Met mijn moestuin het jaar rond

Toen ik vier jaar geleden met een meetlint, een schep, wat touwtjes en piketpaaltjes in de achtertuin stond, had ik geen flauw benul van wat me te wachten stond. Nu, vier moestuinseizoenen later, ben ik heel veel wijzer en blijkt mijn hobby zich niet alleen te beperken tot drie kwartalen. Een moestuin heb je het hele jaar door.

Ergens in de winter van 2012 stond ik daar in de tuin met een dikke jas, muts, sjaal en handschoenen. Ik had het plan opgevat om het grasveld om te toveren in een moestuin, opgebouwd uit twaalf verhoogde bedden. Na een paar dagen meten en paaltjes slaan, kon ik de houten bakken op hun plek zetten.

Na een klein akkefietje met twaalf kuub tuinaarde die op een verkeerde plek werd gelost, kon ik de bakken kruiwagen voor kruiwagen vullen. Het eerste seizoen leverde ontzettend veel op en dat motiveerde me tot het uitbreiden van mijn moestuin en dus ook mijn hobby.

Uitbreiden

Ik bouwde een kas en nog wat extra bakken. Inmiddels staan er twee rijen fruitbomen bij en beslaat mijn moestuin een slordige zeshonderd vierkante meter. Het is geen dagtaak, want de verhoogde bedden besparen mij veel werk. Eén of twee dagen in de week is in het hoogseizoen voldoende om alles goed te laten groeien en bloeien.

Maar de wintermaanden, waarin na het eerste jaar weinig gebeurde in mijn tuin, zijn nu net zo druk als de rest van het jaar. Afgezien van het feit dat er nog veel groenten groeien, moet de grond bemest worden. Een flink aantal kruiwagens oude stalmest moeten binnenkort op de bedden worden gereden.

Zaadjes

Zojuist heb ik de bestelling van de zaden voor komend jaar afgerond. Dit is altijd een leuke klus omdat ik vooruit kan kijken op een nieuw seizoen. Maar dit is wel onlosmakelijk verbonden met het invullen van mijn wisselteelt plan en dat is altijd even rekenen en puzzelen. Vanaf januari begin ik weer met voorzaaien van parika’s en pepers en dat is eigenlijk alweer de concrete start van een nieuw moestuinjaar.

Wisselen

Die zorgvuldige berekening en invulling van het wisselteelt plan, werpt letterlijk en figuurlijk zijn vruchten af. Sinds ik startte met mijn tuin, heb ik eigenlijk nooit last gehad van ziekten in mijn gewassen. Alles groeit goed, alleen ongedierte gooit nogal eens wat roet in het eten. Maar uiteindelijk heeft iedereen met een tuin weleens last van slakken. Wil je meer weten over wisselteelt? Ik schreef er eerder al een artikel over. Lees het hier.

Wat groeit er komend jaar in mijn moestuin?

Na een paar jaar experimenteren en bijzondere gewassen proberen, heb ik besloten om voor komend jaar te gaan voor de groenten die ik daadwerkelijk graag eet en goed kan bewaren. Wat inhoudt dat ik meer ruimte ga geven aan rode en witte uien. De peulvruchten krijgen meer ruimte en de aardappelen krijgen ook meer vierkante meters. Sommige gewassen koop ik eigenlijk altijd als pootgoed. Daarbij gaat het om koolsoorten, prei, augurken en komkommers en ook tomatenplanten voor in mijn kas. Ik koop geënte tomatenplanten zodat ik de tomaten elk jaar op dezelfde plek kan verbouwen.

Om je inzicht te geven in de groenten die ik wel opkweek uit zaad, zie je hieronder mijn bestellijst.

  • Schorseneer: Maxima
  • Pastinaak: Tender & True
  • Snijbiet: Gewone Groene
  • Spinazie: Brave Hendrik/Matador
  • Tuinboon: Witkiem/Leidse Hangers
  • Slaboon: Mechelse Tros/Argus
  • Snijboon: Nassau/Supermarconi
  • Peulen: Hendriks/Sugar Snaps
  • Wortels: Amsterdamse Bak 2/Cosmic Purple/Major F1
  • Witlof: Hollandse Middelvroege/Mechelse Middelvroege

Daarnaast vier rassen pootaardappels en rode en witte plantuien. Vanaf het voorjaar eet ik uit de moestuin en momenteel eigenlijk nog steeds. naast de prei en de spruiten, is er nog voldoende boerenkool, veldsla en natuurlijk mijn aardperen. Een moestuin heb je het hele jaar door!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.