Chili uit de Dutch Oven

In Amerika worden wedstrijden georganiseerd in de strijd om de beste chili. Stoofpotten staan urenlang te pruttelen en iedereen heeft zijn eigen, geheime kruiden en ingrediënten. Vandaag geef ik het recept van mijn chili prijs. Ik maak ‘m boven een houtvuur in de Dutch Oven.

Het belangrijkste ingrediënt van een goede stoofpot is ‘tijd’. Zie het maken van een mooie chili dus niet als een haastklus, maar begin op tijd. Meestal begin ik in de middag al met het bouwen van een goed houtvuurtje.

Ingrediënten:

 • 500 gram sucadelappen
 • 100 gram chorizo
 • 200 gram kidneybonen
 • 200 gram reuzenbonen of borlottibonen
 • 200 gram zwarte bonen
 • 200 gram mais
 • 4 gepelde tomaten
 • 1 gesnipperde ui
 • 3 tenen knoflook
 • 2 kaneelstokjes
 • 2 theelepels oregano
 • 1 eetlepel komijn
 • 4 kruidnagels
 • 2 theelepels chilivlokken

Extra benodigdheden:

 • houtvuurtje
 • Dutch oven

Begin met het vlees. Snij de sucadelappen in blokjes, niet te klein, maar ook zeker niet te groot.
Verwarm je Ducth oven boven het houtvuur met een scheut olijfolie. Wanneer de pan goed heet is, mag het vlees erin. Bak mooi bruin, gaar hoeft niet.

Voeg nu de in plakken gesneden chorizo, de ui, knoflook, tomaten, kaneelstokjes en kruiden toe en reduceer je warmtebron. Laat alles rustig stoven met de deksel op de pan en trek hier rustig twee uur voor uit.

Proeven is heel belangrijk, dus doe dit regelmatig. De chili mag best krachtig op smaak zijn, want wanneer je de bonen toevoegt, zwakt de smaak iets af. Als het vlees ongeveer uit elkaar valt van malsheid, mogen alle bonen erbij.

Laat dit vervolgens nog een klein uurtje verder pruttelen met deksel en proef opnieuw. Let ook goed op de consistentie. De chili moet vloeibaar zijn, maar niet te dun. Wanneer deze te droog is geworden, mag je eventueel wat water toevoegen.

Op het eind mag de mais erbij. Warm alles nog even goed door en je chili is klaar.
Ik grill er nog tortilla’s, gevuld met cheddar bij.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.