Mercat Central in Valencia voor de échte liefhebber

Dankzij mijn Spaanse schoonfamilie vertrok ik op tweede kerstdag naar Valencia voor een familiebezoek van ruim anderhalve week. Naast het aangename klimaat, ben ik inmiddels ook verliefd op alles wat in Spanje met eten en drinken te maken heeft. Het was voor mij zeker niet de eerste keer, maar ik bezocht de Mercat Central en laat je zien hoeveel moois er te eten is in Valencia.

Toen ik ongeveer zeven jaar geleden voor het eerst de trappen van de overdekte markt van Valencia op liep, wist ik al direct dat dit één van mijn lievelingsplekken moest worden in Valencia. Sindsdien ben ik er talloze keren geweest en telkens weer loop ik er met een tevreden gevoel weer naar buiten. Ik weet dat de Mercat Central inmiddels een toeristische trekpleister is geworden en dat Valencia een enorm populaire bestemming voor stedentrips is geworden, maar de magie van die overdekte markt neemt in mijn beleving niet af.

Liever lokaal

De Spaanse keuken draait traditiegetrouw om lokale ingrediënten. De groenten en het fruit komen van de velden die net buiten de stad liggen. Je ziet verhoudingsgewijs veel meer varkensvlees en lamsvlees dan rundvlees. Simpelweg omdat het klimaat in het grootste deel van Spanje niet geschikt is voor runderen. Verse melk is bijvoorbeeld ook niet iets wat je in de Spaanse supermarkt kunt kopen. Melk is er wel, maar dan vooral houdbaar. Wanneer je echter wél tegen een stuk rundvlees aanloopt, dan doen ze er ook meteen iets fantastisch mee. Dry-aged rundvlees zie je hier heel veel.

In deze tijd van het jaar staan de akkers rondom Valencia vol met artisjokken, dus de marktkramen liggen daar dan ook vol mee. Veel meer dan in Nederland eet men hier met de seizoenen. Natuurlijk kun je op andere momenten in het jaar ook wel artisjokken eten, maar nu smaken ze gewoon het beste, dus waarom niet nu?

In Spanje is men tamelijk briljant met vleeswaren, dat moge bekend zijn van de hammen en worsten. Veel marktkramen van slagerijen puilen dan ook uit met het allerbeste en allermooiste dat het land te bieden heeft.

Apart van de centrale hal met de groenteboeren, slagers, bakkers en wijn- en oliehandelaren, bevindt zich een hal met de visafdeling. Aangezien Valencia aan de kust ligt, is er veel vis.. heel veel vis! De kans is ook groot dat het visje bij de visboer, ‘s ochtends nog in zee zwom. naast de lokale vangst koop je hier alles wat je ooit onder water hebt zien leven. Een enorme variëteit aan schaal- en schelpdieren, zoetwatervissen, inktvissen en octopussen, je kunt het zo gek niet bedenken of het ligt hier op ijs of het zwemt nog steeds en wordt uit een aquarium gehaald waar je bij staat.

Aan de bar

Op de Mercat Central kun je alles kopen dat met vers eten te maken heeft, maar je kunt er ook eten. Ergens achterin de centrale hal zit de Central Bar verstopt. Je kunt hier plaatsnemen op een kruk en een bakje koffie bestellen. Maar je kunt jezelf hier ook culinair te buiten gaan aan champagne en oesters. Elke ochtend maken de koks een rondje over de markt en kopen ze het mooiste wat er die dag te krijgen is. Daarmee wordt dagelijks een ander menu samengesteld. Daarnaast kun je ook gewoon van de kaart bestellen en je mag ook gewoon zelf je inkopen doen, ze inleveren aan de bar en de kok laten koken met jouw ingrediënten! De bar is een komen en gaan van mensen die een bakje espresso drinken met de bocadillo van de dag, tot mensen die zich volledig in de watten laten leggen met bier, wijn of champagne en het mooiste van de markt op hun bordje (elf uur ‘s ochtends).

Voor thuis

Elk jaar haal ik bepaalde zaden van typisch Spaanse gewassen op de Mercat Central. Afgelopen jaar kocht ik zaden voor Spaanse tomatenplanten en dit jaar heb ik zaden gekocht voor ‘pimientos de padrón’ een kruising tussen een pepertje en een paprika, dat uitstekend smaakt als je ‘m bakt op de grill. Verder haalde ik ‘garrofones’, de typische, grote, witte bonen voor in de traditionele paella en ‘chufas’ een soort aardnootjes waaruit een witte vloeistof wordt geperst die als basis dient voor het drankje orchata. In de komende maanden zul je op deze site dus genoeg voorbij zien komen over typisch Spaanse gewassen, de groei in mijn Nederlandse moestuin en de toepassing ervan in de keuken.

Mocht je in Valencia zijn en van echt eten houden. Sla de Mercat Central dan niet over.

Eén gedachte over “ Mercat Central in Valencia voor de échte liefhebber

  1. Ik ben gek op de overdekte markten van Spanje (en Frankrijk en Italië). Vaak gevestigd in mooie oude panden, met een enorme diversiteit aan groente, vlees (halve varkens) en vis (tot en met levende rivierkreeften die dwars over alles heen scharrelen).Wij gaan elke zomer naar een ander stukje binnenland van Spanje. Mijn favoriet tot nu toe is de overdekte markt van Santander, vlakbij de zee. Ook de markt van Salamanca is mooi. Grote kans dat we deze zomer in de buurt van Valencia zijn, dus dan ga ik deze markt zeker ook bezoeken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.