Zelfgemaakt appelsap uit de sappan - Alles voor de smaak

Jelmer

Een foodie bij uitstek. een voorvechter van authentieke smaken en technieken. Hij heeft een enorme moestuin, fermenteert, weckt , droogt, kookt en bakt alles zelf. Hij gaat op zoek naar de oorsprong van gerechten en ingredienten en kookt het liefst buiten.

4 reacties
Louis Crabbé says:

Hallo
Ik heb met de sappan appelsap gemaakt maar ik vind het sap wat stroperig wat kan hier de oorzaak van zijn

Jelmer says:

Beste Louis,

Het zou kunnen dat je de sappan te lang op het fornuis hebt laten staan, waardoor er teveel vocht is verdampt uit het sap dat je al had verkregen uit je appels. De kwaliteit van het appelsap is overigens ook heel erg afhankelijk van de soort appels die je gebruikt.

Mariette says:

Hallo Jelmer,
Ik ben bezig om met de sappan appelsap te maken.
Ik vroeg mij echter af hoe lang het duurt voor je een liter sap hebt en hoeveel appels ik daarvoor nodig heb.
Ik heb nu de hele bak met appels gevuld, wordt dat ongeveer 3 liter? Je hebt nl zelf 3 flessen staan. Gr Mariette

Jelmer says:

Hi Mariette,

De hoeveelheid sap is heel erg afhankelijk van de soort appels die je gebruikt. Sommige soorten bevatten namelijk veel meer vocht dan andere. Persoonlijk vul ik de sappan meestal niet helemaal, maar begin ik met een flinke laag. Wanneer dat zacht wordt, voeg ik weer nieuwe appels toe. Dit proces kun je blijven herhalen totdat je voldoende sap hebt. Het is wel belangrijk om een fles in één keer af te vullen en vervolgens de dop te sluiten. Wanneer je een fles in twee etappes moet vullen, krijgt de eerste helft sap de kans om af te koelen. Hierdoor kan bacterievorming ontstaan en de kans bestaat dat de temperatuur van het appelsap te laag is om de dop vacuüm te laten trekken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *