Tomaten ingemaakt in olijfolie

Zo tegen het eind van een goed moestuinseizoen puilt mijn keuken uit. De laatste oogstrondjes leveren nog ontzettend veel groenten en fruit op. Dit is traditioneel gezien, het moment waarop je je voorraadkast gaat vullen voor de winter die komen gaat. De tomaten conserveer ik vandaag in olijfolie.

Al een paar jaar verwerk ik mijn tomatenoverschot tot pastasaus of tomatenjam, maar enige tijd geleden liep ik tegen een pot ingemaakte tomaten aan. Zonder toegevoegde kruiden, gewoon tomaten en een beetje olijfolie. Eigenlijk heel eenvoudig, maar perfect om lang te bewaren en te gebruiken in sauzen, soepen of stoofschotels.

Ingrediënten:

  • Tomaten
  • Olijfolie

Overige benodigdheden:

  • Lege weckpotten
  • Grote pan water

Bereidingswijze:

Begin met het goed schoonmaken van je weckpotten. Zet ze in een grote pan met water, breng aan de kook en laat een tijdje doorpruttelen. Haal de potten met een tang uit het kokende water, zet ze op een schone theedoek en laat uitdampen.

Nu kunnen we beginnen met de tomaten. Spoel ze af en snij met een mes een kruisje onderlangs elke tomaat. Blancheer je tomaten in kokend water zodat het velletje loskomt.

Haal de tomaten uit de pan en ontdoe ze van hun velletje. Gooi het water niet weg, maar laat doorkoken. Ik snij mijn tomaatjes in parten omdat ze anders niet door de opening van de pot kunnen.

Stop je tomaten in de weckpot en druk ze goed aan. Zorg ervoor dat er zo min mogelijk lucht tussen zit.

Vul de pot zo goed mogelijk af en giet er vervolgens olijfolie bovenop totdat de pot netjes vol zit.

Sluit de weckpot af en zet ‘m in de pan met kokend water. Laat de pot met tomaten een half uurtje in het kokend water staan. Dit zorgt ervoor dat de olijfolie de plaats van eventuele luchtbelletjes inneemt en dat de deksel vacuüm wordt gezogen op de pot zodra deze afkoelt.

Na een half uur mag de pot uit de pan. Laat ‘m rustig afkoelen op je aanrecht. Zodra de tomaten zijn afgekoeld, zijn ze geconserveerd en mogen ze in je voorraadkast.

Veel inmaakplezier!

Eén gedachte over “ Tomaten ingemaakt in olijfolie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.