Zelfgemaakt appelsap uit de sappan

Voordat ik het woord ‘appelsap’ kon uitspreken, dronk ik het al. Als peuter was ik er al dol op en tot op de dag van vandaag drink ik het graag. Met een grote moestuin en eigen fruitbomen is de verleiding dus groot om zelf appelsap te maken. Ik gebruik de sappan om op een klassieke manier appelsap te maken en te bottelen om te bewaren.

Tegenwoordig zijn er heel veel mogelijkheden om sap aan fruit te onttrekken. Sapcentrifuges en slowjuicers zijn apparaten die hun werk uitstekend doen, maar ik kies voor de klassieke manier: de sappan. Een soort hele grote stoompan met een slangetje aan de voorkant.

Hoe werkt een sappan?

De sappan bestaat uit drie lagen; de onderste laag is het waterreservoir. Hierin zet je een flinke laag water, door dit aan de kook te brengen, ontstaat er stoom die de stukken fruit in de bovenste laag zacht laat worden. Hierdoor onttrek je sap aan het fruit, dat uiteindelijk in de middelste laag wordt opgevangen. Aan de middelste laag zit een slangetje waarmee je het sap kunt aftappen om er flessen mee te vullen.

Sappan versus sapcentrifuge

Het voordeel van een sappan ten opzichte van een sapcentrifuge of slowjuicer is, dat je grote hoeveelheden fruit tegelijkertijd kunt verwerken. Daarnaast wordt het sap op een hoge temperatuur onttrokken aan het fruit. Hierdoor kun je het direct in steriele flessen tappen om lange tijd te bewaren.

De appels

Drie jaar staan de fruitbomen nu in mijn moestuin en de opbrengst is best goed, maar helaas nog niet goed genoeg om een paar liter appelsap te maken. Gelukkig bieden de oude hoogstam-appelbomen van de buren uitkomst. Na het vriendelijk te hebben gevraagd en een fles appelsap als dank te hebben geboden, mag ik plukken zoveel ik wil.

Ik begin met twee volle emmers. De buren hebben drie appelbomen staan, waaronder een Goudreinet. Deze appels zijn doorgaans uitstekend in een appeltaart, maar als handappel best zuur en niet zo sappig. De andere twee bomen zijn van een ander ras, wat ik niet kan thuisbrengen, maar de smaak is beter en ze zijn sappiger. Het wordt dus een experiment.

Een ander groot voordeel van een sappan is, dat je je fruit niet eerst hoeft schoon te maken. Even afspoelen is voldoende, zeker met gevallen fruit. Ik halveer de appels, vul het onderste deel van de sappan met water, plaats de gehalveerde appels bovenin en nu kan het ontsappen beginnen.

In een andere, grote pan heb ik mijn beugelflessen inmiddels in kokend water staan. Wanneer ik mijn appelsap lang wil bewaren, moet ik natuurlijke steriele flessen hebben.

Na een kwartiertje begint het sap te stromen. Door de stoom en de hitte gaan de cellen van het fruit heel snel bewegen, zelfs zo hard dat ze tegen elkaar botsen en schuren waardoor ze kapot gaan. Hierdoor komt het sap vrij.

Ik bouw een hoeveelheid appelsap op in het middelste reservoir van de sappan, dat genoeg is om een fles in één keer mee te vullen. Als ik dat niet zou doen, krijg je temperatuurverschil in het sap dat in de fles terechtkomt, waardoor het conserveren kan mislukken.

Wanneer ik een volle fles heb, sluit ik de beugeldop en laat ik de fles afkoelen. Hierdoor is deze afgesloten onder een vacuüm en klaar om tot wel een jaar te bewaren. in de voorraadkast. Ik denk alleen dat mijn appelsap veel sneller op is.

Nadat mijn sap is afgekoeld, doe ik een smaaktest. Hieruit blijkt dat zelfs het sap van de Goudreinetten uitstekend smaakt. De opbrengst is prima, dus morgen ga ik weer appels plukken!

 

4 gedachten over “Zelfgemaakt appelsap uit de sappan

  1. Beste Louis,

   Het zou kunnen dat je de sappan te lang op het fornuis hebt laten staan, waardoor er teveel vocht is verdampt uit het sap dat je al had verkregen uit je appels. De kwaliteit van het appelsap is overigens ook heel erg afhankelijk van de soort appels die je gebruikt.

 1. Hallo Jelmer,
  Ik ben bezig om met de sappan appelsap te maken.
  Ik vroeg mij echter af hoe lang het duurt voor je een liter sap hebt en hoeveel appels ik daarvoor nodig heb.
  Ik heb nu de hele bak met appels gevuld, wordt dat ongeveer 3 liter? Je hebt nl zelf 3 flessen staan. Gr Mariette

  1. Hi Mariette,

   De hoeveelheid sap is heel erg afhankelijk van de soort appels die je gebruikt. Sommige soorten bevatten namelijk veel meer vocht dan andere. Persoonlijk vul ik de sappan meestal niet helemaal, maar begin ik met een flinke laag. Wanneer dat zacht wordt, voeg ik weer nieuwe appels toe. Dit proces kun je blijven herhalen totdat je voldoende sap hebt. Het is wel belangrijk om een fles in één keer af te vullen en vervolgens de dop te sluiten. Wanneer je een fles in twee etappes moet vullen, krijgt de eerste helft sap de kans om af te koelen. Hierdoor kan bacterievorming ontstaan en de kans bestaat dat de temperatuur van het appelsap te laag is om de dop vacuüm te laten trekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.