Wildplukken in Spanje

Ik had natuurlijk ook gewoon in Nederland op zoek kunnen gaan naar eetbare groenten in de berm van een provinciale weg. Maar het spreekt veel meer tot de verbeelding om datzelfde te doen in Spanje. Zo geschiedde het. Aan de rand van een sinaasappelboomgaard in de buurt van Valencia ging ik wildplukken en met de oogst werd gekookt.

Wanneer het over wildplukken gaat, denken veel mensen direct aan paddenstoelen. Ik tenminste wel. Maar natuurlijk valt er nog veel meer in het wild uit het bos te halen. In Nederland komt bijvoorbeeld de tijd van de daslook er weer aan. Geloof het of niet, veel mensen wandelen het stadspark in om met een schilmesje de verse daslookscheuten te oogsten en mee naar huis te nemen. Ik persoonlijk niet, diezelfde daslook haal ik uit mijn moestuin. Daarvan weet ik tenminste zeker dat er ‘s nachts geen dronken individuen over mijn groenten plassen.

dsc_0512

In de buurt van Valencia in Spanje, lopen de seizoenen niet geheel synchroon aan die in Nederland. Om een voorbeeld te geven: Iets meer dan een week geleden liep ik met zevenentwintig graden in een t-shirt door de stad. Daar reageert de natuur uiteraard ook op en daarom komen daar nu al totaal andere gewassen van het land dan op dit moment in Nederland. In december begint bijvoorbeeld de artisjokken oogst en op dit moment hangen de tuinbonen te wachten tot ze geplukt worden. Iets om wellicht jaloers op te worden.

dsc_0514

Tijdens een bezoek aan een sinaasappelboomgaard, werd gewezen op een enorme hoeveelheid wilde, groene asperges in de berm. Dun, klein, maar ontzettend smaakvol aldus mijn Spaanse rondleider. Dat werd dus plukken! Na een half uurtje struinen, zoeken en afsnijden, hadden we een flinke bos wilde asperges verzameld. Het gaat hier overigens om Asparagus Silvestre zoals ze in het Spaans worden genoemd. In het Latijn is dat Asparagus Acutifolius. In het Nederlands noemen we ze simpelweg wilde asperges. De smaak is meer geconcentreerd dan normale groene asperges.

img_5022

Vervolgens moet er natuurlijk gekookt worden met de verse, wilde oogst. We maken een tortilla met asperges. Ik weet niet of je ooit een Spaanse tortilla hebt gegeten, maar doorgaans is dat de variant met aardappel en ei. Daar wordt een soort vier centimeter dikke pannenkoek van gebakken. Die wordt vervolgens in punten gesneden en lekker opgepeuzeld bij de rest van de tapas.

De tortilla die we vandaag maken, gaat in Spanje door het leven als ‘tortilla francesa’ ofwel, Franse tortilla. Dit is niet zo’n mooie, dikke pannenkoek, maar meer een dichtgevouwen rol.

Ingrediënten:

  • tweehonderd gram Wilde asperges
  • drie eieren
  • olijfolie
  • peper
  • zout

Benodigdheden:

  • kleine koekenpan

Bereidingswijze:

Maak de asperges schoon en snij het onderste, houterige deel af. Het onderste deel mag je weggooien, dat is niet lekker om te eten. De topjes en het zachte deel van de steel, daar gaan we mee aan de slag. Snij de asperges in ongeveer gelijke delen van vijf centimeter, verhit een flinke scheut olijfolie in de kleine koekenpan en doe de asperges erin. Bak ongeveer een kwartier op laag vuur en schep regelmatig om. De asperges moeten gaar zijn voordat we verder gaan met de volgende stap.

img_5045

Doe de inhoud van de drie eieren in een kom of diep bord en klop ze goed met een garde.

img_5047

Voeg peper en zout toe en doe nu de gebakken asperges in de kom bij de geklutste eieren. Meng alles goed.

img_5048

Giet nu het geheel terug in de koekenpan. Laat een kleine minuut garen en vouw nu het half gebakken ei naar binnen.

img_5050

img_5052

Doe dat aan de andere zijde ook en keer de tortilla na een minuutje om. Je krijgt nu een soort loempia van gebakken ei, gevuld met wilde asperges.

img_5055

Hoe langer je bakt, hoe meer gestold het ei wordt, binnen in de tortilla, bepaal dus zelf wat je lekker vindt.

img_5060

Serveer de tortilla in dikke plakken. Perfect als aanvulling op een tafel vol heerlijke tapas, of als bijgerecht bij een mooi stukje vlees.

que aproveche!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.