Het einde van het moestuinseizoen

Het is november en ondanks het mooie najaar dat we tot dusver hadden, zit het hoogseizoen van de moestuin er nu wel zo’n beetje op. Tijd om even achterom te kijken naar wat er allemaal uit de tuin kwam, maar tegelijkertijd ook even vooruit te kijken naar wat er nog komen gaat.

Toen ik vier jaar geleden begon met mijn moestuin, liep het seizoen voor mij van februari tot begin november. Vier maanden had ik weinig te doen. Maar het beheren van een moestuin is een soort leercurve. Op dit moment is er eigenlijk geen maand meer over waarin ik niets doe of eet uit mijn tuin.

Dit jaar begon uiteraard in januari met het voorzaaien van pepers en koolsoorten. In februari zaaide ik Spaanse tomaten en de eerste slasoorten en spinazie gingen de tuin in.

Ik experimenteerde met wortels. Dat lukte mij tot dat moment niet in de volle grond. Dus ik heb kuipen gevuld met grond en wortelen gezaaid. Tot op dit moment eet ik nog steeds wortelen uit die kuipen. Dat bleek een groot succes.

In mijn kas plantte ik geënte komkommers, mijn voorgezaaide pepers en Spaanse tomaten. Ook de paprika’s kwamen in de kas te staan. Aan het eind van het seizoen kan ik terugblikken op meer dan vijftig komkommers en een hoeveelheid tomaten die zo groot was, dat ik ingemaakte tomaten en tomatenjam in de voorraadkast heb staan.

De aardbeienplanten kregen vorig jaar een nieuwe plek in mijn tuin, verhoogd, zodat ik minder last heb van ongedierte. Ook het plukken gaat veel eenvoudiger op stahoogte. Na de grote oogst van vorig jaar, verwachtte ik dit jaar minder opbrengst, maar mijn aardbeien groeiden net zo hard door. De voorraad aardbeien, bramen, frambozen en rode bessen ligt in zakjes in de diepvries. Binnenkort ga ik starten met het maken van jam.

De tuinbonen, slabonen en snijbonen hebben een overweldigend seizoen meegemaakt. Omdat het nog niet vriest, groeien sommige soorten op dit moment nog steeds. De snijbonen staan op zout in de kelder.

Koolsoorten hadden last van een slakkenplaag. Desondanks heb ik een paar mooie potten zuurkool kunnen maken. Van zowel witte kool als zuurkool. De rode kolen zijn heerlijk met stukjes appel. De spruitjes staan er momenteel fantastisch bij voor de wintermaanden, evenals de boerenkool.

Waren er dan geen missers?

Zeker wel, dit jaar is het me niet gelukt om pastinaak en schorseneren te telen. De zaden wilden niet kiemen en er kwam helaas niets op. Ik heb afgelopen jaar een enorme slakkenplaag gehad, waarbij veel slakken het helaas niet hebben overleefd.

Maar naast deze kleine minpuntjes, had ik deze zomer eigenlijk alleen maar heel veel pluspunten. Tijd dus om de planning voor de komende maanden erop los te laten.

Ik merk dat de grond in mijn moestuin voeding nodig heeft. Uiteraard mest ik elk jaar keurig bij en zelfs tussentijds krijgen de behoeftige gewassen wat extra voeding. Maar in de komende weken ga ik een flinke hoeveelheid oude stalmest op de tuin scheppen. Na de winter ga ik alles omspitten en dan moet de grond weer klaar zijn voor een nieuw seizoen.

De bedden in mijn tuin staan momenteel nog goed vol. Winterprei, winterbloemkool, pompoenen, spruiten, veldsla, radijs, winterspinazie, knolselderij en aardperen. Dat zal in de komende weken ook nog wel redelijk zo blijven. Het meeste is vorstbestendig, dus ook in de komende weken zal ik nog flink uit mijn tuin eten.

Als het dan straks weer januari is, dan zaai ik gewoon de pepers weer. Want een moestuin staat eigenlijk nooit stil.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.