Technieken

 34 Posts 18 Comments 31880 Views

zaailing alles voor de smaak

Groenten voorzaaien, hoe doe jij dat?

Er is volgens mij geen fanatieke moestuinier te vinden bij wie het in deze tijd van het jaar niet begint te kriebelen. De dagen worden langer en meer daglicht biedt meer mogelijkheden in je vensterbank. De groenten in je moestuin, hoe zaai jij ze voor? Hieronder in ieder geval een aantal valkuilen en wat manieren om die te ontwijken. (meer…)

Pimientos de Padrón, de riskante pepertjes uit Galicië

Zoals ik wellicht al eerder heb verteld, kom ik graag en vaak in Spanje. Iets dat je alleen in Spanje op je bord krijgt, zijn de zogenaamde ʻpimientos de Padrónʼ. Dit zijn kleine, groene pepertjes die een kruising lijken tussen een mini puntpaprika en een chilipeper. In Nederland zijn ze niet te koop, alleen de zaden kom je zo nu en dan op internet tegen. ik kocht ze in Spanje en ga dit jaar mijn eigen Padrón pepers telen. (meer…)

Met mijn moestuin het jaar rond

Toen ik vier jaar geleden met een meetlint, een schep, wat touwtjes en piketpaaltjes in de achtertuin stond, had ik geen flauw benul van wat me te wachten stond. Nu, vier moestuinseizoenen later, ben ik heel veel wijzer en blijkt mijn hobby zich niet alleen te beperken tot drie kwartalen. Een moestuin heb je het hele jaar door. (meer…)

Boerenkool, de vorst erover

De weilanden zijn weer wit wanneer ik 's ochtends van huis ga. Temperaturen onder nul dienen zich aan en daarmee ook de winterse gerechten. In mijn moestuin staan de spruiten, Chinese kool en prei naast de boerenkool. Want boerenkool hoort bij winter! Maar hoe zit dat nou eigenlijk met die enorme boerenkolen? (meer…)

Zelf kruiden drogen

Een deel van mijn moestuin heb ik ingericht als kruidentuin. Driekwart van het jaar kan ik de meeste kruiden vers gebruiken, maar in de winter is meerendeel niet beschikbaar. Daarom droog ik elk najaar mijn eigen kruiden, zodat ik ook in de winter mijn eten goed op smaak kan brengen. (meer…)

Zelfgemaakt appelsap uit de sappan

Voordat ik het woord 'appelsap' kon uitspreken, dronk ik het al. Als peuter was ik er al dol op en tot op de dag van vandaag drink ik het graag. Met een grote moestuin en eigen fruitbomen is de verleiding dus groot om zelf appelsap te maken. Ik gebruik de sappan om op een klassieke manier appelsap te maken en te bottelen om te bewaren. (meer…)

Venta del Sotón de echte keuken van Aragon

Afgelopen zomervakantie reisde ik onder de Pyreneeën langs, van west naar oost door Spanje. Ergens langs de weg van Pamplona naar Huesca ligt een oase van culinaire hoogstandjes. Vroeger was het een soort herberg voor reizigers die met paard en wagen dezelfde reis maakten, nu is het een mooi restaurant waar ik een kijkje in de keuken mocht nemen. (meer…)

Betuwse snijbonen in zout

Tijdens mijn vakantie is het thuisfront bedolven onder een enorme hoeveelheid snijbonen. Nu ik terug ben, kan ik dus meteen aan de slag met conserveren. Ik zet de snijbonen op zout en leg de basis voor een klassiek gerecht uit de Betuwe: 'blote billetjes in het groene gras.' (meer…)