De echte smaakmakers

Naast mijn moestuin bestier ik ook een kruidentuin. Het is natuurlijk heerlijk om je zelfverbouwde groenten te eten, maar kruiden zijn eigenlijk de echte smaakmakers in de keuken. Ik kan me ook moeilijk voorstellen hoe het moet zijn om zonder kruiden te koken. Aangezien het moestuinseizoen voorzichtig alweer is begonnen, lijkt het mij een uitstekend moment om het eens over de kruiden te hebben.

Ergens in het afgelopen jaar hoorde ik de uitkomst van een onderzoek naar het gebruik van kruiden in de Nederlandse keuken. Of eigenlijk: Hoeveel Nederlanders gebruiken kruiden in hun keuken. Voor mij is het vanzelfsprekend, maar voor heel veel andere Nederlanders blijkbaar niet. Een schamele twintig procent van kokend Nederland gebruikt op regelmatige basis kruiden in de keuken. Nu wil ik geen revolutie gaan ontketenen, maar je weet niet wat je mist.

Mijn kruidentuin heeft een mooie, prominente plek gekregen in mijn moestuin. Dit natuurlijk ook omdat mijn kruiden het hele seizoen blijven staan en ik dus geen grote lege plek krijg als de oogst uit de tuin is. Inmiddels heb ik ruim veertig verschillende soorten kruiden in mijn tuin staan. Dat begint bij de populaire mediterrane varianten als: rozemarijn, tijm en oregano, naar exotische soorten als honingmeloensalie en colakruid. Sommige soorten kweek ik voor de mooie, decoratieve bloemen, maar het merendeel is bedoeld als smaakmaker in mijn keuken.

Door de enorme hoeveelheid kruidenplanten, creëer ik elk jaar een overcapaciteit. Dit is voor mij geen enkel probleem, want ik conserveer. Dat wil eigenlijk zeggen dat ik mijn kruiden droog. Dat begon ooit in bossen die ondersteboven hingen te drogen in de schuur, maar door vocht loop je het risico dat tere soorten gaan schimmelen en rotten. Rozemarijn laat zich bijvoorbeeld uitstekend drogen, maar basilicum is een drama. Om die reden zijn er droogovens te koop. Dat begint al heel goedkoop en werkt uitstekend. Maar kijk ook eens de oven in je eigen keuken. De mijne kan namelijk op vijftig graden, met heteluchtstand. Dat werkt perfect. Na een paar uurtjes zijn mijn kruiden krokant en droog. Ik haal de blaadjes van de takjes. De blaadjes bewaar ik in potjes tot ik ze nodig heb. De takjes bewaar ik om een vuurkruidenmix van te maken, voor op de barbecue.

Kruidenplanten houden er over het algemeen van om netjes in model te blijven. Knip dus vaak en veel. Je zult merken dat je plantjes er mooier van worden en blijven. Alles wat je eraf knipt, kan gedroogd worden, dus begin al vroeg in het seizoen. Voor mij zorgt het ervoor dat ik zelden kruiden in potjes hoef te kopen in de supermarkt. Alleen de dingen die ik niet zelf kan telen koop ik, maar de rest komt uit eigen tuin. De kruiden die je in de supermarkt koopt, zijn gevriesdroogd. Dit is een proces waarbij de geoogste kruiden tot een hele lage temperatuur worden teruggekoeld. Hierdoor wordt al het vocht onttrokken aan de kruiden. De kleur van de gedroogde kruiden blijft hierdoor mooier, maar dit red je niet in je eigen diepvries.

Let erop dat je kruiden allemaal een eigen gebruiksaanwijzing hebben. Basilicum is bijvoorbeeld een hele lastige, dit plantje hoort niet in ons land thuis, maar komt uit een veel zuidelijker en warmer klimaat. Zorg er dus voor dat je basilicumplantje op een droge, warme en lichte plek staat, maar zorg er ook voor dat het plantje veel water krijgt. Tegelijkertijd houdt basilicum niet van natte voeten, dus zorg voor goede, doorlatende grond. Mocht je over een kas beschikken, plant je basilicum dan in de kas, liefst tussen de tomatenplanten want dat helpt tegen insecten.
Rozemarijn groeit in Spanje in de middenberm van de snelweg, totaal verwaarloosd op arme en droge grond. Ook in Nederland groeit rozemarijn erg makkelijk. Mijn plant staat voor het vierde opeenvolgende jaar in de volle grond en is enorm.
Ik zal je alle specificaties van alle kruiden onthouden, maar mocht je meer willen weten, gebruik dan een goed naslagwerk. Ik gebruik bijvoorbeeld ‘Koken met Kruiden en Bloemen’ van Pip McCormac.

Voor dit jaar ben ik weer op zoek naar wat nieuwe uitdagingen. Mierikswortel staat op mijn lijst, maar tips zijn natuurlijk altijd welkom!

2 gedachten over “De echte smaakmakers

 1. Prachtig, ik ben ook een pizza/BBQ liefhebber in onze eigen tuin. Ik mis wel onze laurier. 😉 Maar ik vermoed dat je dit ook wel vollop gebruikt. Nog veel succes en ik zal je ervaringen met plezier volgen.

  Geert

 2. Wat geweldig om je Blog te lezen.
  Ik heb ook een Moestuin en wil heel graag een kruidentuin aanleggen. ..maar weet niet goed hoe ik moet beginnen. ..
  Heb al wel een flinke plant van Rozemarijn staan…
  Geprobeerd Bieslook. …en Munt….Basilicum ga ik in de kas zetten ( bedankt voor je tip)
  Kun je mij ideetjes meegeven…
  Alvast bedankt. ..en hoe kan ik je Blog volgen. ..
  Mvg Veronique

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.