spruitjes zijn toch wel een persoonlijke favoriet. Maar wat kun je eigenlijk nog meer maken met spruitjes

Het seizoen van de aardpeer

Een paar jaar geleden kwam ik ze tegen in de winkel waar ik veel van de zaden en plantjes voor in mijn moestuin koop; aardperen. Ik kocht er een paar en las me goed in. In een afgesloten bak in mijn moestuin, plantte ik een aantal wortels en sindsdien word ik elk najaar getrakteerd op

Cannelloni met kip en pompoen

Sinds ik een moestuin heb, ben ik steeds meer gaan koken met de ingrediënten die op dat moment bij het seizoen horen. Nu heb ik mijn moestuin al ruim zes jaar en ik vond hutspot en erwtensoep voorheen ook al beter smaken in de winter dan in de zomer, maar het hebben van een moestuin