Kip met citroen uit de houtoven

Afgelopen weekend leenden de weersomstandigheden zich weer eens voor het aansteken van mijn houtoven. Inmiddels heb ik al veel geprobeerd in mijn houtgestookte oven, behalve ‘het meest veelzijdige stukje vlees.’ Vandaag lees je hoe ik een hele kip, gevuld met een citroen en omringd door groenten, klaarmaak in mijn houtoven.

Bij het bereiden van gevogelte in een oven bestaat altijd het risico dat het resultaat erg droog wordt. Misschien ben je bekend met de kerstkalkoen waarvan eigenlijk alleen de vulling niet droog was. Dat risico loop je uiteraard ook met kip. Behalve uit ethisch oogpunt, koos ik ook smaaktechnisch voor een echte scharrelkip. Dat komt de kwaliteit van het vlees ten goede en het gevoel dat je een beest eet dat goed heeft geleefd, geeft ook een prettig gevoel. Daarnaast heb ik een trucje geleerd van mijn experimenten met het roken van zalm: zout doet iets met vlees en vis. Het zorgt ervoor dat de eiwitten in het vlees of de vis meer vocht kunnen vasthouden. Theoretisch zou dit betekenen dat mijn kip niet, of veel minder droog wordt. Dus ik heb besloten om mijn kip eerst maar eens te pekelen. Wil jij het verschil ook proeven? Het recept staat hieronder.

Ingrediënten:

 • 1 hele kip van ongeveer anderhalf tot twee kilo
 • grof zeezout
 • zwarte peper
 • 1 citroen
 • 1 hele bol knoflook
 • bosje verse tijm
 • bosje verse rozemarijn
 • olijfolie
 • 6 kruimige aardappelen
 • 1 courgette
 • 1 aubergine
 • 4 wortelen
 • 1 pastinaak
 • 2 rode uien
 • eventueel ontbijtspek

Overige benodigdheden:

 • houtoven (normale oven mag natuurlijk ook)
 • braadslede
 • verhoogd grillrek

Begin ‘s ochtends al met het zouten van de kip. Smeer de kip goed, stevig en volledig in met een flinke dosis grof zeezout. Niet van dat halve werk, maar gewoon met je handen. Leg de scharrelkip op een schaal, dek af met keukenfolie en zet ‘m in de koelkast. Doe dit minimaal vier uur voordat je de kip daadwerkelijk gaat bereiden, maar langer is in dit geval beter.

Schil je aardappelen en snij ze in kleine stukken. Pel de bol knoflook en doe alle knoflooktenen in een pan bij de aardappelen. Was de citroen goed en doe deze in dezelfde pan. Breng aan de kook in gezouten water en giet af wanneer de aardappelen gaar zijn. Laat dit goed uitdampen, dus laat de deksel van de pan.

Haal de kip uit de koelkast en wrijf ‘m goed droog met keukenpapier. Het merendeel van het zout mag je er ook van af wrijven. Smeer de kip nu in met olijfolie en versgemalen, zwarte peper en vul ‘m met de knoflooktenen en het bosje tijm. De hele citroen, voorzien van gaatjes, mag als laatste in het achterste van de kip, deze fungeert als een soort kurk. Nu mag de kip op een braadslede in een voorverwarmde oven van honderdnegentig graden.

Ik heb vaker kip klaargemaakt in de oven en het vervelendste vind ik altijd de onderkant. Tenzij je een draaispit gebruikt, wordt de onderzijde van de kip nooit lekker krokant. Deze blijft altijd vettig en slap. Vandaar mijn keuze om een grillrek te gebruiken dat in mijn geval thuishoort in een Big Green Egg.
De kip ligt hiermee los van de bodem, waardoor deze zijn vet kwijt kan en rondom krokant wordt.

Na drie kwartier mag de kip uit de oven. De groenten mogen erbij. Snij de courgette, aubergine en rode uien in partjes. Schil de wortels en pastinaak en snij deze in lange repen. Meng dit alles met de voorgekookte aardappelpartjes en verdeel het over de braadslede. Schep alles nog een keer goed om, zodat het vet dat inmiddels uit de kip is gelekt, goed wordt verdeeld over de groenten. Besprenkel alles met een scheutje olijfolie en de blaadjes van de rozemarijn. Wanneer je ontbijtspek gebruikt, mag je het op de borst en de poten van de kip leggen. Ik heb overigens een stuk, in plakken gesneden zuurkoolspek gebruikt. De braadslede mag de oven weer in voor nogmaals vijfenveertig minuten.

Wanneer de tijd is verstreken, haal je een schitterend, bruin en krokant kippetje uit de oven. Door het pekelen aan de buitenzijde en de citroen met sap en zuur aan de binnenkant, is het vlees van de kip heerlijk sappig en mals met een fantastische smaak. De citroen mag je nog uitknijpen boven de kip. De knoflooktenen kun je uitsmeren op de kip, een stukje brood, of gewoon zo opeten, bij de heerlijk gebakken groenten.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.