Recepten

 74 Posts 8 Comments 129609 Views

Rib roast van de grill

De afgelopen weken voerden groenten de boventoon in mijn artikelen. Het is per slot van rekening het seizoen van de groenten en de moestuin. Desondanks blijf ik een enorme liefhebber van mooi vlees. Om die reden maak ik vandaag een rib roast op mijn barbecue. Begeleid door een sausje met kruiden uit mijn moestuin. Dat dan weer wel. (meer…)

Hartige taart met spinazie uit de moestuin

Spinazie houdt van kou. Zodra de temperaturen hoger worden, schiet deze groente snel door en krijg je leuke bloemetjes, maar de smaak wordt er niet beter op. Aangezien dit voorjaar aan de koude kant was, doet mijn spinazie het momenteel nog uitstekend! De hoogste tijd om er iets lekkers mee te maken. Vandaag maak ik spinazie-ricotta taartjes. (meer…)

Flammkuchen uit de houtoven

De Flammkuchen is terug van weggeweest. Althans, in Nederland dan. Bij onze ooster- en zuiderburen heeft dit klassieke gerecht eigenlijk nooit zijn populariteit verloren. Vandaag maak ik de Flammkuchen op de meest klassieke manier en dan ook nog eens in de houtoven. (meer…)

Kip met citroen uit de houtoven

Afgelopen weekend leenden de weersomstandigheden zich weer eens voor het aansteken van mijn houtoven. Inmiddels heb ik al veel geprobeerd in mijn houtgestookte oven, behalve 'het meest veelzijdige stukje vlees.' Vandaag lees je hoe ik een hele kip, gevuld met een citroen en omringd door groenten, klaarmaak in mijn houtoven. (meer…)

Zwarte rijst uit Valencia

Wanneer het met rijst te maken heeft en je bent in Spanje, dan kom je al snel in de omgeving van Valencia terecht. De paella is het streekgerecht van deze regio, maar in het gemiddelde restaurant en ook zeker bij de gemiddelde Valenciaan thuis, krijg je de mooiste 'arroces' voorgeschoteld. Ik maakte een zwarte rijstschotel met inktvis en garnalen. Hier lees je hoe. (meer…)

Spaans brood met ingebouwd vlees uit de houtoven

Het is inmiddels alweer een paar jaar geleden dat ik in de zomervakantie in het Spaanse plaatsje Requena rondliep. Een mooie rambla in de schaduw van het bladerdek van de omringende bomen en veel bankjes waarop Spanjaarden hun siësta doorbrengen. Ergens aan het eind van de passage zat en bakker. In de vitrine lag een brood met daarin half verzonken vleeswaren. Ik was direct fan! Vandaag maak ik zelf zo'n brood. In mijn houtoven. (meer…)

Klassieke Italiaanse Porchetta

Een Italiaanse Porchetta heeft qua uiterlijk wel wat weg van de Nederlandse rollade. Alleen uiterlijk, want het touwtje dat eromheen zit, is eigenlijk de enige overeenkomst. Het vlees is totaal anders en de kruiden maken al helemaal een wereld van verschil. Afgelopen week kon ik een Big Green Egg lenen, dus ik zag mijn kans schoon en maakte een Porchetta op houtskool, volgens de traditionele, Italiaanse receptuur. (meer…)

De beste Zweedse aardappel ooit

Voor moestuiniers is het telen van aardappels vaak een lastige keuze. Wanneer de ruimte beperkt is, worden de piepers vaak overgeslagen. Je koopt ze per slot van rekening het hele jaar door, voor weinig geld in de supermarkt. Soms worden alleen de vroege rassen geteeld, zodat er na het oogsten weer ruimte is voor bijvoorbeeld bonen. Ik teel graag aardappels, zoveel mogelijk soorten, ook om te bewaren voor de winter. Vandaag bereid ik mijn aardappels op een traditioneel Zweedse manier.…

Een pittig verhaal

Dat pittige goedje in zo’n klein flesje met een rode dop, Tabasco inderdaad. Van oorsprong afkomstig uit Amerika, uitgevonden door ene Mc Ilhenny in 1868. Hoe wordt dat gemaakt? Afgelopen jaar ben ik op zoek gegaan, want ik wil het natuurlijk zelf maken. Aangezien de bereiding van deze pittige saus doorgaans drie jaar duurt, leek het in eerste instantie wat ambitieus, maar na het lezen van de ervaringen van een aantal kenners, blijkt het gelukkig ook in drie maanden te…