De hogere wiskunde van de wortel

Van alle groenten die je kunt verbouwen in je moestuin of op je balkon, lijken wortelen niet de meest ingewikkelde. Althans, dat leek mij zo toen ik drie jaar geleden begon met mijn moestuin. Ondertussen is het mij tot op heden niet gelukt om wortelen te telen in mijn moestuin. Helemaal niets. Dit jaar ga ik de strijd aan en ben ik een heus wortelproject gestart. Het zal me lukken!

Ik had altijd het idee dat wortelen niet zo veeleisend waren, niets meer dan gewoon zaaien, wachten, uitdunnen en oogsten. Maar het blijkt dat veel wortelgewassen dezelfde eisen stellen aan de bodem waar ze in groeien. Het eerste criterium dat wortelen stellen aan de bodem, is dat deze niet te vruchtbaar mag zijn. Wanneer je je moestuin aan het begin van het seizoen flink hebt bemest en er vervolgens wortelen op gaat zaaien, zullen ze zeker gaan groeien. Boven de grond ziet alles er prima uit, maar onder de grond zit geen rechte, lange wortel, maar een vreemdsoortige vertakking. Het probleem zit ‘m in het overschot aan voeding. De wortel moet op zoek naar voeding, daarom groeit ‘ie doorgaans recht naar beneden. Teveel voeding in de bodem zorgt voor een luie wortel. Dit geldt overigens voor de meeste wortelgewassen. Ook pastinaak, schorseneer en alle anderen uit deze familie stellen dezelfde bodemeisen.

De grond moet ook goed los zijn, liefst tot een centimeter of veertig. Dat is de tweede eis die wortelen stellen aan de bodem. Grond omspitten, tekeer gaan met de woelvork en de onvermijdelijke spierpijn, het hoort er allemaal bij. De derde eis, is dat je grond goed vochtdoorlatend is. Wortelen houden niet van natte voeten, maar wel van vocht. Het water moet ondergronds niet bij de wortel blijven staan, want dan gaat deze rotten. Zandgrond volstaat dus in principe erg goed, maar dat is dan weer te compact.

Ongedierte

Een bekende plaag voor je mooie, oranje worteltjes is de wortelvlieg. Dit vliegje legt eitjes in de wortel, als de eitjes uitkomen, eten de larven de wortel op. Geen pretje dus. Door je wortelen aan te aarden, dus ervoor te zorgen dat het oranje stuk, net onder het loof niet boven de grond uit komt, heb je al veel gewonnen. Je kunt ook met vliesdoek werken, maar dan moeten je wortelen al wel zijn opgekomen. Dat is mij tot op heden amper gelukt.
Vorig jaar ging het goed; wortelen kwamen netjes op, gezond loof, geen wortelvlieg en een dag later was alles weg. Er zijn blijkbaar meer liefhebbers van worteltjes. In mijn geval leven ze onder de grond. Het bed waar mijn wortelen op stonden, was ondergronds één groot gangenstelsel. Ik gok op woelmuizen. Hoe dan ook, geen wortelen voor mij.

Wortelproject

In december zag ik een Engelse documentaire van de BBC waarin fanatieke moestuiniers deelnamen aan oogstwedstrijden om prijzen te winnen met hun mooiste groenten. Ook de wortelen kwamen aan bod. Ik zag mensen die wortelen teelden in emmers en kuipen. Dat bracht mij op het idee om een wortelproject te starten. 2016 wordt het jaar waarin ik wortelen uit eigen tuin eet!

Ik kocht twee speciekuipen bij de bouwmarkt, boorde gaten in de bodem en stelde mijn eigen wortelgrond samen. Vochtdoorlatend en met zo min mogelijk voeding. Ik maakte een mix van zaai- en stekgrond, met ophoogzand en een deel tuinaarde. Wanneer dit experiment goed uitpakt, zal ik de mengverhouding met jullie delen. De bakken heb ik iets los van de grond geplaatst, zodat het water goed weg kan. Van woelmuizen heb ik geen last in plastic kuipen, althans dat hoop ik. Ik kan de bakken verplaatsen naar een schaduwplekje, of juist naar de volle zon. De mogelijkheden zijn eindeloos! Ik ben weer enthousiast over mijn wortelen. Nu maar hopen dat het goed uitpakt! Helaas zijn mijn wortelen nog niet opgekomen, dus de foto’s zijn nog niet heel interessant, maar ik heb er een goed gevoel bij.

4 gedachten over “De hogere wiskunde van de wortel

  1. Worteltjes, helemaal mijn ding! Alleen de kleur al , zo koninklijk! En dan het feit dat je het zelf kunt laten groeien, het blog bracht me op een idee! Een zakje worteltjeszaad, een bouwemmer en wat aarde en ja hoor de natuur zijn gang laten gaan! Ik zie dat helemaal zitten, ook al hebben wij geen echte tuin! Zoiets moet dan ook meteen gebeuren ,dus op naar de winkel om worteltjeszaad te halen , want daar moet je geen gras over laten groeien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.