Franse cassoulet met eendenbouten

De Franse cassoulet stamt uit de veertiende eeuw, toen Frankrijk nog verwikkeld was in de Honderdjarige Oorlog. Het verhaal gaat dat de bevolking van het belegerde Castelnaudary het gerecht voor het eerst maakte voor de soldaten, zodat ze kracht genoeg kregen om de indringers te verjagen. Vandaag de dag staat deze fantastische ovenschotel nog altijd in de top tien van favoriete gerechten in Frankrijk. Ik maak mijn variant vandaag met eend.

De algemene delers van elk cassoulet recept, zijn de witte bonen en de korst van broodkruim. Wat er verder in wordt verwerkt, is volledig naar eigen invulling. Vroeger werd er simpelweg gekeken naar de inhoud van de voorraadkast en aan de hand daarvan werd de cassoulet samengesteld. In Castelnaudary wordt traditioneel veel gewerkt met varkensvlees, terwijl in Toulouse veel lamsvlees wordt gecombineerd met eendenconfit. In Carcassonne wordt er naast lam vaak een patrijs verwerkt in deze Franse klassieker.

Vandaag maak ik mijn variant met chipolataworstjes, spek en eendenbouten. Stevige kost voor een frisse dag aan het begin van het nieuwe jaar. Een cassoulet is eenvoudig te maken en uitstekend geschikt voor wanneer je veel eters op bezoek hebt.

Ingrediënten:

 • 2 eendenbouten
 • 6 chipolataworstjes
 • 250 gram spekblokjes
 • 300 gram cannellinibonen
 • 2 tenen knoflook
 • 2 witte uien
 • 3 witte boterhammen
 • Boter
 • 250 gram tomatenblokjes
 • 250 milliliter kippenbouillon
 • 150 milliliter witte wijn
 • Olijfolie
 • Tijm
 • Oregano
 • Zout

Extra benodigdheden:

 • Een grote ovenschaal
 • Keukenmachine (optioneel)
 • Braadpan
 • Oven

Bereidingswijze:

Rooster de witte boterhammen tot ze goed droog zijn. Je kunt ze verkruimelen met de hand, ik gebruik een keukenmachine om ze tot grove kruimels te hakken. Zet de broodkruimels apart en snipper de uien en de knoflook. Snij de wortels in plakjes en zet ook apart. Haal de boter alvast uit de koelkast.

Deze diashow vereist JavaScript.

Zet nu de braadpan op het vuur met een scheutje olijfolie. Laat warm worden en bak hierin de spekblokjes en de chipolataworstjes tot ze een mooie kleur hebben. Haal de worstjes uit de pan en bak nu de eendenbouten rondom goudbruin en krokant. Ze hoeven niet helemaal gaar, want alles gaat straks geruime tijd de oven in.

Na een kwartiertje mogen ook de eendenbouten en de spekjes uit de pan. Voeg nu de gesnipperde uien en knoflook toe aan het achtergebleven bakvet en stoof deze op een laag pitje tot ze glazig zijn. Voeg de wortelschijfjes, uitgelekte witten bonen en de tomatenblokjes toe, roer goed door en giet de witte wijn en de kippenbouillon toe. Breng aan de kook en proef. Voeg eventueel wat zout toe.

Snij de worsten in stukjes en verdeel de eendenbouten, worst en spekjes over een grote ovenschaal. Giet hier vervolgens het mengsel met de witte bonen over en verdeel dit mooi tussen het vlees.

Meng wat boter door de broodkruimels en roer dit goed door. Verdeel nu de broodkruimels over de hele ovenschaal. Verwarm je oven voor op honderdvijftig graden en plaats de cassoulet in het midden van de oven, gedurende drieënhalf uur.

Serveer met een stevige Bordeaux.

Bon appétit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.