Italiaanse spaghetti marinara

Vis eten is goed voor je! Eigenlijk weten we dat allemaal wel, maar we eten er nog steeds te weinig van. Afgelopen week kwamen de eerste nieuwe haringen in de viswinkels te liggen. Veel vet en dat is goed voor je. Maar naast de Hollandse Nieuwe zijn er nog veel meer mooie gerechten met vis te bedenken zonder de visstick of de kibbeling. Vandaag maak ik bijvoorbeeld spaghetti marinara.

De prijs van vis ligt hoog in Nederland, dat is waarschijnlijk voor veel mensen een drempel die ervoor zorgt dat mensen te weinig vis eten in ons land. Ik kom graag en vaak in Spanje en haal daar mijn vis in de supermarkt. De supermarktvisafdeling in Nederland staat namelijk in een schril contrast met diezelfde afdeling in een Spaanse supermarkt. Om te beginnen is alles vers en er staan mensen op de afdeling die ter zake kundig zijn. Ze fileren de visjes die jij uitzoekt in een handomdraai. Daarnaast is bijna alles per stuk of per gram te koop. In Nederland koop je niet of nauwelijks minder dan een kilo mosselen. Best sneu voor de alleenstaanden onder ons die graag mosselen eten. Het gaat hier overigens niet alleen om Spaanse supermarkten, maar eigenlijk supermarkten in alle Mediterrane landen.

De vis wordt duur betaald

Ook voor de spaghetti marinara die ik vandaag ga maken is het niet heel makkelijk inkopen in Nederland, want bijvoorbeeld vongole, die kleine schelpjes, gaan alleen per heel net terwijl ik dat lang niet allemaal nodig heb in mijn marinara. Waarom de prijzen van verse vis in Nederland zo hoog liggen, weet ik niet. Het is ongetwijfeld nodig om de speciaalzaken van verse ingrediënten te kunnen voorzien, maar aan de andere kant wonen we aan zee, hebben we nog steeds een beroepsvisserij en als het allemaal zo gezond voor ons is, wordt het  misschien tijd voor een subsidie.

Ik zal mijn politieke standpunten even opzij zetten, want het gaat hier uiteindelijk om de smaak, dus om het recept. In mijn Italiaanse spaghetti marinara gebruik ik inktvis, zeewolf, vongole en gamba’s. Dit alles met een klein beetje tomatensaus, gedroogde kruiden uit mijn moestuin en verse pasta. Heerlijk! Wil je precies weten hoe? Hieronder volgt het recept.

Ingrediënten voor 4 personen:

 • 8 gamba’s (grote garnalen)
 • 300 gram zeewolffilet
 • 4 inktvissen (helaas uit de diepvries, maar wel zelf schoongemaakt)
 • 2 handen vol vongole (lijkt op een kokkel, maar dan Italiaans)
 • 1 blik gepelde tomaten
 • 1 theelepel tijm
 • 1 theelepel dille
 • 1 theelepel oregano
 • 1 visbouillonblokje
 • 2 pakken verse pasta (zelf maken mag natuurlijk ook!)
 • mespuntje paprikapoeder
 • zout en peper naar smaak
 • olijfolie

Begin met het schoonmaken van de vis. Pel de gamba’s en ontdoe ze van hun darmkanaaltje. De inktvissen vergen wat inspanning, want de pootjes zitten aan een soort plastic vin vast die je uit de inktvis moet trekken. Snij de inktvis in ringen en gooi de pootjes niet weg, deze zijn heerlijk als je ze mee bakt. De zeewolf is al gefileerd bij de visboer, dus die mag in stukken. De vongole moeten een uurtje in een bak met koud water liggen. Het laatste zand komt er nu uit en je kunt meteen controleren of er beschadigde exemplaren tussen zitten. Indien dit het geval is, gooi deze dan weg.

Verwarm een pan met olijfolie en bak hierin de gamba’s aan met een beetje paprikapoeder. Wanneer de gamba’s gaar zijn, mogen ze uit de pan. Nu mogen de inktvisringen en de zeewolffilet in de pan. Bak de vis tot deze gaar is en een mooi kleurtje heeft. Voeg de kruiden toe.

Snij een deel van de gepelde tomaten in stukjes en voeg ook dit toe aan je marinara. Laat het geheel rustig pruttelen en roer regelmatig om.

Voeg nu de vongole toe en dek de pan af met een deksel. Na een paar minuten gaan de schelpjes openstaan en zijn ze gaar. De vongole die dicht blijven, kun je beter niet eten. De deksel mag nu van de pan en de gamba’s mogen ook aan de saus worden toegevoegd.

Zet een grote pan met water op en voeg het visbouillonblokje toe wanneer het water kookt. Wanneer het bouillonblokje is opgelost, mag de verse pasta erbij. Kook de pasta ‘al dente’, giet af maar bewaar een klein beetje kookvocht.

Schep de pasta in een grote schaal, voeg het kookvocht toe aan de saus en roer dit nog even goed door. Serveer de marinara bovenop de pasta en schep alles goed door voordat je uitserveert.

Buon appetito!

Eén gedachte over “ Italiaanse spaghetti marinara

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.