Voortgangsgesprek met mijn moestuin

Zo ongeveer halverwege het moestuin seizoen las ik elk jaar een soort evaluatiemoment in. Het klinkt een beetje zweverig, maar eigenlijk is het niets meer dan bekijken welke groenten en fruit het goed doen, welke niet. Wat ik nog kan veranderen aan de groei, misschien bijmesten of snoeien, misschien juist helemaal niets. Een stukje reflectie.

Wat tijd betreft, ben ik nog helemaal niet op de helft, maar wat werk betreft wel. De grond is bemest en gespit, de meeste groenten staan in de tuin. De periode van bijhouden, water geven en wachten is nu aangebroken. Nog even en dan pluk ik letterlijk en figuurlijk de vruchten van het harde werk.

Hoewel het voorjaar langzaam op gang kwam, hebben we inmiddels toch twee weken met veel zon en hoge temperaturen achter de rug. Ik merkte dat mijn tuin het nodig had, want in de afgelopen weken zijn veel van mijn gewassen de grond uit geschoten. Het merendeel doet het uitstekend. Ik gok vaak op een vroege start, met het risico dat nachtvorst de boel verpest. Dit jaar heeft mijn gok op de vroege start wederom goed uitgepakt. Dit zorgt ervoor dat ik de slakken te vroeg af ben. Kleine plantjes zijn inmiddels groot tegen de tijd dat de slakken in mijn tuin in grote getalen op komen zetten, waardoor ze minder gevoelig zijn voor slakkenvraat.

De koolsoorten groeien goed en zijn inmiddels bestand tegen een hongerige slak. De spinazie is al klaar om van te eten en de peulen gaan ook uitstekend. De sugarsnaps zijn om onverklaarbare reden niet of nauwelijks opgekomen. Inmiddels heb ik twee grote bakken in mijn kas gezet en hierin de sugarsnaps voorgezaaid. Als ze niet in de volle grond van de moestuin willen ontkiemen, dan plant ik ze wel uit.

Tuinbonendief

De tuinbonen in mijn moestuin zijn opgegraven. Ik weet niet door wie of wat, maar een week na uitplanten zaten er alleen maar gaten in de grond. Ook deze heb ik inmiddels voorgezaaid in een bak. Deze plant ik ook uit.

Mijn vroege start is goed uitgepakt voor eigenlijk al mijn gewassen, behalve de komkommerplanten. Deze hebben het zwaar gehad, maar ze hebben het overleefd en inmiddels staan ze in bloei in de kas.

Ook mijn tomaten experiment met een Spaans ras lijkt goed uit te pakken. Vijf planten heb ik in de kas staan, nog eens zes stuks heb ik buiten in de volle grond staan.

De sla groeit geweldig en daar wordt ook al regelmatig van gegeten. De kruidentuin gaat fantastisch. Rozemarijn, tijm, bonenkruid en rode wondklaver staan inmiddels in bloei.

Wortelexperiment

De wortels die ik tot dit seizoen nooit heb kunnen telen door ongedierte, staan bij wijze van experiment in plastic bakken. Ik schreef daar eerder over en zoals het er nu naar uitziet, pakt de test positief uit.

De aardbeien staan volop in de bloesem en afgelopen week heb ik ze zelfs al afgedekt met een net. Je kunt nooit te vroeg zijn.

Mijn fruitstruiken staan in de knop of de bloesem en de rode bessen hangen al in dikke trossen aan de struiken, weliswaar nog groen, maar het begin is er.

Alle fruitbomen hebben inmiddels de periode van bloesem achter de rug. Appels, peren, pruimen, kersen en dit jaar ook de kweeperen staan er fantastisch bij.

Dit belooft een uitstekend seizoen te worden en ik begin elk jaar meer het gevoel te krijgen dat ik mijn moestuin begrijp. Ik weet waar de zonnige plekken zijn, waar de wind meestal vandaan komt en ik weet wat voor grond ik heb. Je weet nooit wat de komende maanden nog voor uitdagingen in petto hebben, maar voor nu ben ik erg tevreden over de resultaten. Over een paar maanden ga ik nogmaals in gesprek met mijn tuin, benieuwd wat ‘ie dan te melden heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.