Fabada Asturiana

Asturië ligt in het noordwesten van Spanje. Helemaal bovenaan, tussen het Cantabrisch gebergte en de Cantabrische Zee. In Asturië is het regenachtig en groen. Afgezien van de historische waarde van de regio, is dit ook het gebied van de boeren. En de boeren moesten stevige kost eten om de kille wintermaanden op het land door te komen. Een klassieker is de Fabada Asturiana.

Een soort maaltijdsoep van de meest fantastische vleeswaren en grote, witte bonen. Dit gerecht serveer je met robuust brood en na één bordje ben je gegarandeerd bestand tegen de meest extreme weersomstandigheden.

Asturië was in de middeleeuwen het laatste stukje van het complete Iberisch schiereiland dat niet door de Moren was bezet. Het kruis in de vlag herinnert hier nog aan. Hierdoor heeft deze regio zelfs zo’n belangrijke plek in de Spaanse geschiedenis, dat de kroonprins van Spanje de titel: ‘Prins van Asturië’ draagt. De autonome regio Asturië is in naam ook een prinsdom.

Tot zover de geschiedenisles, nu snel verder met het gerecht. Natuurlijk is het fijn om de Fabada de maken met authentieke, Spaanse ingrediënten, maar dat valt niet altijd mee. Een beetje improviseren kan prima, maar wat ik hieronder klaar maak, is opgebouwd uit echte, Spaanse vleeswaren.

Ingrediënten:

 • 6 verse chorizo worstjes
 • 2 morcilla’s (Spaanse bloedworst)
 • 2 salcicha’s (Spaanse variant van de saucijs)
 • 200 gram panceta fresca (vers spek)
 • 1 pot (400 gram) grote, witte bonen
 • 2 laurierblaadjes
 • Peper en zout naar smaak
 • Afbakbrood
 • 1 witte ui
 • Olijfolie

Extra benodigdheden:

 • Vuurvaste schaal van aardewerk
 • Koekenpan

Bereidingswijze:

De Fabada Asturiana bestaat globaal uit grote, witte bonen en verschillende soorten varkensvlees. Dit gerecht wordt traditioneel met een flink stuk brood gegeten en was lang geleden het eten voor de boeren die in de koude en natte wintermaanden wel een stevige maaltijd konden gebruiken.

Snij de chorizo’s en het spek in stukken, bak ze in een koekenpan met olijfolie. Snipper de ui grof en stoof deze mee bij het spek en de chorizo’s.

Snij ook de morcilla in plakken en bak deze mee in dezelfde koekenpan. De salcicha’s bak ik apart, maar deze kunnen eventueel ook bij de rest van het vlees in de koekenpan.

Zet nu de vuurvaste schaal op een laag gaspitje en voeg de ui en vleeswaren toe. Voeg de witte bonen toe, inclusief vocht en laat dit minstens een half uurtje pruttelen met de laurierblaadjes.

Serveer met vers afgebakken brood en een stevige, Spaanse rode wijn.

Buen provecho!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.