Mijn klassieke hazenpeper

Sommige gerechten zijn onlosmakelijk verbonden met de winter. Stamppotten komen altijd in aanmerking en een goede erwtensoep met een plak roggebrood en katenspek sla ik ook niet af. Maar het wildseizoen is in volle gang en daarom maak ik vandaag mijn variant van de hazenpeper.

Van oorsprong komt dit gerecht uit de Franse keuken en heet het ‘Civet de Lièvre’. Inmiddels is de hazenpeper geadopteerd in de klassieke Nederlandse keuken en het gerecht past uitstekend bij winterse weersomstandigheden. Vandaag maak ik de hazenpeper in de keuken, maar wanneer de mogelijkheden het toelaten, maak ik ‘m het liefst in een Dutch Oven boven houtvuur.

De Franse, klassieke hazenpeper smaakt meer naar wild dan de Nederlandse variant. Dit komt doordat de Fransen de haas marineren in rode wijn en groenten, het vlees braden en de marinade tot saus verwerken met een roux. In de Nederlandse hazenpeper wordt vaak gebruik gemaakt van peperkoek of zelfs chocolade, zodat de wildsmaak wat minder sterk wordt en de stoofpot uiteindelijk iets zoeter gaat smaken.

Ik maak graag de Nederlandse variant, eveneens met rode wijn, maar ook met peperkoek.

Ingrediënten:

 • 4 Hazenbouten
 • 4 plakken kruidkoek
 • 1 witte ui
 • 2 sjalotten
 • 4 laurierblaadjes
 • 4 kruidnagels
 • 1 blikje tomatenpuree
 • 150 ml rode wijn
 • 400 ml vleesbouillon
 • Peper en zout naar smaak
 • Olijfolie

Extra benodigdheden:

 • Gietijzeren braadpan
 • Koekenpan

Bereidingswijze:

Snipper de ui en sjalotten, breek de kruidkoek in stukken en zet alles apart in bakjes. Laat de koekenpan warm worden en doe de olijfolie in de pan. Wentel de hazenbouten door de bloem en bak ze bruin. Haal de hazenbouten uit de pan en laat rusten. Fruit nu de ui en sjalot met een beetje olijfolie in de gietijzeren braadpan. Voeg nu de rode wijn, tomatenpuree en de bouillon toe.

Doe ook de laurierblaadjes en kruidnagel erbij en voeg de kruidkoek toe. Laat die alles rustig oplossen tot een egale massa en voeg nu de hazenbouten toe. Stoof een uur op laag vuur met de deksel op de pan. Haal nu de hazenbouten weer uit de pan en laat ze enigszins afkoelen.

Trek nu met een vork al het vlees van het bot en doe het vlees weer terug in de braadpan. Alles mag nu nog minstens een uur verder stoven. Proef regelmatig en breng op smaak met zout en peper.

Mocht je er tijd voor hebben, maak dan je hazenpeper een dag voordat je ‘m opdient. De smaken worden nog mooier na een nachtje rusten.

Ik serveer de hazenpeper graag met aardappelpuree. Varieer ook eens met een aardappel- aardpeerpuree. Aardperen zijn in deze tijd van het jaar uitstekend te krijgen en ze geven een hele nieuwe dimensie aan je aardappelen.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.