Artisjok, een stukje geschiedenis in je tuin

Drie jaar geleden kocht ik zes kleine plantjes bij een kweker op de markt. Sinds het eerste jaar dat ik ze in mijn moestuin heb uitgeplant, oogst ik jaarlijks een ruime hoeveelheid artisjokken. Ik vind ze heerlijk, gekookt en geserveerd met een mooie vinaigrette. Maar hoe zit dat nou eigenlijk met die artisjok?

Wat je van de artisjok eet, is eigenlijk de bloemknop, voordat deze is uitgekomen. Het artisjokhart is het lekkerste, maar de schutbladeren zijn ook zeker erg lekker. Je vindt deze groente met name ten zuiden van ons. Uit ervaring weet ik dat ze in Spanje en Italië erg populair zijn, maar waarschijnlijk ligt de oorsprong verder naar het zuidoosten. Het is niet geheel duidelijk waar de artisjok echt vandaan komt, de naam is afgeleid van het Arabische Al’qarshuf. Het broertje van de artisjok is de kardoen, ook deze plant vindt zijn oorsprong in de richting van Turkije en Perzië. Wat wél vaststaat, is dat de artisjok al werd gegeten door de Romeinen en Grieken.

Op medisch gebied is de artisjok een interessante groente. Het eten van artisjok stimuleert namelijk de aanmaak en afbraak van gal in je lichaam. Dit stimuleert dus de vetverbranding en zorgt er simpelweg voor dat vetten minder lang in je lichaam blijven.

In je eigen tuin

Zoals ik eerder al schreef, is de teelt van artisjokken heel eenvoudig. Zorg voor een voedingsrijke bodem en zon. De rest gaat eigenlijk vanzelf. De planten worden redelijk groot en de stengels waar de bloemknoppen aan groeien, kunnen wel een meter hoog worden. In de winter wordt geadviseerd om de planten af te dekken met stro tegen de kou. Ik moet eerlijk bekennen dat ik dat nog nooit heb gedaan en elk jaar komen de artisjokken weer net zo hard op als het jaar daarvoor. Ondersteun eventueel de stengels waar de bloemknoppen aan komen wanneer deze te lang of te zwaar worden en wacht niet te lang met het oogsten van de artisjokken, anders vormt de bloem zich al veel te ver binnen in de knop en dat is niet lekker meer om te eten. De tijd om artisjokken uit te planten, is nu. Dus wacht niet te lang en haal groenten uit de oudheid naar je moestuin!

Bereiden

Heel eenvoudig eigenlijk: Snij de stengel van de artisjok, wrijf met een citroen langs het snijvlak. Plaats de artisjokken in een pan, giet er kokend water over en een beetje citroensap. Voeg een snufje zout toe en breng ze aan de kook. Laat ongeveer drie kwartier koken en serveer met een mooie vinaigrette.

Eet en kweek smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.