Stoofschotel met moestuingroenten en Rioja

Temperaturen zakken, blaadjes vallen. Veel mensen worden niet heel gelukkig van deze tijd van het jaar. Persoonlijk ben ik er dol op. Afgezien van het feit dat er heel veel mooie groenten uit mijn tuin komen, is het ook nog eens de tijd van de stoofschotel! Vandaag maak ik eer eentje met najaarsgroenten en een hele fles Rioja.

Het is redelijk algemeen bekend dat een stoofschotel een zuurtje nodig heeft om ervoor te zorgen dat het vlees mooi mals wordt. Dit ‘zuurtje’ kan variëren van mosterd, tot azijn en van tomaat tot een flinke scheut wijn. Vandaag hou ik me niet in, ik gebruik zelfs een hele fles Spaanse Rioja. Een lichte vanillesmaak is kenmerkend voor wijnen uit de Rioja streek. Daarnaast worden veel van deze wijnen op eikenhouten vaten afgerijpt. Dit geeft een stevige smaak en die proef je ook terug in de stoofpot.

Verder trek ik de laatste wortels uit mijn moestuin en ik gebruik een paar zelfgeteelde uien.

Ingrediënten:

  • 1 kilo sucadelappen
  • 3 witte uien
  • 6 flinke wortels
  • 250 gram spekblokjes
  • 1 fles (750 ml) rode wijn (Rioja)
  • 3 laurierblaadjes
  • peper en zout naar smaak
  • 4 kruidnagels
  • maizena of een ander bindmiddel

Extra benodigdheden:

  • Gietijzeren braadpan

Bereidingswijze:

Een stoofschotel heeft tijd nodig. Zorg dus dat je op tijd begint, of dat je de stoofpot een dag eerder maakt. Dan smaakt alles nog lekkerder.
Begin met de sucadelappen. Snij ze in stukken en bak ze bruin met boter in een warme, gietijzeren braadpan.

Wanneer het vlees een kleurtje heeft, mogen de spekblokjes erbij. bak alles nog even goed door op een middelhoog vuur. Als de spekjes ook een mooi kleurtje hebben, mogen de groenten erbij.

Snipper de uien en snij de wortels in plakjes. Voeg alles toe en draai het vuur laag. Laat dit tien minuten meegaren op een laag pitje en voeg nu de hele fles wijn, de kruidnagels en de laurierblaadjes toe.

Nu mag de deksel op de braadpan. Laat alles minstens drie uur pruttelen en roer je stoofpot zo nu en dan om. Proef ieder uur en breng op smaak met peper en zout.

Omdat er geen ingrediënten in deze stoofpot zitten die zorgen voor een binding, moet je dit zelf doen. Wanneer alle ingrediënten mooi mals en gaar zijn, mag je dus wat bindmiddel toevoegen totdat je de juiste consistentie hebt. Ik gebruikte aardappelzetmeel, maar maizena of agar zijn natuurlijk ook goeie opties.

Serveer de stoofpot met een mooie, zelfgemaakte aardappelpuree. Ik maakte er zelf een aardappel-venkelpuree bij. Drink er een goed glas wijn bij, liefst een Rioja natuurlijk.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.