Fruitbomen, daar pluk je straks de vruchten van

Een moestuin is leuk, mooi, geeft een enorme hoeveelheid voldoening en het is nog lekker ook. Maar wanneer je je tuin helemaal compleet wil hebben, zijn er eigenlijk ook een paar fruitbomen nodig. Drie jaar geleden plantte ik twee rijen laagstam fruitbomen aan in mijn moestuin. Inmiddels pluk ik daar al twee jaar de vruchten van.

Twee rijen van vier bomen heb ik neergezet. Ik kon kiezen uit een enorme variëteit aan fruitsoorten en binnen die soorten nog veel meer rassen. Afwegingen maken was dus ontzettend belangrijk. Ik koos voor vijf appelbomen, twee perenbomen en één pruim. Zoals je direct al kunt concluderen, ben ik dol op appels. Ik maak graag appelsap en appelmoes, dus een grote appeloogst is aan mij wel besteed. De pruimenboom is een experimentele keuze, de perenbomen heb ik gekozen omdat ze simpelweg lekker zijn.

Ik heb gekozen voor goede consumptie appels, maar ook voor goudreinetten, omdat ik van huis uit heb meegekregen dat je hiermee de lekkerste appeltaarten bakt. Daarnaast koos ik voor een ras dat goede bewaareigenschappen heeft. Bij de perenbomen koos ik voor twee varianten die goed geschikt zijn voor consumptie. Ik ben niet zo dol op stoofperen, dus om die reden staan die er niet tussen.

fruitbomen alles voor de smaak

Flipje

Mijn roots liggen in de Betuwe. Zoals je wellicht al eerder hebt gelezen, had ik vroeger een levensgrote Flipje op mijn slaapkamer en was ‘kersen keren’ ofwel spreeuwen wegjagen uit de kersenboomgaard een populair tijdverdrijf in de zomervakanties. Dit is misschien ook wel de reden dat ik zo trots ben op mijn fruitboompjes.fruitbomen alles voor de smaak

Deze boompjes kocht ik bij een lokale kwekerij. Aan elk boompje hing een mooi label met een keurmerk en met het desbetreffende ras. Een laagstam fruitboom is eigenlijk een reguliere appelboom, die is geënt op een langzaam groeiende onderstam. De appels zijn normaal, zoals je ze gewend bent, maar doordat de onderstam heel langzaam groeit, kun je deze bomen tot in lengte van dagen blijven snoeien en plukken zonder ladder. Wanneer je nu rondrijdt door de fruitboomgaarden in de Betuwe, zie je daar eigenlijk alleen nog maar laagstam of halfstam fruitbomen. De klassieke hoogstammen (normale, grote bomen) zie je eigenlijk nauwelijks meer. Simpelweg omdat het te arbeidsintensief is om deze bomen te onderhouden en te plukken.

img_2825

Leidinggevend

Ik koos voor een systeem waarin ik mijn fruitbomen kan leiden en sloeg palen in de grond. Om de veertig centimeter heb ik daar een staaldraad langs gespannen om vervolgens de bomen daarin te binden en langs te leiden. Feitelijk heb ik dus tweedimensionale bomen gemaakt. Ze zijn plat en breed. Elke appel of peer krijgt genoeg zonlicht, de insecten kunnen er goed bij om te bestuiven en het snoeien en plukken is ook erg eenvoudig.

fruitbomen alles voor de smaak

Het klinkt allemaal supersimpel en erg ingewikkeld is het ook niet. Maar het feit dat er dertig centimeter onder het grasveld waar mijn fruitbomen staan, het puin van een oude, gesloopte schuur ligt, maakte het graven niet makkelijker. Ook al is zo’n boompje erg klein, het water moet bij de wortels weg kunnen, dus een gat van minimaal tachtig centimeter diep is geen overbodige luxe.
Zo’n gat moet dan ook een diameter hebben van ongeveer vijftig centimeter, dus je bent er wel even zoet mee. Zoals je op bovenstaande foto kunt zien, heb ik graafhulp ingeschakeld.

Wanneer je de gaten hebt gegraven, mag er een goeie laag compost onder en rond de wortels van je fruitbomen. Zorg ervoor dat je je boompjes niet te diep plant. Het entpunt op de stam mag niet onder de grond terechtkomen, want anders gaan je bomen niet groeien op de onderstam, maar daarboven en dan blijven het geen laagstammen maar worden het reguliere, grote fruitbomen.

fruitbomen alles voor de smaak

Druk de grond rond je bomen goed aan en hou het uitgegraven cirkeltje rond je bomen het eerste jaar goed onkruidvrij. Ik plantte mijn bomen eind november. Zo hebben ze de hele winter de tijd gehad om sterke wortels te krijgen. Maar als je snel bent, kun je nu ook nog prima nieuwe boompjes aanplanten. Je hebt eigenlijk tot ongeveer eind maart de tijd. Daarna gaan de bomen groeien en bloesem zetten. Dan kun je beter niet meer aanplanten. Zorg ervoor dat je bomen in het eerste jaar in ieder geval geen fruit krijgen. Het klinkt raar, maar de energie van de boom moet in het eerste jaar worden geïnvesteerd in het maken van een sterke, gezonde boom. In het tweede jaar kun je gaan plukken als het goed is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.