Recepten

 74 Posts 8 Comments 129598 Views

Franse cassoulet met eendenbouten

De Franse cassoulet stamt uit de veertiende eeuw, toen Frankrijk nog verwikkeld was in de Honderdjarige Oorlog. Het verhaal gaat dat de bevolking van het belegerde Castelnaudary het gerecht voor het eerst maakte voor de soldaten, zodat ze kracht genoeg kregen om de indringers te verjagen. Vandaag de dag staat deze fantastische ovenschotel nog altijd in de top tien van favoriete gerechten in Frankrijk. Ik maak mijn variant vandaag met eend. (meer…)

Algt

Mijn klassieke hazenpeper

Sommige gerechten zijn onlosmakelijk verbonden met de winter. Stamppotten komen altijd in aanmerking en een goede erwtensoep met een plak roggebrood en katenspek sla ik ook niet af. Maar het wildseizoen is in volle gang en daarom maak ik vandaag mijn variant van de hazenpeper. (meer…)

Fabada Asturiana

Asturië ligt in het noordwesten van Spanje. Helemaal bovenaan, tussen het Cantabrisch gebergte en de Cantabrische Zee. In Asturië is het regenachtig en groen. Afgezien van de historische waarde van de regio, is dit ook het gebied van de boeren. En de boeren moesten stevige kost eten om de kille wintermaanden op het land door te komen. Een klassieker is de Fabada Asturiana. (meer…)

Kip van de Italiaanse jagers

Naar mijn weten wordt er in Italië niet actief jacht gemaakt op kippen. Wellicht zochten de jagers hun heil in het kippenhok nadat ze met lege handen thuiskwamen van de jacht. 'Pollo alla Cacciatore' is een klassiek Italiaans gerecht voor een mooie, gestoofde saus op basis van kip en tomaten. Vandaag maak ik mijn eigen variant, gegaard in de houtoven. (meer…)

Tamme kastanjes uit het wild

Zelf ben ik niet zo'n wildplukker. Ik ben dol op paddenstoelen, maar tegelijkertijd bang dat ik de verkeerde soort mee naar huis neem. Een vriendin van mij ging laatst naar het bos en kwam terug met een enorme zak tamme kastanjes, uit het wild dus. Die durf ik aan, tijd om te roosteren! (meer…)

Tomaten ingemaakt in olijfolie

Zo tegen het eind van een goed moestuinseizoen puilt mijn keuken uit. De laatste oogstrondjes leveren nog ontzettend veel groenten en fruit op. Dit is traditioneel gezien, het moment waarop je je voorraadkast gaat vullen voor de winter die komen gaat. De tomaten conserveer ik vandaag in olijfolie. (meer…)

Venta del Sotón de echte keuken van Aragon

Afgelopen zomervakantie reisde ik onder de Pyreneeën langs, van west naar oost door Spanje. Ergens langs de weg van Pamplona naar Huesca ligt een oase van culinaire hoogstandjes. Vroeger was het een soort herberg voor reizigers die met paard en wagen dezelfde reis maakten, nu is het een mooi restaurant waar ik een kijkje in de keuken mocht nemen. (meer…)