Groenten voorzaaien, hoe doe jij dat?

Er is volgens mij geen fanatieke moestuinier te vinden bij wie het in deze tijd van het jaar niet begint te kriebelen. De dagen worden langer en meer daglicht biedt meer mogelijkheden in je vensterbank. De groenten in je moestuin, hoe zaai jij ze voor? Hieronder in ieder geval een aantal valkuilen en wat manieren om die te ontwijken.

Toen ik nog heel erg klein was, mocht ik van mijn ouders al tuinkers zaaien op een schoteltje in de vensterbank. Ik had mijn eigen kleine tuintje in de achtertuin en vond het altijd fijn om buiten te zijn en met plantjes kon ik mij uren vermaken. Toen ik ruim vier jaar geleden met mijn moestuin begon, trapte ik echter alsnog in de valkuilen van het voorzaaien en zat ook ik opgescheept met kweekbakken vol lange, slungelige groenten. Daar kun je niets meer mee. Dat moet anders kunnen.

voorzaaien alles voor de smaak

Sommige gewassen hebben flink wat tijd nodig om groot en sterk genoeg te zijn voordat ze naar buiten in de volle grond kunnen. Pepers en paprika’s zijn hiervan uitstekende voorbeelden. Zo’n plastic kweekbakje met deksel biedt uitkomst. Pepers houden van warmte bij het ontkiemen. In de buurt van de verwarming klinkt als een goede plek. Eenmaal boven de grond, hebben ze ook flink wat licht nodig, dus datzelfde kweekbakje gaat in de vensterbank. Boven de verwarming en in het daglicht.

Slungels

De dagen zijn in januari helaas nog wat aan de korte kant, dus je kleine peperzaailingen gaan het licht opzoeken. Ineens zijn daar die lange, slappe plantjes die knakken en breken.
Wil je pepers en paprika’s succesvol voorzaaien, dan kun je beter een ruime maand wachten. De dagen zijn al best een stuk langer in februari en dat helpt veel in het groeien van stevige plantjes.

slungel alles voor de smaak

Mocht je tóch in januari al willen beginnen met voorzaaien, dan kun je het beste zorgen voor kunstlicht. Tegenwoordig koop je led-kweeklampen voor een schappelijke prijs. Deze lampen zijn erg energiezuinig, dus op dat front kost het je ook de kop niet. Nu klinkt het alsof ik zelf alle wijsheid in pacht heb, maar tot op heden kweekte ik mijn zaailingen gewoon op in die eerder genoemde vensterbank. De eerste keren begon ik inderdaad te vroeg en meerdere keren kon ik slungelplanten weggooien. Dit jaar ga ik voor het eerst werken met kweeklampen en een verwarmde kweekbak, voorzien van een thermostaat, want het is belangrijk om de temperatuur onder controle te houden.
Ik heb de spullen nog niet binnen, maar zodra ik resultaten heb om te laten zien, zal ik ze direct op Instagram zetten.

Zaaimedium

Naast alle voorzorgsmaatregelen op het gebied van licht en warmte, kun je ook nog kiezen uit verschillende bodems om op te zaaien. Bij het tuincentrum koop je zaai- en stekgrond. Dit is relatief arme grond die lekker luchtig is, zodat je zaden ontkiemen. Nadat je nieuwe plantjes boven de grond staan en groot genoeg zijn, moeten ze worden verpot. Dit wil eigenlijk zeggen dat de plant meer voeding nodig heeft en dat heeft de eerder genoemde zaai- en stekgrond niet. Hier komt de luchtige eigenschap van de zaaigrond om de hoek kijken. Want luchtige grond vergroot de kans op verpotten van je zaailingen, zonder dat ze wortelschade oplopen en alsnog het loodje leggen.

vermiculiet alles voor de smaak

Vermiculiet

Vorig jaar ben ik begonnen met het toevoegen van vermiculiet aan de zaai- en stekgrond. Vermiculiet is een mineraal dat door het leven gaat als magnesium-ijzer-aluminium-silicaat en het is gepoft als een soort popcorn. Het werd voornamelijk gebruikt als isolatiemateriaal in de bouw, maar professionele kwekers gebruiken het als zaaimedium of als toevoeging aan zaaigrond.

zaailing alles voor de smaak

Ik dus ook sinds vorig jaar. Het voordeel van vermiculiet is, dat het je grond nóg luchtiger maakt, maar dat het ook vocht goed vasthoudt en gereguleerd afgeeft. Mocht je allemaal bakken met zaailingen in de vensterbank hebben staan, maar niet altijd thuis zijn, dan zorgt vermiculiet ervoor dat je planten niet uitdrogen, maar ook niet gaan rotten door natte voeten.

Hoe doe jij het?

Dit is mijn manier van voorzaaien, maar er zijn natuurlijk ontzettend veel wegen die naar Rome leiden. Heb jij een beter idee, of een totaal andere manier? Laat het me weten, want ik ben ontzettend benieuwd naar alternatieven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.