Esgarraet uit Valencia

In deze tijd van het jaar kost het me soms moeite om alle paprika’s op te krijgen die uit de kas in mijn moestuin komen. Vandaag laat ik je een heerlijk, eenvoudig en typisch Valenciaans recept zien, waarin je maar liefst drie paprika’s kunt verwerken.

Esgarraet betekent eigenlijk niets anders dan ‘gescheurd’. Dat is ook precies wat je moet doen om het klaar te maken. In verschillende delen van Spanje kom je varianten tegen van dit gerecht dat ook wel als tapa wordt geserveerd.
In Catalonië heet het bijvoorbeeld esqueixada. In die variant worden tomaten gebruikt in plaats van paprika’s.

Je zult in Nederland je best moeten doen om aan de specifieke ingrediënten te komen. Gedroogde tonijn en gezouten, gedroogde kabeljauw ofwel bacalau zijn niet makkelijk te vinden. Ik nam alles mee uit Spanje en bereidde een Esgarraet met mijn eigen paprika’s.

Ingrediënten:

  • 3 rode paprika’s
  • 200 gram bacalau
  • 8 dunne plakjes mojama of gedroogde tonijn
  • Olijfolie

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op honderdtachtig graden. Leg de paprika’s op een stuk bakpapier en laat rustig pruttelen gedurende twee uur. De paprika’s zijn klaar wanneer ze zacht zijn en het velletje helemaal gerimpeld en verkleurd is.

Laat ze afkoelen en verwijder vervolgens het velletje van de paprika’s. Trek ze nu uit elkaar en verwijder de zaadjes. scheur nu reepjes van de paprika’s en leg ze op een bord.

Het stukje bacalau kun je aan dunne reepjes scheuren, langs de vezels van de vis. Verdeel de stukjes bacalau over de paprika.

Snij flinterdunne plakjes van de gedroogde tonijn en verdeel deze ook over het bord. Besprenkel alles met een goede olijfolie en serveer met vers stokbrood. Je kunt eventueel nog zwarte olijven toevoegen.

Heerlijk op een stukje brood, bij een goed glas wijn.

Que aproveche

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.