Picanha met gegrilde prei

Picanha met gegrilde prei

Weer of geen weer, het is lastig om mij bij de barbecue vandaan te krijgen. Inmiddels heb ik een redelijk arsenaal aan barbecues opgesteld staan in mijn achtertuin. Maar vandaag is het de beurt aan de kamado. Een goed stuk vlees wordt doorgaans nog lekkerder wanneer het op de barbecue is klaargemaakt. Vooropgesteld dat dat natuurlijk

Asperges met zalm, de klassieker met het witte goud

De asperge is een eeuwenoude groente en vooral de groene variant gaat ontzettend ver terug in de geschiedenis. In Nederland lopen we rond deze tijd van het jaar altijd weer warm voor ‘het witte goud’, ofwel de witte asperge. Vandaag maak ik witte asperges klaar op mijn klassieke manier. Met een witte saus, ham en een

Paella Valenciana op traditionele wijze

Ik was in het Spaanse Valencia en had het voorrecht om een echte, traditionele Paella Valenciana voor mijn ogen gemaakt te zien worden. Met alle traditionele ingrediënten. Dus alles van het land, het vlees, de groenten en zelfs het hout voor het vuur waar op wordt gekookt. Dit is hoe een traditionele Paella Valenciana al

Wildplukken in Spanje

Ik had natuurlijk ook gewoon in Nederland op zoek kunnen gaan naar eetbare groenten in de berm van een provinciale weg. Maar het spreekt veel meer tot de verbeelding om datzelfde te doen in Spanje. Zo geschiedde het. Aan de rand van een sinaasappelboomgaard in de buurt van Valencia ging ik wildplukken en met de

Ceviche van zalm

Het maken van Ceviche is eigenlijk het garen van een rauw ingredient met behulp van een zuur. In dit geval gebruik ik zalm en citroen. Heerlijk op een toastje, maar je moet wel een nacht geduld hebben om de citroen zijn werk te laten doen.

Echte Hongaarse goulash

Een paar weken geleden waren vrienden van mij op stedentrip in Boedapest. Ze namen een potje Hongaars paprikapoeder mee terug en dan kun je niet anders.. Dan moet je goulash maken!

alles voor de smaak sopa castellana

Sopa Castellana, rijk gevulde soep voor armen

Het is nog steeds flink koud in ons land en dat zorgt ervoor dat ik mij nog heerlijk in de sfeer van de stevige wintergerechten begeef. Een boerenmaaltijd die sinds jaar en dag in de Spaanse regio Castilië en Léon wordt gemaakt en gegeten, is de sopa Castellana, ofwel de knoflooksoep. Dit is er eentje

Franse cassoulet met eendenbouten

De Franse cassoulet stamt uit de veertiende eeuw, toen Frankrijk nog verwikkeld was in de Honderdjarige Oorlog. Het verhaal gaat dat de bevolking van het belegerde Castelnaudary het gerecht voor het eerst maakte voor de soldaten, zodat ze kracht genoeg kregen om de indringers te verjagen. Vandaag de dag staat deze fantastische ovenschotel nog altijd

Algt

Mijn klassieke hazenpeper

Sommige gerechten zijn onlosmakelijk verbonden met de winter. Stamppotten komen altijd in aanmerking en een goede erwtensoep met een plak roggebrood en katenspek sla ik ook niet af. Maar het wildseizoen is in volle gang en daarom maak ik vandaag mijn variant van de hazenpeper.

Fabada Asturiana

Asturië ligt in het noordwesten van Spanje. Helemaal bovenaan, tussen het Cantabrisch gebergte en de Cantabrische Zee. In Asturië is het regenachtig en groen. Afgezien van de historische waarde van de regio, is dit ook het gebied van de boeren. En de boeren moesten stevige kost eten om de kille wintermaanden op het land door