Recepten

 85 Posts 11 Comments 175553 Views

Spaanse Fideua op een houtvuur

Koken op een houtvuur is één van mijn persoonlijke, favoriete bezigheden. Lekker in de buitenlucht, maar dan ook nog eens in een soort oervorm, met houtblokken en een bijl. De Spaanse paella maak ik graag op een houtvuur. Mocht je mijn artikelen vaker lezen, dan ben je daar waarschijnlijk wel van op de hoogte. Maar de paella heeft een minder bekend broertje: Fideua. Omdat dit heel erg lekker is en eigenlijk een stuk sneller en eenvoudiger te bereiden is dan…

Aardappels, groenten, vlees maar dan anders

Alsof ik de ‘schijf van vijf’ van tientallen jaren geleden herhaal. Ik geef vandaag de meest gebruikelijke drie-eenheid in de Nederlandse keuken een nieuwe invulling. Deels afkomstig uit mijn moestuin, deels van de ambachtelijke slager en mijn houtgestookte barbecue en voor het laatste deel gebruik ik een beetje van mezelf en een beetje uit Spanje. (meer…)

Spareribs op mijn manier

Afgelopen weekend ging de kamado weer eens aan. De weersomstandigheden hielpen niet echt mee, maar zoals je wellicht weet, ben ik een barbecue fanatiekeling. Dus geef me de kans en ik sta buiten te koken. Onder barbecueliefhebbers vindt al jarenlang een vreemdsoortige strijd plaats in de zoektocht naar de ultieme spareribs. De zogenaamde 3-2-1 methode geeft een mooi resultaat, maar je bent er toch wel zes uur druk mee. Vandaag deel ik mijn recept met jou, voor botermalse spareribs die…

Ceasar salade met zelfgerookte kipfilet

Omdat we in de afgelopen weken toch een paar keer lekker zijn gemaakt met een paar zomerse dagen, leek mij het recept voor een mooie Ceasar salade een uitstekend plan. Uiteindelijk was ik te positief, want de planten in mijn moestuin knokken momenteel tegen de gevolgen van nachtvorst. Maar dat mag de pret niet drukken. Ik maak een Ceasar salade met zelfgerookte kipfilet. (meer…)

Picanha met gegrilde prei

Weer of geen weer, het is lastig om mij bij de barbecue vandaan te krijgen. Inmiddels heb ik een redelijk arsenaal aan barbecues opgesteld staan in mijn achtertuin. Maar vandaag is het de beurt aan de kamado. Een goed stuk vlees wordt doorgaans nog lekkerder wanneer het op de barbecue is klaargemaakt. Vooropgesteld dat dat natuurlijk op de juiste manier wordt gedaan. Vandaag ga ik mij wagen aan een staartstuk van een Black Angus rund. Volgens mijn slager is dit rund…

Asperges met zalm, de klassieker met het witte goud

De asperge is een eeuwenoude groente en vooral de groene variant gaat ontzettend ver terug in de geschiedenis. In Nederland lopen we rond deze tijd van het jaar altijd weer warm voor 'het witte goud', ofwel de witte asperge. Vandaag maak ik witte asperges klaar op mijn klassieke manier. Met een witte saus, ham en een stukje gebakken zalmfilet. Oude groente De Asparagus officinalis zoals de plant in het Latijn wordt genoemd, wordt in de geschiedenisboeken voor het eerst teruggevonden in…

Paella Valenciana op traditionele wijze

Ik was in het Spaanse Valencia en had het voorrecht om een echte, traditionele Paella Valenciana voor mijn ogen gemaakt te zien worden. Met alle traditionele ingrediënten. Dus alles van het land, het vlees, de groenten en zelfs het hout voor het vuur waar op wordt gekookt. Dit is hoe een traditionele Paella Valenciana al generaties wordt bereid. De paella is volgens velen hét nationale gerecht van Spanje. Dat kan ik bij deze uit de wereld helpen. Paella is namelijk…

Wildplukken in Spanje

Ik had natuurlijk ook gewoon in Nederland op zoek kunnen gaan naar eetbare groenten in de berm van een provinciale weg. Maar het spreekt veel meer tot de verbeelding om datzelfde te doen in Spanje. Zo geschiedde het. Aan de rand van een sinaasappelboomgaard in de buurt van Valencia ging ik wildplukken en met de oogst werd gekookt. (meer…)

Ceviche van zalm

Het maken van Ceviche is eigenlijk het garen van een rauw ingredient met behulp van een zuur. In dit geval gebruik ik zalm en citroen. Heerlijk op een toastje, maar je moet wel een nacht geduld hebben om de citroen zijn werk te laten doen. (meer…)