De beste Zweedse aardappel ooit

Voor moestuiniers is het telen van aardappels vaak een lastige keuze. Wanneer de ruimte beperkt is, worden de piepers vaak overgeslagen. Je koopt ze per slot van rekening het hele jaar door, voor weinig geld in de supermarkt. Soms worden alleen de vroege rassen geteeld, zodat er na het oogsten weer ruimte is voor bijvoorbeeld bonen. Ik teel graag aardappels, zoveel mogelijk soorten, ook om te bewaren voor de winter. Vandaag bereid ik mijn aardappels op een traditioneel Zweedse manier. Ik maak Hasselback aardappels op de barbecue.

De oorsprong van de Hasselback aardappel ligt in het Zweedse restaurant Hasselbacken in Stockholm. Het recept stamt uit de achttiende eeuw en het resultaat is een lust voor het oog. Het is eigenlijk een soort gewaaierde bos frietjes, die aan de buitenkant krokant is, maar van binnen heerlijk zacht. Ik gebruik vastkokende aardappels en maak mijn Hasselbacks op de barbecue. Je kunt variëren met de kruiden en overige ingrediënten en natuurlijk hoeft het niet op de barbecue, maar kan het ook gewoon in de oven. Maar zoals inmiddels wellicht bekend, ik hou van buiten koken en de zon schijnt. Vandaag maak ik een paar varianten, voor elk wat wils.

Ingrediënten:

 • 4 flinke aardappels
 • Peper
 • Zout
 • Gesmolten boter

Naar wens:

 • Kaas
 • Bacon
 • Peterselie
 • Bieslook

Om het af te maken:

 • Crème fraiche

Overige benodigdheden:

 • Twee snijplanken of chopsticks
 • Barbecue met deksel

Het begint dus allemaal met de aardappel. Gebruik flinke aardappels en zorg ervoor dat ze goed schoon zijn, want je gebruikt ze compleet met schil. De aardappels moeten vrij diep worden ingesneden, maar snij ze net niet helemaal door. Als je slim bent, leg je de aardappels tussen twee snijplankjes of eetstokjes. Wanneer je nu snijdt, blijf je altijd op een vaste afstand van de onderkant.

Nu je aardappels zijn ingesneden, moet je ze goed invetten met de gesmolten boter. Het moment is aangebroken om te gaan variëren. Het traditionele, Zweedse recept is eigenlijk best neutraal: Peper, zout, knoflook, bieslook en peterselie zijn de enige ingrediënten. Ik maak drie van deze Hasselbacks.

De moderne twist is vast niet goed voor een vetarm dieet, maar wel ontzettend lekker. Vul de inkepingen van de aardappel om en om met bacon en kaas. Beetje peper en zout en natuurlijk niet de gesmolten boter vergeten. Ook van deze variant maak ik er drie.

Ik heb de barbecue inmiddels aangestoken en afgestemd op ongeveer tweehonderd graden. Leg een velletje aluminiumfolie op het rooster en plaats de aardappels daarop. Deksel op de barbecue en wachten tot je Hasselbacks klaar zijn. Dit duurt ongeveer een uur.

Als je Hasselback aardappels klaar zijn, serveer ze dan met een flinke lepel crème fraiche. Ook een biefstukje en een lekkere salade doen het erg goed als side-dish.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.