Tomatenjam met appel

Dankzij de warme weken van september, rijpen er nog steeds tomaten af in mijn kas. Naast tomatensaus en zongedroogde tomaten kun je nog meer maken om langer te genieten van je tomatenoogst, tomatenjam bijvoorbeeld.

Het is een beetje het ondergeschoven kindje van de jams en marmelades, maar het is ontzettend lekker bij een mooi kaasplankje of op een pizza met blauwe kaas en walnoten.

Tomatenjam maak je eigenlijk zoals alle andere jams; met suiker. Daarnaast is het erg lekker om er een appeltje doorheen te doen, zodat je een klein beetje fris en zuur terug proeft, als tegenhanger van de suiker.

Ingrediënten:

  • 1 kilo tomaten
  • 1 citroen
  • 2 appeltjes (of 1 grote)
  • 1 kilo geleisuiker

Extra benodigdheden:

  • Oven
  • Houten lepel
  • Jampotten
  • Niet noodzakelijk, maar een confituurpan en een suikerthermometer zijn handig.

Bereidingswijze:

Shil de appeltjes. Verwarm je oven voor op tweehonderd graden en leg de appeltjes in het midden van de oven op een schaal. Pof ze totdat ze gaar zijn, haal ze uit de oven en prak ze met een vork.

Blancheer in de tussentijd de tomaten in een pan met kokend water. De tomaten zijn klaar wanneer het velletje begint te rimpelen en loslaat.

Snij een kruisje aan de onderkant van de tomaten, zo kun je ze veel makkelijker pellen.

Pers het sap uit een halve citroen en doe het citroensap samen met de geprakte appel en de gepelde en fijngesneden tomaten in een confituurpan. Voeg de suiker toe en verwarm de inhoud van de pan.

Breng je tomatenjam al roerend met een houten lepel aan de kook en laat een paar minuten doorkoken totdat je de juiste consistentie hebt bereikt.

Schenk de jam in steriele potjes en sluit direct af. Op deze manier kun je je tomatenjam maandenlang bewaren. Bij mij houdt ‘ie het nooit zolang vol, want de smaak is onweerstaanbaar in combinatie met een kaasplankje. Vooral bij oude kazen en blauwschimmelkaas doet deze confituur het fantastisch.

Eet smakelijk!

Eén gedachte over “ Tomatenjam met appel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.