Trucha a la Navarra

De combinatie van vis en vlees is vaker geprobeerd. Helaas niet altijd met succes. Surf & Turf is een klassieke combinatie die het overigens wél goed doet. De combinatie die ik vandaag ga maken werkt ook uitstekend. Forel gevuld met serranoham. Een klassieker uit het Spaanse Navarra.

De gevulde forel is een klassieker die enorm ver terug gaat in de geschiedenisboeken. Aymeric Picaud legde in de twaalde eeuw de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela af te paard en schreef er een boek over. De Codex Calixtinus. Dit boek is als het ware een reisgids voor iedereen die op bedevaart ging. Er stonden tips, routebeschrijvingen en lokale kunstwerken in vermeld. Maar dus ook het recept van de Trucha a la Navarra.

Er bestaan uiteraard meerdere varianten van dit recept, maar het uitgangspunt is altijd een forel, gevuld met snippers van serranoham. Ik voeg nog wat peterselie toe en bak de forel op mijn barbecue.

Ingrediënten:

  • 1 forel per persoon
  • 1 plak serranoham per forel
  • verse peterselie
  • olijfolie
  • citroen

Extra benodigdheden:

  • Visklem

Bereidingswijze:

Forel koop je in Nederland zowel bij de visboer als in de supermarkt. Beide volstaan, maar mijn voorkeur gaat uit naar die van de visboer, ik vertrouw op zijn vakmanschap en versheid van zijn vis. De forel is in alle gevallen eigenlijk al schoongemaakt, waardoor de buikholte onderlangs de vis is opengesneden.

Spoel de vis nog even goed schoon onder stromend koud water en dep ‘m droog met keukenpapier. Vul de forel met een in stukken gesneden plak serranoham en wat verse peterselie.

Wanneer je de forel in een pan bakt, is een prikkertje soms handig om de vulling op zijn plaats te houden.
Zoals gezegd bak ik mijn vis op de barbecue in een visklem, dus een prikker is in dat geval niet nodig.

Bak de vis op een matige warmtebron gaar. Zorg ervoor dat de huid een mooi kleurtje krijgt en giet er tijdens het bakken af en toe een scheutje olijfolie over. Wanneer je de forel in een pan bakt, verwarm dan eerst olijfolie voordat je de vis
toevoegt.

Serveer de trucha a la navarra met een halve citroen, ik grill mijn citroen even mee, zodat de inhoud wat stroperiger wordt.

Eet met een salade van bijvoorbeeld kikkererwten, rode ui, tomaat en feta.

Que aprovecha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.