Met je blote handen in de klei

Naarmate de dagen langer worden, ben ik weer meer en meer in mijn moestuin te vinden. Drie jaar geleden zette ik de eerste spade in de grond en inmiddels ga ik door het leven als trotse bezitter van bijna 600 vierkante meter moestuin waar alles naar hartenlust groeit en bloeit. Van de gebruikelijke gewassen, tot de hippe ‘vergeten groenten’. Ik kweek alles!


Iedereen schijnt een hobby nodig te hebben om z’n zinnen te verzetten en drie jaar geleden werd dit het voor mij. Ik ben al jaren een fanatiek thuiskok en niets is leuker dan blijven leren en jezelf blijven ontwikkelen en verbeteren. Nieuwe technieken zijn te gek, maar deze begrijp je meestal veel beter door de oeroude techniek te beheersen die eraan ten grondslag lag. Zo ben ik ooit begonnen met tuinieren. Werken met de allermooiste producten en tegelijkertijd leren en ervaren hoe een broccoli of een augurk groeit en wat voor voedingsstoffen een plant nodig heeft om vruchten te geven.

Van de gebruikelijke gewassen, tot de hippe ‘vergeten groenten’. Ik kweek alles!

Naast al die leermomenten is er voor mij weinig meer ontspannend dan met blote handen in de klei zitten en alles in het werk stellen om dit jaar nóg beter te produceren dan afgelopen jaar. Hierbij geef ik mezelf elk jaar een aantal uitdagingen. Gewassen die ik nog nooit eerder heb geteeld en technieken die ik nooit eerder heb toegepast.
Voor dit seizoen heb ik de zuurkoolpotten op de planning gezet. Fermenteren is de hype van dit moment en met mijn potten met waterslot wil ik dit seizoen een gooi doen naar mijn zelf gefermenteerde zuurkool.

Inmaken staat ook op de agenda. De augurkenplanten groeien gestaag en mijn weckpotten staan al op de plank te wachten om gevuld te worden.
Verder kan ik dit najaar hopelijk de jampan gaan gebruiken om de opbrengst van mijn 8 fruitboompjes en 16 fruitstruiken te gaan omtoveren in heerlijke, zelfgemaakte jam.
Daarnaast zal ik net als de afgelopen jaren druk bezig gaan met het drogen van mijn eigen kruiden. Verse kruiden smaken fantastisch, maar zijn seizoensgebonden. Met mijn droogoven ben ik de hele afgelopen winter doorgekomen zonder ook maar één enkel potje bij de supermarkt te hebben gekocht!

Zoals je merkt is er genoeg culinairs te doen met een moestuin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.