Zelf kruiden drogen

Een deel van mijn moestuin heb ik ingericht als kruidentuin. Driekwart van het jaar kan ik de meeste kruiden vers gebruiken, maar in de winter is meerendeel niet beschikbaar. Daarom droog ik elk najaar mijn eigen kruiden, zodat ik ook in de winter mijn eten goed op smaak kan brengen.

Toen ik mijn moestuin en kruidentuin net had, droogde ik de kruiden in bossen, hangend in de schuur. Dit werkt, want zo ging het vroeger ook. Maar omdat sommige kruiden veel vocht bevatten en zachte blaadjes hebben, loop je het risico op schimmel. Ik verhuisde mijn droogbezigheden naar de oven in de keuken. Dat gaat uitstekend. Mijn oven kan op veertig graden en dat gaat veel beter en sneller dan hangend aan een balk in de schuur.

Probleem is echter, dat je in de oven doorgaans een bakblik en een rooster hebt. Meer oppervlak heb je  niet tot je beschikking. Drogen in de oven wordt dus een enorm tijd- en energierovende aangelegenheid.

In een droogoven kun je veel meer kwijt, dat scheelt heel veel tijd en het is een stuk beter voor je energierekening.

Dit jaar gebruik ik voor het eerst een droogoven. Eigenlijk niets meer dan een stapel schalen met geperforeerde bodem die je op elkaar kunt stapelen. Onderop een schaal met gesloten bodem en in het deksel zit een verwarmingselement en een ventilator. Een soort ingebouwde haardroger die je op verschillende standen kunt zetten.
In plaats van de twee plateaus die ik in de oven kan schuiven, heb ik nu ineens 5 niveaus om kruiden op te drogen.

Uit mijn kruidentuin haal ik: pepermunt, groene salie, bonenkruid, tijm en oregano. Ik vul elke schaal met één van de kruiden, stapel de schalen op elkaar en plaats het deksel op de toren met schalen. Stand twee is uitstekend geschikt voor kruiden. Nu is er niets anders te doen dan afwachten.

Het ruikt vijf uur lang heerlijk in huis, maar nu moet mijn luchtverfrisser uit. De inhoud van het oventje is gortdroog en krokant. Nu is het een kwestie van de blaadjes van de steeltjes rissen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Salie en pepermunt maal ik nog een beetje fijn en vervolgens vul ik mijn kruidenpotjes. De steeltjes zijn meestal te hard om door het eten te doen. Maar als je ze fijn knipt en bij elkaar in een potje bewaart, kun je ze in de zomer uitstekend gebruiken als vuurkruiden op de barbecue.

Mijn kruidenkast is weer gevuld, maar dit proces herhaal ik de komende weken nog regelmatig, zo leg ik een mooie voorraad aan voor de winter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.