Tamme kastanjes uit het wild

Zelf ben ik niet zo’n wildplukker. Ik ben dol op paddenstoelen, maar tegelijkertijd bang dat ik de verkeerde soort mee naar huis neem. Een vriendin van mij ging laatst naar het bos en kwam terug met een enorme zak tamme kastanjes, uit het wild dus. Die durf ik aan, tijd om te roosteren!

Op een mooie winteravond is er eigenlijk niets fijner dan een vuurtje bouwen. Wanneer je beschikt over een open haard, kan dat lekker binnen, maar in mijn geval moet het buiten. Vervolgens lekker met vrienden in winterjassen met mutsen en sjaals rond het kampvuur kastanjes poffen.

Ingredi├źnten:

  • Tamme kastanjes
  • Zout

Extra benodigdheden:

  • Een houtvuur
  • Kastanjepan
  • Schilmesje

Bereidingswijze:

Eigenlijk is het heel erg simpel. Logischerwijs begint het met een vuurtje. Kies een houtsoort die natuurlijk is, dus geen MDF of andere troep, maar zoals in mijn geval beuken- en eikenhout. Zorg voor een goed vuurtje, dus niet drie takjes, maar iets wat heet brandt.

Snij kruisjes in de kastanjes met een schilmesje. Ze hebben meestal een platte en een bolle kant. Snijden is het meest eenvoudig aan de platte kant. Snij met het schilmesje alleen door de bast van de kastanje, dus niet te diep.

Doe de kastanjes in een kastanjepan. Het kan ook op een rooster, maar de pan met gaatjes in de bodem geeft het mooiste resultaat en het meeste gebruiksgemak.

Leg een rooster op het vuur en zet de pan met kastanjes erop. De vlammen mogen door de gaten in de pan komen. Schudt de kastanjes regelmatig om gedurende vijf tot tien minuten. Probeer vervolgens de dikste kastanje om te kijken of ze gaar zijn.

Strooi er een beetje zout overheen en schudt ze om in een kom. Heerlijk bourgondisch wintervoedsel om te eten bij het kampvuur, met een speciaalbiertje en handschoenen zonder vingers, want dat pelt makkelijker.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.