Echte Hongaarse goulash

Een paar weken geleden waren vrienden van mij op stedentrip in Boedapest. Ze namen een potje Hongaars paprikapoeder mee terug en dan kun je niet anders.. Dan moet je goulash maken!

Goulash is officieel het nationale gerecht van Hongarije. Het bestaat in twee varianten, namelijk soep (gulyás) en een stoofschotel zoals wij hem hier eigenlijk kennen. In het Hongaars heet dat eigenlijk pörkölt. Wanneer je de goulash helemaal volgens traditie wil maken, moet deze worden gebrouwen in een ketel boven een houtvuur. Een uitstekend gerecht voor in de Dutch oven op de barbecue, maar vandaag maak ik mijn goulash in een stoofpan op het fornuis.

Talencursus

Het begon allemaal met de soepvariant (gulyás). Dat was eigenlijk de eerste versie van dit gerecht. Gulyás is het oorspronkelijke woord voor herder in het Hongaars. Dit gerecht werd dan ook bereid door de herders van runderen in Hongarije. Het Hongaarse woord voor schaapherder is overigens juhász. Dus het moge duidelijk zijn dat de originele goulash met rundvlees werd bereid.

Het Hongaarse woord voor roosteren is pörköl, dus de stoofpot die wij kennen (pörkölt), wordt oorspronkelijk gemaakt met geroosterd vlees. In de huidige bereiding wordt het vlees aangebraden en niet meer geroosterd. De kruiden, zoals karwijzaad en paprikapoeder, hebben eigenlijk altijd al deel uitgemaakt van de gerechten, maar bijvoorbeeld de verse paprika’s, zijn veel later pas toegevoegd.

Mijn goulash

Je kunt de goulash zoals wij ‘m kennen, met veel uiteenlopende ingrediënten bereiden. Maar de meeste recepten bestaan sowieso uit rundvlees, paprika, ui, paprikapoeder en karwijzaad. Verder wordt er meestal wat tomatenpuree gebruikt en ik doe er zelf ook wortel en chilipeper in.

Ingrediënten:

 • 650 gram runderriblappen
 • 2 paprika’s
 • 2 witte uien
 • 4 wortels
 • 2 tenen knoflook
 • 1 klein blikje tomatenpuree
 • 1 eetlepel karwijzaad
 • 1 eetlepel paprikapoeder (mild of pikant, waar je zelf zin in hebt)
 • 1 chilipeper, gedroogd en gesnipperd
 • Halve liter heet water
 • Olijfolie

Overige benodigdheden:

 • Gietijzeren braadpan (wanneer je dit op de barbecue wil bereiden, neem dan een pan zonder emaille laag).

Bereidingswijze:

Begin met het snijden en snipperen. De runderriblappen mogen in blokjes van ongeveer twee bij twee centimeter. Snij de wortels in plakjes, de ui en knoflook mogen gesnipperd en de chilipeper mag ook worden fijngehakt. De paprika’s snij ik in dunne repen.

Verhit nu de gietijzeren braadpan met een scheut olijfolie en fruit hierin de gesnipperde, witte uien. Voeg de knoflook toe en laat dit even rustig pruttelen.

Doe nu ook de inhoud van het blikje tomatenpuree, de helft van het karwijzaad en de helft van het paprikapoeder in de pan en roer alles goed om.

Nu mag het rundvlees in de pan. Bak dit tot het bruin is, terwijl je het regelmatig omroert. Doe nu ook de paprika en wortel in de pan en schep alles goed om.

Na vijf minuten pruttelen, mag het water erbij. Zorg dat het water heet is, zodat het niet te lang duurt voordat alles weer aan de kook is.

De tweede helft van de kruiden en de chilipeper mogen nu ook in de pan. Zet alles op een laag pitje en laat ruim twee uur rustig doorkoken met de deksel op de pan. Kijk wel af en toe of het goed gaat en roer regelmatig om.

Na ruim twee uur moet je Goulash de consistentie hebben van een dikke soep. Proef en breng eventueel nog op smaak met peper en zout.

Serveer je goulash met aardappelpuree of rijst en een mooi glas rode wijn.

Jó étvágat! (eet smakelijk)

Eén gedachte over “ Echte Hongaarse goulash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.