Rib roast van de grill

De afgelopen weken voerden groenten de boventoon in mijn artikelen. Het is per slot van rekening het seizoen van de groenten en de moestuin. Desondanks blijf ik een enorme liefhebber van mooi vlees. Om die reden maak ik vandaag een rib roast op mijn barbecue. Begeleid door een sausje met kruiden uit mijn moestuin. Dat dan weer wel.

Een rib roast is eigenlijk een rib eye, maar dan aan één stuk, compleet met bot. In Amerika staat ditzelfde stuk vlees bekend als de ‘prime rib’. Je kunt het stuk vlees bij de slager zo groot uit laten benen als je zelf wilt. Stukken van drie kilo zijn geen uitzondering. Helaas heb ik niet zoveel trek, dus het blijft vandaag bij een stuk van ruim één kilo.

Je kunt een rib roast ook in de oven bereiden en bij stukken die dikker zijn dan de ruime kilo die ik heb gekocht, is dat ook wel aan te bevelen. Het kan eventueel allemaal op de barbecue, maar dan wel eentje met een deksel. Mijn rib roast gaat op de grill. De klassieke manier, eerst dichtschroeien en dan rustig door laten garen totdat de gewenste kerntemperatuur is bereikt. Ik maak er een simpel sausje bij met dille en peterselie uit mijn moestuin.

Wil je weten hoe? Hieronder volgt het recept.

Ingrediënten:

 • Rib roast van 1,3 kilo
 • Olijfolie
 • Zeezout
 • Knoflookpoeder
 • Rozemarijn
 • Uienpoeder
 • Tijm
 • Peterselie
 • Zwarte peper
 • Salie
 • Majoraan
 • Dille
 • 300 ml rundvleesbouillon

Overige benodigdheden:

 • Een hele hete barbecue, met een koude zone
 • Kernthermometer

Bereidingswijze:

Ik barbecue op hout. Daar kan ik heel stellig over zijn, want dat vind ik het mooiste om mee te werken. Begrijp me niet verkeerd, want met houtskool of briketten krijg je ook een fantastisch resultaat, Maar als ik buiten kook, begin ik met het kloven van een paar mooie stukken eikenhout. Daarna bouw ik een mooi vuurtje en wanneer de vlammen eruit zijn, verdeel ik de gloeiende kolen op een praktische manier onder het barbecuerooster. Dan kan het feest beginnen. Meestal stook ik zelfs aan de ene kant en bak ik aan de andere kant. Zo kan ik uren doorgaan met grillen. Ik begin dus tijdig met het stoken van mijn vuurtje.

Nu moet het vlees uit de koelkast om rustig op temperatuur te komen. Vervolgens is het tijd voor het samenstellen  van de rub. Ik heb veel kruiden uit mijn moestuin zelf gedroogd en een fijne rub is op deze manier snel samengesteld. Neem knoflookpoeder, uienpoeder, rozemarijn, tijm, peterselie, salie en majoraan en maak hier een mix van die aan je eigen smaakvoorwaarden voldoet. Voeg vervolgens nog zeezout en zwarte peper toe naar verhouding en je rub is klaar voor gebruik. Smeer hiermee je vlees goed in en gebruik wat je lekker vindt. Ik gebruik bij dit soort vlees maar heel weinig, omdat ik het persoonlijk jammer vind van de smaak. De overgebleven rub kun je bewaren in een potje voor de rib roast van morgen, want na vandaag wil je meer.

Voor de snelle saus is het makkelijk om een bouillonblokje te gebruiken. Verse rundvleesbouillon heeft uiteraard de voorkeur, maar dit werkt ook prima. Doe driehonderd milliliter water in een pannetje en voeg hier het rundvleesbouillonblokje aan toe. Laat rustig oplossen en breng aan de kook. Voeg verse peterselie en dille toe en laat even rustig verder pruttelen totdat het sausje dikker wordt. Anders mag je wat  valsspelen met een klein beetje bindmiddel.

Nu wordt het tijd om de rib roast op de grill te leggen. Zorg dat deze erg heet is, zodat het vlees mooi dichtschroeit en alle sappen behouden blijven. Grill het vlees aan beide zijden mooi aan en verplaats het na een paar minuutjes naar de koudere kant van de barbecue.

Laat je vlees hier rustig doorgaren en prik regelmatig de kernthermometer erin om de exacte garing te bepalen. Bij dit stuk vlees ga ik tot tweeënvijftig graden. Wanneer je de gewenste temperatuur bijna hebt bereikt, mag het vlees nog heel even vol boven de hitte. Dan van de grill, afdekken en laten rusten.

Na tien minuten mag je je cadeautje uitpakken. Snij het vlees in repen en serveer het met de saus, lekker bourgondisch, gewoon op de plank. Een stevige rode wijn doet het hier erg goed bij, denk aan een mooie Rioja.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.