Kip van de Italiaanse jagers

Naar mijn weten wordt er in Italië niet actief jacht gemaakt op kippen. Wellicht zochten de jagers hun heil in het kippenhok nadat ze met lege handen thuiskwamen van de jacht. ‘Pollo alla Cacciatore’ is een klassiek Italiaans gerecht voor een mooie, gestoofde saus op basis van kip en tomaten. Vandaag maak ik mijn eigen variant, gegaard in de houtoven.

Voor dit recept kun je uitstekend werken met kippendijen, maar ik geef de voorkeur aan de hele kip. Al was het alleen maar om de nostalgische achtergrond van dit gerecht. Een echte jager haalt zijn vlees natuurlijk niet opgedeeld in hapklare brokken op een piepschuimen bakje in de supermarkt.

Eén echt origineel recept voor de Pollo alla Cacciatora is er eigenlijk niet. In Italië zal elke oma haar eigen familierecept hebben. Je kunt dus zelf naar hartenlust variëren. Mijn persoonlijke voorkeur lees je in het recept hieronder.

Ingredienten:

 • Een hele scharrelkip
 • 200 milliliter Chianti
 • 4 tenen knoflook
 • 2 stengels bleekselderij
 • 1 witte ui
 • 2 takjes verse rozemarijn
 • 1 blik gepelde tomaten (400 ml)
 • Zwarte olijven
 • 3 ansjovisfilets
 • Peper
 • Zout
 • Bloem

Extra benodigdheden:

 • Ovenvaste schaal
 • Houtoven (optioneel, normale oven kan prima)
 • Grote koekenpan
 • Aluminiumfolie

Bereidingswijze

Begin met de kip. Snij de borststukken van het karkas. Vervolgens de onderpootjes en de dijtjes. Als laatste kun je de vleugels eraf snijden. Mocht je het karkas niet weg willen gooien, dan leent dit zich natuurlijk uitstekend voor een bouillon.

Wrijf alle delen van de kip goed in met peper en zout en leg ze in een grote schaal. Voeg een paar teentjes knoflook, de laurierblaadjes en de Chianti toe.

Dek de schaal af en laat deze een paar uur marineren in de koelkast. Je mag de kip ook een dag eerder in de marinade zetten, dan trekken de smaken nog beter door.

Haal de kip uit de marinade, laat uitlekken en dep droog met keukenrol. Bewaar de marinade. Rol de stukken kip nu goed door de bloem. Laat ondertussen een koekenpan met boter goed warm worden en bak goudbruin.

Haal nu de kip uit de pan en leg apart. Snipper de ui en de knoflookteentjes en bak deze in dezelfde koekenpan waar je net de kip in hebt aangebraden. Voeg na drie minuten de gepelde tomaten toe en druk deze met een houten lepel in kleine stukjes. Nu mag de wijn waar je de kip in hebt gemarineerd ook in de koekenpan, samen met de laurierblaadjes en takjes rozemarijn. Roer alles goed door, voeg de fijngesneden bleekselderij, de ansjovisfilets en de zwarte olijven toe en laat alles nog een paar minuten pruttelen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Giet nu de saus in een grote ovenschaal en voeg als laatste de kip toe, met vel omhoog. Druk de kip goed in de saus. Dek nu de ovenschaal af met twee laagjes aluminiumfolie of eventueel een deksel. Plaats de schaal in het midden van een voorverwarmde (hout) oven bij honderdtachtig graden. Laat alles rustig pruttelen gedurende anderhalf uur.

De laatste 5 minuten mag het aluminiumfolie van de ovenschaal, hierdoor wordt het huidje van de kip mooi droog krokant.

Serveer met verse pasta of ciabatta broodjes en natuurlijk een glaasje Chianti.

Eet smakelijk!

2 gedachten over “Kip van de Italiaanse jagers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.