Sopa Castellana, rijk gevulde soep voor armen

Het is nog steeds flink koud in ons land en dat zorgt ervoor dat ik mij nog heerlijk in de sfeer van de stevige wintergerechten begeef. Een boerenmaaltijd die sinds jaar en dag in de Spaanse regio Castilië en Léon wordt gemaakt en gegeten, is de sopa Castellana, ofwel de knoflooksoep. Dit is er eentje om zelf eens te proberen!

De landarbeiders waren arm in het oude Spanje en de werkdagen waren zwaar en lang. Dan heb je dus behoefte aan een stevige maaltijd die niet veel geld kost. De sopa Castellana was een uitkomst. In de basis bestaat deze soep uit oud brood, water en knoflook. Wanneer de soep in een kop werd geschonken, werd er nog een rauw ei in gegoten, dat gaart door de temperatuur van de soep. Een ontbijt voor winnaars, want dit was vaak niet de avondmaaltijd, maar juist het gerecht waarmee je de dag begon.

alles voor de smaak sopa castellana

Vasten

In veel regio’s in Spanje, wordt de sopa Castellana ook gegeten tijdens het vasten. Aangezien er geen vlees in zit, past dit uitstekend in de sobere periode. Inmiddels zijn er veel varianten verschenen van deze traditionele soep. Vaak zie je nu ham en chorizo verschijnen en het water is vervangen door bouillon.
Vandaag maak ik mijn eigen interpretatie op het traditionele armenvoedsel. Ik gebruik ham en chorizo en ik pocheer het ei eerst, voordat ik het in de soep giet.

Ingrediënten:

  • 5 tenen knoflook
  • 1 liter bouillon (zelfgemaakt, maar rundvleesbouillon uit een blokje mag ook)
  • 100 gram chorizo
  • 100 gram ham
  • 4 plakken robuust brood
  • olijfolie

Bereidingswijze:

Verwarm je oven voor op tweehonderd graden. Besprenkel de vier plakken robuust brood met olijfolie en leg ze op het rooster in het  midden van je oven.

Snipper de knoflooktenen en snij de chorizo en de ham in blokjes. Verhit een scheutje olijfolie in een kookpan van ongeveer drie liter. Fruit hierin de knoflook aan, voeg vervolgens de chorizo en ham toe en laat rustig tien minuten door pruttelen.

Maak in de tussentijd in een andere pan een liter bouillon. Zoals hierboven vermeld, mag dat natuurlijk met een bouillonblokje, maar eigenlijk is het heerlijk met een zelfgemaakte bouillon. Ik had nog een liter bouillon van eend in de diepvries, dus die gaat er mooi in.

Inmiddels zijn de boterhammen klaar. Als het goed is, zijn ze licht geroosterd en voelen ze dus een beetje knapperig aan. Haal ze uit de oven en snij ze in grove stukken. Doe deze stukken vervolgens in de pan met de knoflook, ham en chorizo. Roer dit alles een beetje door en voeg nu de bouillon toe.

Deze diashow vereist JavaScript.

Roer wederom goed door de pan en zorg ervoor dat alle stukken brood onder de bouillon zijn verdwenen. Doe de deksel op de pan en laat dit rustig twintig minuten pruttelen op een laag pitje.

In de tussentijd kun je mooi de eieren pocheren, of je doet ze gewoon rauw in de sopa Castellana wanneer je deze opdient.

Zoals je ziet, voeg ik verder geen kruiden of specerijen toe, maar proef eerst voordat je de soep opdient. In de chorizo zit in principe genoeg paprikapoeder om de soep een rood kleurtje te geven. De ham en bouillon hebben genoeg zout om alles verder op smaak te krijgen, dus eigenlijk is het ontzettend eenvoudig en lekker en vooral vulzaam!

Qué approveche!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.