Hartige taart met spinazie uit de moestuin

Spinazie houdt van kou. Zodra de temperaturen hoger worden, schiet deze groente snel door en krijg je leuke bloemetjes, maar de smaak wordt er niet beter op. Aangezien dit voorjaar aan de koude kant was, doet mijn spinazie het momenteel nog uitstekend! De hoogste tijd om er iets lekkers mee te maken. Vandaag maak ik spinazie-ricotta taartjes.

Een stukje geschiedenis

In Perzië ligt de herkomst van spinazie die deel uitmaakt van de amarantenfamilie en verwant is aan melde en ganzenvoet. Het woord ‘spinazie’ is afkomstig van het Perzische woord ‘esfenaj’ en als je dat tien keer achter elkaar en ietwat overdreven uitspreekt, snap je de link met de Nederlandse benaming van deze bladgroente. Hoewel de groente al eeuwen geteeld werd in China, bereikte spinazie Europa pas in de twaalfde eeuw, via de Moren die het meenamen tijdens hun poging tot verovering van Spanje.

Zowel rauw als gekookt of gebakken is spinazie erg lekker en erg gezond. De groente is rijk aan vitamine E, caroteen en antioxidanten. Het verhaal van de hoeveelheid ijzer is zwaar overdreven. In 1937 werd Popeye in het leven geroepen in Amerika om de consumptie van de groente te stimuleren, maar de spierballen die hij ervan kreeg, bleken achteraf niets met spinazie te maken te heben. Blijkbaar is er destijds een foutje gemaakt bij de onderzoeken, want het daadwerkelijke ijzergehalte in spinazie blijkt tien keer lager te liggen dan destijds werd aangenomen.
Vandaag ga ik hartige taartjes maken met de spinazie uit mijn moestuin. Wil jij dat ook? Hieronder het recept.

Ingrediënten:

  • 400 gram verse bladspinazie
  • 200 gram ricotta
  • 100 gram Parmezaanse kaas
  • 2 tenen knoflook
  • 3 eieren
  • 4 vellen filodeeg
  • olijfolie

Overige benodigdheden:

  • 3 springvormpjes van 12cm of 1 springvorm van 24 cm
  • oven

Begin met het voorverwarmen van de oven op tweehonderd graden. Ik werk met drie kleine springvormpjes omdat ik dat leuker vind om te serveren. Maar je kunt prima een grote springvorm gebruiken. Waar je je taart(jes) ook in bakt, vet de vorm sowieso in met een beetje olijfolie. Bestrijk de vellen filodeeg ook met olijfolie en leg ze overlappend in de bakvorm. Laat het filodeeg over de rand hangen. Zet de bakvormen gedurende tien minuten in de oven.

Snipper de knoflook en fruit deze in een hete koekenpan met een beetje olijfolie. Voeg de spinazie in delen toe en laat het slinken. Doe de inhoud van de koekenpan in een zeef en laat het overtollige vocht uitlekken.

Klop de eieren los en meng deze met de ricotta, Parmezaanse kaas en wat peper en zout. Voeg nu het mengsel van de uitgelekte spinazie en de knoflook toe en vul hiermee de bakvormen.

Bak dit in vijfendertig tot veertig minuten af en serveer met een mooi stukje vlees. Of gewoon zonder vlees, want dat kan natuurlijk ook.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.