Het maken van Ceviche is eigenlijk het garen van een rauw ingredient met behulp van een zuur. In dit geval gebruik ik zalm en citroen. Heerlijk op een toastje, maar je moet wel een nacht geduld hebben om de citroen zijn werk te laten doen.
Ceviche is heel populair in de Spaanstalige landen van Zuid-Amerika. Meestal wordt gebruik gemaakt van vis als hoofdingrediënt. Daarnaast kunnen er verschillende groenten worden toegevoegd, zoals ui en pepertjes. Door citroen of limoen toe te voegen, gaart de vis als het ware door het zuur. Hierdoor worden bacteriën in de vis gedood, waardoor het veilig is om de vis feitelijk ongekookt of ongebakken te eten. De oorsprong van Ceviche is niet geheel duidelijk, maar er wordt vermoed dat het eerste bord ceviche werd opgediend rond het begin van onze jaartelling in Peru.
Vandaag maak ik mijn variant van ceviche met zalm. Het proces is vrijwel identiek aan de Zuid-Amerikaanse varianten, alleen de ingrediënten lopen misschien een beetje uiteen.
Ingrediënten:
- 1 zalmfilet
- 1 citroen
- zout
- peper
- olijfolie
- dille
Extra benodigdheden:
- grote schaal
- keukenfolie
- scherp mes
Bereidingswijze:
Eigenlijk is het maken van deze ceviche erg eenvoudig. Begin met het snijden van de zalmfilet. Snij mooie, dunne plakken en leg deze naast elkaar op een schaal. Zorg dat de plakken zalm elkaar zo min mogelijk overlappen, want het citroensap moet zo overal goed bij kunnen om z’n werk te doen.
Bestrooi nu de zalm met dille, zout en peper.
Pers vervolgens het sap uit de citroen, zorg dat er geen pitjes in zitten en verdeel dit goed over de zalm.
Verdeel nu ook een paar flinke scheuten olijfolie over de zalm en dek de schaal af met keukenfolie.
Zet de schaal een nacht in de koelkast. Nu is je ceviche al klaar!
Serveer met toastjes en een mooi glas witte wijn.
Eet smakelijk!