Flammkuchen uit de houtoven

De Flammkuchen is terug van weggeweest. Althans, in Nederland dan. Bij onze ooster- en zuiderburen heeft dit klassieke gerecht eigenlijk nooit zijn populariteit verloren. Vandaag maak ik de Flammkuchen op de meest klassieke manier en dan ook nog eens in de houtoven.

Als voorvechter van het buitenkoken onder alle weersomstandigheden, werd het me afgelopen weekend niet moeilijk gemaakt; Het zonnetje ergens midden in een blauwe lucht en temperaturen die eindelijk iets met de zomer te maken hebben. Ik hoefde dus niet lang na te denken over wat ik zou gaan maken. De Flammkuchen vindt zijn oorsprong in het Elzas-gebied, dit overlapt de grens van Frankrijk en Duitsland. In dit gebied bakten de bakkers hun broden dagelijks in houtovens. Om te controleren of hun ovens heet genoeg waren, werd er een dun ‘testdeegje’ de oven in geschoven en aan de hand van de tijd die het duurde om dat dunne plakje deeg te laten verkleuren, wisten de bakkers of hun oven de juiste temperatuur had. Om van de nood een deugd te maken, werden deze plakjes deeg al snel belegd en de Flammkuchen was geboren!

In Nederland vind je deze ‘testdeegjes’ sinds afgelopen jaar weer volop op de kaart van hippe restaurants. Begrijpelijk, want het is iets wat je heel klassiek, maar ook op een hele hippe, of eigentijdse wijze kunt beleggen. Behalve de hartige varianten, ben ik ook al diverse zoete Flammkuchen tegengekomen. Vandaag kies ik echter voor de klassieker: Flammkuchen belegd met een mix van crème fraîche, witte ui en spek. Ik bak ‘m zoals de bakkers in de Elzas het ooit bedoeld hebben: in de houtoven.

Ingrediënten:

 • 7 gram gist
 • 300 gram bloem
 • 160 milliliter lauwwarm water
 • 200 gram gerookt spek (ik gebruik een stuk, plakjes kan ook)
 • 3 witte uien
 • 125 milliliter crème fraîche
 • 200 gram Franse kwark
 • nootmuskaat naar smaak
 • 1 theelepel zout

Overige benodigdheden:

 • Houtoven (reguliere oven mag ook, of barbecue met pizzasteen)
 • Bakpapier
 • Deegroller

Begin met het deeg. Los de gist op in het lauwwarme water. Voeg vervolgens de bloem en het zout toe en kneed het geheel tot een soepel deeg. Plaats in een kom en dek af met een vochtige doek. Laat dit vervolgens een uur rijzen.Verwarm in de tussentijd de houtoven voor. De richttemperatuur is 270 graden. Wanneer je een reguliere oven gebruikt, ga dan voor 250 graden, dat is doorgaans de maximumtemperatuur.

Snijd de uien in ringen en het spek in dunne reepjes. Maak een mengsel van de crème fraîche en de kwark en voeg nootmuskaat, peper en zout toe naar smaak.

Wanneer het uur is verstreken, kun je het deeg dun uitrollen op het bakpapier. Probeer een mooi dun deegje te creëren van ongeveer een halve centimeter dikte. Op deze manier krijg je een mooie, krokante bodem.

Bestrijk het deeg vervolgens met een laag van het mengsel van crème fraîche en kwark en verdeel vervolgens het spek en de uien over het deeg.


Nu mag je Flammkuchen de oven in. De houtoven doet er ongeveer 12 minuten over. In je reguliere oven heb je iets meer tijd nodig.

Serveer de Flammkuchen met een frisse salade en wellicht een mooi wijntje uit de Elzas.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.