Technieken

 29 Posts 16 Comments 15028 Views

Een pittig verhaal

Dat pittige goedje in zo’n klein flesje met een rode dop, Tabasco inderdaad. Van oorsprong afkomstig uit Amerika, uitgevonden door ene Mc Ilhenny in 1868. Hoe wordt dat gemaakt? Afgelopen jaar ben ik op zoek gegaan, want ik wil het natuurlijk zelf maken. Aangezien de bereiding van deze pittige saus doorgaans drie jaar duurt, leek het in eerste instantie wat ambitieus, maar na het lezen van de ervaringen van een aantal kenners, blijkt het gelukkig ook in drie maanden te…

Mediterrane lamsbout met groenten uit de houtoven

Ik haal mijn lamsvlees eigenlijk altijd bij de Turkse slager. Ik heb er goede ervaringen mee en aangezien ik naast koteletjes of een rack graag kies voor een groter stuk vlees, kan ik altijd terecht bij de man die op z’n minst twee complete lamszijdes in de koeling heeft hangen en uitbeent op aanvraag. Tegenwoordig hoef je niet echt meer op de kalender te letten wanneer je zin hebt in lamsvlees, want het is vrijwel het hele jaar verkrijgbaar. Vanaf…

Kas en zijn kleine broertjes

In Nederland is het moestuinseizoen lang genoeg om te telen wat wij van oudsher gewend zijn te eten. Maar in de afgelopen generaties zijn we steeds meer gewend geraakt aan gewassen die van oorsprong niet in ons kleine kikkerlandje voorkomen. Dit vraagt om wat aanpassingen zodat we naast heel veel kool, bieten en aardappels, ook van tomaten, paprika’s en aubergines uit eigen land kunnen genieten. Ik heb het over de tuinkas. Het Westland staat er vol mee, maar daar wordt het…

Het jaar van de smeertomaat

Van alle groenten die je kunt verbouwen in je eigen tuin of vensterbank, zijn tomaten in eerste instantie zeker niet de moeilijkste. In het tuincentrum kun je een plant aanschaffen die meestal al gevuld is met groene tomaatjes. Een beetje zonlicht, wat water en liefde en je kunt je salades vullen met je eigen tomaten. Maar wanneer je dit vermaarde lid van de nachtschade familie succesvol uit zaadje op wil kweken, komt er veel meer werk bij kijken. Jaar in…

Dat is andere koffie

In Nederland heerst al generaties een koffiecultuur. Het ‘bakje troost’ wordt van oudsher gekocht bij de kruidenier of de supermarkt en traditioneel door een papieren filter opgeschonken met kokend water in een thermoskan. In diezelfde thermoskan bleef de koffie vervolgens urenlang bewaard. Later kwamen de filterkoffieapparaten, toen kwam Senseo en vervolgens Nespresso. Stuk voor stuk methoden om zo makkelijk mogelijk koffie te zetten, maar dan wel ten koste van de echte koffiesmaak. Inmiddels gaan we stukje bij beetje terug naar…

Een moestuinier is een conflictbemiddelaar

Steeds meer mensen in mijn omgeving starten een moestuin. Eigenlijk net als vroeger, maar de beweegredenen lopen tegenwoordig wat meer uiteen. Waar het vroeger nog een stukje noodzaak was om je eigen groenten te telen vanwege het sluitend krijgen van het huishoudboekje, komt het tegenwoordig steeds meer voort uit nieuwsgierigheid of duurzaamheid. Voor een deel van de kersverse moestuiniers is het ook gewoon trendgevoeligheid. Maar wat komt er eigenlijk bij kijken om die moestuin te laten groeien en bloeien? (meer…)

Mijn goede voornemen? Meer roken

Al generaties zien mensen het begin van een nieuw jaar als de mogelijkheid tot het maken van een nieuwe start. Iets met een schone lei en goede voornemens. Roken, of eigenlijk het stoppen hiermee is altijd een populair ‘goed voornemen’. Ik heb besloten om niet te stoppen met roken, sterker nog, ik ga nog meer roken dan afgelopen jaar. Zalm, makreel, worst, ham en zelfs zout en olie. In 2016 moet er meer gerookt worden! (meer…)

Rottigheid uithalen

Naar aanleiding van mijn eerste blog waarin ik verklaar dat ik groot genoegen schep in het bestieren van mijn eigen mini-kwekerij, wil ik je vandaag meenemen terwijl we iets dieper ingaan op de materie. Ik ga rottigheid uithalen om precies te zijn! (meer…)