Moestuinierend de winter in

De maand september is uitzonderlijk warm dit jaar, hierdoor blijven al je moestuingroenten het wat langer volhouden. Maar over het algemeen is de piek van het moestuinseizoen inmiddels al voorbij. Toch zijn er nog heel veel groenten waar je de komende maanden nog flink mee vooruit kunt.

Persoonlijk vind ik het altijd een beetje vervelend om te moeten toegeven dat de zomer zo langzamerhand op z’n eind begint te lopen. Gelukkig voelen we er momenteel nog niet heel veel van met de huidige dertig graden.


Toch verschijnen er rond deze tijd vaak lege bedjes in mijn moestuin. Daarom is het de hoogste tijd om snel nog wat te zaaien. Het zal je verbazen wat er nu nog allemaal de grond in kan en wat de hele winter nog mee kan.

Een tijdje geleden plantte ik mijn winterprei uit. Die staan er inmiddels gezond bij. Ook de winterbloemkool heb ik uitgeplant.

De spruitjes staan er mooi en sterk bij en natuurlijk heb ik anderhalve maand geleden ook veel pompoenen uitgeplant. Diezelfde pompoenen beginnen nu overigens vruchten te produceren.

Prei, maar ook boerenkool en bloemkool zijn redelijk standaardwintergroenten in Nederland. Maar ook radijzen kunnen nog heel lang worden gezaaid en geoogst. Wat dacht je van spinazie en Chinese kool. Zo zijn er ineens nog heel veel opties om je moestuin mee te vullen. Zaaien op de koude grond is ineens erg eenvoudig geworden bij de najaarsteelt, want de grond is niet koud, maar juist heel warm. Mijn radijzen stonden vier dagen na het uitzaaien boven de grond.

Veldsla en postelein doen het ook erg goed in de koude wintermaanden. Kijk dus goed op zaaikalenders en teeltschema’s, want er valt nog genoeg uit je tuin te halen. Ook wanneer het straks geen dertig graden meer is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.